.

.

14.5.2024

Remppa etenee ja yllättää

 

Hiljaa hyvä tulee. Tällä hetkellä ollaan rempassa siinä tilanteessa, että seinistä on revitty vanha ällöttävä profiloitu muovitapetti ja seinään jäi tapetin muoviton paperikerros ja joku vanhempi tapetti ja sen alla vielä yksi tapetti. Ja jotain maaliakin sinne on huiskittu joskus aikojen saatossa. Nyt keskustellaan siitä mikä on riittävän tasainen pinta, jotta uuden tapetin voi asentaa. Ja että pitääkö uuden tapetin alla olla aluslevy taikka alusmaali tai tasoitetapetti. Vaiko eikö mitään. Neuvottelu on vielä vaiheessa, mutta kukaan meistä ei oikein lämpene ainakaan sille aluslevylle. Jos huone olisi helppo neliö ilman kaikenlaisia esteitä seinäpinnoissa, sitä voisikin harkita, mutta jokseenkin vaivalloiselta ja turhalta se nyt kumminkin tuntuu. Olen aika vakuuttunut, että värillinen kuviotapetti antaa anteeksi jotain paperin paksuuden mittaisia tasaisuuseroja. Mutta katsotaan mitä työmaapomo sanoo asiaan. 

Kattomateriaalina on kapea valeponttipaneeli ja se menee mukavasti vanhan kapean eteisen kattolaudan kanssa yksiin. Katto on melkein valmis! Jessss!!


Vanhan parketin alla oli aaltopahvi. Siis jotain vuodelta -82 tai niiltä main. Se oli ihan hyvä aaltopahvi edelleen, ei ollu litissä. Niitähän on monenlaisia, se tiedetään. Uuden parketin alle haluan myös muovittoman vaihtoehdon ja mielestäni samalla aaltopahvilinjalla voidaan jatkaa. Kuulemma parkettiasiantuntija suositteli tätä: White Tuplex.


Sitä kuulemma käytetään vanhojen hirsitalojen lattioissa. Eikä ole mitään muovikalvoa. Sattumoisin aloin tarkastella tätä rullaa vähän tarkemmin ja mitä ihmettä, matsku näyttää minikokoiselta styroksipallerolta. Pieni nettitsekkaus ja helvetti soikoon, tuohan on polystyreeniä!!


Äkkiä käsijarru päälle ja pieni välineuvottelu pystyyn. Tarvitaan napakkaa otetta ja tiukkoja perusteluja. Mun syy aaltopahvin valintaan ei ole se, että haluan välttää muovikalvon, vaan haluan välttää muovin ylipäätään!


Tokihan sinne parketin alle voi valita korkkirouheen tai lumppuhuopaa, mutta niidenkin kanssa pitää olla tarkkana. Moni nykyään myynnissä oleva ”korkki” on korkin ja muovin sekoitusta, esim monissa korkkimatoissa. Ja lumppu taas voi sisältää yhtä lailla tekokuitua. Ja jos ei, niin jotenkin mua myös ällöttää ajatus turkiskuoriaisarmeijasta parketin alla. Kaikenlaisia pikkuöttiäisiä taloissa riittää, enkä halua niille ruokaa yhtään enempää.


Parketin sävy ja materiaali on sitten tietysti kans mietittävä. Materiaalista en niin ollut tarkka, mutta halusin, että se ei ole sävyltään mikään ultravaalea. Ennemmin tykkään tummasta parketista kuin vaaleasta. Se tummuus jotenkin tuo huoneeseen lisää vanhan talon tunnelmaa ja sopii vanhojen tummien huonekalujenkin kanssa yhteen. Matskut kannettiin sisään ja olen oikein tyytyväinen. Matsku on muuten tammi.



4 kommenttia:

Cheri kirjoitti...

Muovin välttäminen on yllättävän vaikeaa. Monissa tuulensuoja”papereissakin” on muovikalvo.

Thilda kirjoitti...

Cheri; Tääh? 😳 Voi sissus! Täytyy olla tosi tarkkana! Ja joka nippelillä on väliä, ainakin mun kodissa. Siks esim sähköjohtojen kiinnikkeet pitää olla ne metalliset. 💪😉

sini kirjoitti...

Meillä tapiseerattiin viime syksynä kaksi huonetta ja tapetoija vaati että hän maalaa seiniin ns.pohjamaalin ennen tapetointia, ja jos hän ei niin saa tehdä hän EI tapetoi. (minä koskaan kuullutkaan tuommoisesta)

Thilda kirjoitti...

Sini; Ahaa! No minäkin luin moisesta vasta eilen ekaa kertaa! Tapetin alusmaali… 🤔😄