.

.

6.5.2024

Miina Äkkijyrkän potkiminen ulos Farmilta

 

Oon pohtinu tätä asiaa ja miettiny, että kirjoitanko tästä vai en. Että pitääkö mun aina sanoa painava sanani joka asiaan, josta somessa (kai) kohistaan ja päädyin siihen, että tässä tapauksessa varsinkin pitää ja onhan se mukava olla suuna päänä ja antaa neuvoja, että kuinka tätä maailmaa pitäisi ajaa. Mä koen tämän asian niin, että lapsi meni pesuveden mukana, taikka että kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toiseen pyllistää, vanhoilla sanonnoilla kuvatakseni. Ja ihan omin sanoin sanoisin, että jos yritetään olla aivan helvetin ääriherkkiä ja superymmärtäviä ja etenkin henkeen ja vereen sellaisia ’turvallisen tilan’ toitottajia, niin silloin puukotetaan syyllistettyä kohdetta hyvin kipeästi ja epäreilusti. Niin sillon mulle nousee ihan mahtava kysymysmerkki pään päälle, että hei oikeesti, menikö nyt ihan oikeudenmukaisesti tää tilanne? Että tuliko esim nyt tässä Miinalle turvallinen olo, missä Miinan turvallinen tila?! Kysyn vaan, että kenellä ylipäätään on oikeus turvalliseen oloon/tilaan? Nuorisolaisillako? Entä meillä vaappuvilla ikälopuilla?

Enitenhän tässä hiertää tietysti se, että meille ei kerrota miksi Miina heitettiin ulos. Se on vähän omituista, etenkin kun nykyään ollaan jo ihan normisti läpinäkyvyyden kannalla joka asiassa, mikä toki hyvä onkin. Niin kysyn vaan, että missä on läpinäkyvyys tässä tapauksessa?? Että onko läpinäkyvyys aina tilannekohtaista vai? Ymmärtäisin sen, jos Miina itse olisi kieltänyt asian kertomisen, mutta kun olen käsittänyt Miinan haastatteluista, että hän ei edes itse tiedä miksi oikeastaan heitettiin ulos tosi-tv-ohjelmasta. Ja sen ulosheitonhan teki siis tuotantoryhmä, ei ohjelmaan kuuluvan kilpailun kulku. Hiljaisuutta puolustellaan sillä, että syy ulosheittoon on tapahtumissa, jotka tapahtuivat kuvausten ulkopuolella farmilla. Niiiin…?? Mitäpä jos poliitikot alkaisivat perustella päätöksiään samalla lailla; ’tää on päätetty eduskunnassa kameroiden poissa ollessa, joten emme avaa syitä teille’, niin tulisiko tästä haloo ja maanlaajuinen kriisi? Juu, ei varmaan niin.


No Miinaa sen kummemmin tuntematta, olen päässyt käsitykseen, että hän on ensinnäkin hyvin herkkä ihminen, joka jännitti farmille tuloa jo alunperinkin, koska hän mietti, että miten tulee toimeen ihmisten kanssa. No miten kävi? Puukko heilui selkään, eli ihan oikein pelätty. Tosin veikkaanpa, että edes Miina ei ole aavistellut pahimmillaankaan, että ihan näin voisi käydä. Toisekseen Miina on aivan eri sukupolvea kuin nuorimmat Farmin osanottajat. Mietipä osaisitko itse käyttäytyä kuten itseäsi yli 50 vuotta nuoremmat odottavat? Käytöksen ja ajatustavan muuttaminen on hidas prosessi, joka on monessa kohden jopa täyttä paskaa. Että vaikka esimerkiksi 1890-luvulla syntyneen olisi pitänyt hyväksyä täysin 60-luvun kaupunkilaisnuorison vapaa seksi, kommuunit ja vasemmistolaisuus? Enpä usko, että hirveän moni ikäihminen koskaan pääsi siihen kelkkaan ja miksi olisi pitänytkään? Miksi heidän olisi pitänyt teeskennellä hyväksyntää? Vähän samalla tavalla sukupolvien kuilu menee nykyäänkin; jos on vuosikymmeniä tehnyt ja ajatellut jollain tapaa, sitä on mahdoton yhtäkkiä muuttaa. Sen ikäiset ymmärtävät jo, että maailmassa tulee ja menee erilaisia suuntauksia, joihin ei kannata juuri korvaansa lotkauttaa. Joskus silti vahingossa tulee lotkautettua ja siitä kai tässä on kysymys, vaikka en minä tiedä, kun ei kerrota.

Mä en oikein tiedä naurattaako mua vai suututtaako mua enemmän tämä tapaus. Tämä on niin nurinkurinen juttu. Että vaaditaan yhtä ja tehdään toista. Vai mitä lienee tuotantotiimi sekoillut? Miina vaikuttaa vinkeältä persoonalta, mutta ei se ole syy heittää häntä ulos noin vain. Hän kiroilee, mutta niinpä meistä kai jokainen tekee enemmän tai vähemmän. Hän sanoo suorat sanat, mutta niissä on pohjaa, kokemuksen vakaata rintaääntä ja maalaisjärkeä. Ei niinkään ilkeyttä, ainakaan minun mielestäni. Tämä näyttää pahasti siltä, että maailmassa on nykyään sellainen ’voi voi sentään’-porukka, joka on alkanut huolestumisesta, muutoksenhalusta, halusta opettaa muita ja kaikkien mutkien kautta päätynyt porukaksi, joka heiluu puukko kädessä ja vihan lieskat silmissä, riehuen heti, kun yksikin sana tai teko ylittää sietorajan. Ja se raja on matala, uskokaa minua.

Jos nyt oikein pinnistän, niin luulen sen menneen jotenkin niin, että joku nuori henkilö on töpeksinyt jonkun aidanrakentamisen taikka lannanlevittämisen kanssa ja Miina on reippaaseen tyyliinsä saattanut sanoa, että ’sinä olet niin nuori, että sinä et tiedä mitään, painu hittoon siitä kun minä näytän’ tai jotain sen suuntaista. Ja kaikkien havaintojeni mukaan ne farmin nuoret ei kyllä olekaan mitään maatilan pyörittäjiä, toisin kuin Miina on. Että aika monessa kohdassa onkin jo käynyt ilmi, että vähän heikoilla on tiedot ja taidot. Eikä kaikilla tietysti voikaan olla tietoa ja taitoa, mutta jotenkin ymmärrän hyvin, että siinä lopulta palaa päre ja tulee sanottua räväkästi. Ja miten se sitten pitäisi selvittää? Kahden kesken voisi sanoa, että minä pahastuin tuosta, eikä niin, että oikein tuotantotiimi päättää heittää ulos koko ihmisen. Mutta taas tullaan siihen, että mene ja tiedä. Vastaisuuden varalle; voisiko myös tuotantoryhmä tosiaan noudattaa sitä läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta myös, kiitos!



4 kommenttia:

sini kirjoitti...

Tämä Miina-episodi onkin kihelmöivän jännittävä juttu. Minä luulen että asiaan saadaan jonkunlainen selitys kunhan Farmi oikeasti loppuu, tietääkseni osallistujat eivät saa tuntuvan sakon uhalla kertoa ohjelman tapahtumista.. Tämä on niin kuohuttava juttu että siskolla ja minulla tuli ihan kunnon riita.. sisko puolusti Miinaa pää punaisena ja ihan tosissaan ja minä kallistun Linnean klaanin puoleen ymmärtäen kuitenkin Miinankin käytöstä..ugh olen puhunut.

Thilda kirjoitti...

Sini; No on kyllä! 🧐 Mä luulen kans, että asia selkenee, kunhan farmi loppuu. Taikka toivon ainakin. 😊

Cheri kirjoitti...

Minusta tuntuu, että erilaisuuden sietokyky on vähentynyt, kuten kaiken sietokyky ylipäätään. Miinan tuntien tiedän, että hän voi olla hyvin hankala ryhmässä, hän ei käytä filttereitä vaan sanoo suoraan ja terävästi, ottaa tilaa, on arvaamaton, eikä pyytele anteeksi. Hän on myös viisas, eikä peittele mielipiteitään. Itse koen erilaisuuden mielenkiintoisena, mutta pitkäaikainen yhdessäolo kävisi varmaan raskaaksi. Kyseistä ohjelmaa en ole nähnyt, joten siitä en osaa sanoa mitään.

Thilda kirjoitti...

Cheri; Olet oikeassa, sietokyky on selvästi muuttunut! Toki kaikkea ei pidäkään sietää, mutta jotenkin on menty siihen suuntaan, että mitään erilaista ei siedetä. Miina vaikuttaa kyllä tuollaiselta kuin sanot ja myös herkältä. Ohjelmassa hän pahoitteli jollekin, kun oli töksäyttänyt jotain. Mutta silti, oli miten oli, minusta tuotantoryhmän pitäisi avata sekä Miinalle, että katsojille mitä on tapahtunut. Minäkin koen erilaisuuden mielenkiintoisena ja mulla on tuttavapiirissä ihan joka lähtöön ihmisiä. 🥰