.

.

10.5.2024

Kirjapinosta; Kuhiseva mieli

 

Haahuillessani Helsingissä, satuin poikkeamaan Kampin Suomalaiseen kirjakauppaan. (Rakastan kirjakauppoja, divareita, kirjastoja, ihmisten kirjahyllyjä, kirjoja!) Siellä silmiini osui tämä Karita Palomäen Kuhiseva mieli - nainen ja ADHD. Tartuin kirjaan, luin takakannen, selailin vähän ja otin mukaani. Bussissa lueskelin ensimmäisiä kymmeniä sivuja ja olin hiukan epätietoinen siitä, tykkäänkö kirjan tyylistä ja annista vai en. Ajattelin, että kirjasta voi silti olla hyötyä koettaessani ymmärtää lähipiirin ADHD-ihmisiä. Mutta kun pääsin kunnolla alkuun, kirja imaisi minut mukaansa. Ja sitten havahduin siihen, josta olen lähivuosina kuullut aina silloin tällöin; minussakin on näitä naistyypillisiä ADHD-piirteitä aika paljon. Siispä aloin lukea kirjaa oman itseni verrokkina ja koin monessa kohdassa kolahtelua, että näin se juuri menee.


Monessa kohdassa pysähdyin ajattelemaan, että tässäpä oiva kohta, joka olis hyvä löytää uudelleen, tarvitsematta lukea koko kirjaa moneen kertaan. Päädyin ihan uniikkiin ratkaisuun ja aloin merkitä kirjan sivujen reunoihin pieniä oransseja täppiä, aina kun tuntui, että tämä on tärkeä kohta, löydä tämä uudelleen helposti! En koskaan ole tehnyt kirjalle näin, mutta nyt se tuntui täysin tarkoituksenmukaiselta ja sitten hoksasin, että tämä on minun kirja, tähän pätee minun säännöt! En tietysti tekisi tätä millekään sata vuotta vanhalle kirjalle, mutta tämä on ihan luvallinen alusta omille merkinnöille. Näin se on. Ahmaisin kirjan minulle ennätysvauhdissa (alle viikossa, lukiessa muita kolmea kirjaa samaan aikaan) ja tein merkintöjä. Koin ahaa-elämyksiä ja jäin pohdiskelemaankin monia asioita. Hauskinta oli, kun tuntui, että tässäpä selitys ’sille ja tälle’ ominaisuudelleni!


Yksi täppä osui kohtaan ’Toimi niin kuin sinuna kuuluu toimia - ei niin kuin muut toimivat. Sinä olet sinä!  Työhyvinvointi, johon liittyy terveellinen työympäristö, kuuluu myös sinulle.’ Olen paljon kirjoittanut täällä blogissakin entisestä työstäni tai oikeastaan entisestä työpaikasta ja sen ongelmakohdista, jotka osuivat minun kohdalleni. Monia hyvin ikäviä asioita, tilanteita, kohtaamisia ja reagointeja, joista vieläkin tunnen ankeutta, surua, vihaa ja halveksuntaa, mutta koen myös, että ne tunteet ovat etäämpänä ja vaimeampia, eikä minun tarvitse niissä muhia enää jokapäiväisesti. Minulla on uusi, innostava ja kaikin tavoin erilainen työ, jossa minua kohdellaan kaikin tavoin arvostavammin, reilummin, ymmärtävämmin ja paremmin.


Kokoan tähän loppuun muutamia aiheita ja asioita, jotka kirjassa erityisesti kolahtivat ja joissa on nyt täppä. 
•Monet ADHD-naiset ovat kokeneet itsensä lapsesta asti oudoiksi ja vääränlaisiksi. 
•Moni onkin lapsena ollut se hiljainen, omaan maailmaansa uppoutunut taivaanrannanmaalari, joka ei ole käytöksellään häirinnyt ketään - mutta ei ole myöskään niin sanottuna helppona lapsena tai oppilaana saanut apua haasteisiinsa. 
•Jos sinulla on ollut haaveilutaipumus, etkä ole häirinnyt koulussa muita, piirteisiisi ei ehkä ole kiinnitetty huomiota. 
•ADHD on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, jonka oirekuvan kehittymisessä perimän ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutus on merkittävä. 
•ADHD:ssa on kolme esiintymismuotoa: tarkkaanattomuuteen painottuva muoto (aiemmin nimeltään ADD), yliaktiivis-impulsiivinen muoto, sekä näiden kahden yhdistelmä. 
•Samaan aikaan ADHD-voi toisaalta kyetä hyperfokusoimaan eli keskittymään äärimmäisen vahvasti itseään kiinnostaviin asioihin. 
•ADD:tä eli tarkkaamatonta muotoa potevana ei lapsena ollut välttämättä juuri mitään ulospäin esiintyvää ylivilkkautta tai -aktiivisuutta. 
•Esimerkiksi avokonttorissa työskentely voi haitata osan heistä keskittymistä merkittävästi. 
•Koti on usein aikamoisessa kaaoksessa, ja se saatetaan saada raivattua kunnolla vain muutaman kerran vuodessa. 
•Innostuessaan ADHD-nainen saattaa haluta tehdä useita mielenkiintoisia asioita yhtä aikaa. 
•Hamstraus on myös yhdenlainen ADHD-piirteiselle tyypillinen säätelyn ongelma. 
•Oikeudentajuisuus on ADHD-naisilla usein erittäin vahva piirre. 


Ei kommentteja: