.

.

3.10.2016

Kokkausprojekti osa 64; Sherryllä maustettu kantarellikeitto




Keittokirja nro 15

(Huom! Kuvan sieni on myrkyllinen, eikä liity ohjeeseen!)


Katja Palmdahl:
Kantarelli ja kumppanit, sivu 24;
(Ruotsink.alkup. 2013, Suomennettu 2014)

Sherryllä maustettu kantarellikeitto


4 annosta

1 l kantarelleja
50 g juuriselleriä kuutioina
2 salottisipulia silputtuna
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 maustemitta timjamia
3 rkl kuivaa sherryä
7 dl kana- tai kasvislientä
3 dl maitoa
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen

Tarjoiluun:
3-4 rkl ranskankermaa
pieniä, voissa paistettuja kantarelleja
tuoretta timjamia



Paista kantarellit, juuriselleri, sipulit, valkosipuli ja timjami voissa. Lisää sherry, liemi, maito ja kerma ja hauduta keittoa alhaisella lämmöllä noin 20 minuuttia.

Sekoita keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa pienen ranskankermanokareen, pienten kantarellien ja tuoreen timjamin kera.


Varaa tarpeeksi iso kattila; noin 3 litrainen ainakin. Laakeassa paistinpannussa on hyvä paistaa aloitus ja siirtää sitten sienet ynnä muut kasvikset kattilaan, johon lisätään nesteet. 1 l kantarelleja vastaa mittaukseni mukaan 250 grammaa (torilta litroittain, kaupasta grammoittain). Voita paistamiseen käytin reilulla kädellä; lähes100 grammaa.

Keitto on maukas, mutta se voisi olla mielestäni sakeampi. Loput kaksi annosta, jotka lämmitin seuraavana päivänä, saivatkin sen vuoksi sekaansa kokonaisen Koskenlaskijajuuston sekä pienen sinihomejuuston. Tämä teki keitosta mukavan sakean ja oikein ruhtinaallisen makuisen!



Ei kommentteja: