.

.

9.11.2023

Maailmankirjat

 

Nyt on kai taas se aamuhetki, kun pitää parantaa maailmaa. Mietin tässä niitä nykyajan huonoja puolia, joita voisin keksiä aina loputtoman listan verran. Paljonkaan miettimättä voi sanoo, että lääketiede on loikannu parempaan suuntaan. Kaikki muut asiat on jotenkin suhteellisia tai kiemuraisia. Ei ole olemassa mitään valaistumista, että kun ihmiset vaan kasvaa henkisesti, niin kaikki muuttuu hyväksi. Jos näin ajattelee, pitää menneitä ihmisiä ihan hemmetin tyhminä, omaa napaa ihan hemmetin loistavana ja sulkee silmänsä monien maiden realismilta. Tai ainakaa mun mielestä muutamissa arabimaissa ei ole menty parempaan suuntaan, ihan räikeempänä esimerkkinä vaan. Naapurimaakin on ollu piristävän takapakin vallassa viimeiset pari vuotta. Siis jos nyt puhutaan ihmisoikeuksista ja sen sellaisesta. Naapurissa on tainnu jopa juuttua se pakki päälle pahemman kerran.


Suurimmat sotien syyt on kai uskonto ja vallanhimo. En käsitä kumpaakaan. Siis miettikää nyt, että jotain kansakuntaa vainotaan, kun jotkut on keksiny väittää, että ne on tappanu satuolennon joskus tuhansia vuosia sitte! Onko mitää mieltä tässä? Vaikka sikäli se on ehkä linjassa nykyajan ajattelutavan kanssa, että vanhoja syntejä kaivellaan teelusikalla ja luupilla esiin varsin innokkaasti. Kuten että kuka oli osallisena orjakauppaan. No varmaan kaikki, jos joku tervanpoltto oli se rikos. Puolet mun esi-isistä, ryökäle sentään. Ja loppujen lopuksi; mitä sitte? Se orjakauppa-instituutio on lopetettu, on pyydelty ristiin rastiin anteeksi, (no en kyllä tiedä onko ne ”omat” koskaan pyytäneet anteeksi, ne jotka metsästi oman maan ihmisiä ja myi ne valkoisille?) ja nyt koetetaan elää eteenpäin. Että en kyllä ymmärrä loputonta syyllisten kaivelua ja anteeksipyytelyn kehää. Tuntuu vähä samalta ku mun ala-asteelta otettais yhteyttä, että nyt ollaan selvitetty, että sinä se kamppasit Reetan välitunnilla lokakuussa 1978. Sitä vatvottais lehdissä ja somessa. En saisi enää töitä, kun olisin niin paska tyyppi. Tappaisin lopulta itteni ja sit alettais kattoo, että ketkä olikaan mun sukulaisia ja kavereita…


Hieman huolestuttavasti historia toistaa itteensä. Ollaan lipumassa totalitaariseen suuntaan ja vieläpä ihan huomaamatta. Että on vaan tietyt asiat, jotka on oikein ja muita ei saa tehdä, eikä ajatella. On hyvikset ja pahikset. Hyvikset on esim kasvissyöjiä, pahikset kasvattaa eläimiä ruoaksi. Hyviksillä on paljon hyvisominaisuuksia ja pahiksilla niitä pahoja pahisominaisuuksia. Lipuminen on sitä, että jo neutraalitkin tahot nyökyttelee hyviksille, että kyllä te ootte hyvän asian kannalla, me allekirjotetaan teidän teesit. Ja samalla syntyy hiljainen mielikuva siitä, että pahikset on kaikkien mielestä ihan tosi pahoja. Siis ihan hävyttömän törkeitä. Onhan nyt maalla asuvat juntteja (kaikkihan sen tietää), takapajuisia, sovinisteja, rasisteja, suvaitsemattomia, epäekologisia, tyhmiä, kouluttamattomia ja naurettavia. Eturivin hyvikset onneks opettaa sen meille kaikille. Ei kantsii arvostella tai pohdiskella asiaa yhtään, sillä eksä ny kässää, että sä näytät hemmetin epäilyttävältä, jos teet niin?! Siis ooksä joku persu vai??


No, kutakuinkin näin muakin vastaan on hyökätty. Tässä kohassa täytyy aika ihmetyksen vallassa todeta, että koskaan en ole tavisten (vaikkapa maalaisten, miesten, keski-ikäisten, karjankasvattajien ym) kuullu puhuvan niin vihaa ja syytöksiä täynnä, niin rumasti ja haukkuen, kuin niiden hyvisten, jotka nostaa päätään nyt äänekkäästi. Enkä puhu nimettömästä massasta, sometrolleista ym vaan ihan todellisista henkilöistä. Niistä, jotka elää ”oikein”. Kaupunkilaiset maalaisista, naiset miehistä, nuoret keski-ikäisistä, elänaktivistit ja kasvissyöjät karjankasvattajista. Tällai etäältä tiiraten näyttää melkein siltä, että hyvikset räyhää agressiivisemmin ku kukaan. Heilutellaan plakaatteja, joitka julistaa yhtä totuutta. Muuta ei saa olla. Hyvikset pitää siitä huolen, jos valta on heidän. (Ihan hiukan kävin kysymässä, että miten noin niinku omasta mielestä tuntuu, että mitä niille maatilojen eläimille tehdään? Että tapetaanko heti kaikki pois kuleksimasta? Vai jätetäänkö lemmikeiksi ja perustetaan vieri viereen eläinten vanhainkoteja? Vastaus oli vähän semmonen, että varmasti siihen joku keino kehitettäis… jaaha.) 

Jahas, jos lähtis tästä paasaamasta taas päivän puuhiin. Asia jää aina kesken, mutta ehkä toiste lisää.


Ei kommentteja: