.

.

21.2.2021

Jääpitsien teko-ohje


Jääpitsien teko-ohje on simppeli, joskin jotain niksejä työvaiheiden aikana pitää muistaa, jotta saa aikaan toimivia koristeita.


Valitse sopivat pitsiliinat. Puuvilla ja pellava ovat hyviä, tekokuitu voi hajota prosessin aikana, ainakin jos se joutuu jäädytyksiin usein (sillä tekokuidut eivät kestä pakkasta vaurioitumatta mikroskooppisesti). Valitse jäädytysastian pohjaa läpimitaltaan hieman pienempikokoiset pitsit. Pitsi voi olla hyvinkin pieni, tai niitä voi olla useita pieniä eri puolilla astiaa. Perintöpitsejäkin voit periaatteessa käyttää, sillä pitsit eivät mene tässä huonoksi. Jos raaskit. Itse olen käyttänyt kirpparipitsejä. Värjätyt pitsit on myös ok.


Leikkaa tässä vaiheessa kalalangasta (tai vastaavasta kestävästä langasta) noin puoli metriä pitkät pätkät, yksi kullekin pitsiliinalle. Tee toiseen päähän lenkki ripustamista varten. Jos teet monesta pienestä pitsistä koostuvan teoksen, riittää, että sidot narun yhteen pitsiin. (Muut tosin sitten tippuvat omia aikojaan maahan, kun aurinko sulattaa.)


Valitse sopivat jäädytysastiat. Vati ja sanko toimivat parhaiten. Emaliastiasta tuli paksu pyöreäpohjainen pitsi, joka ei kuitenkaan pyöri kauniisti vaan on painava. En suosittele siis liian pieniä astioita.


Kastele liinat jääkylmällä vedellä ja anna niiden imeä vettä itseensä kunnolla. Jos liinan laittaa jäädytykseen kastelematta, se kelluu ja lopuksi sulaa nopeammin pois jäästä, kun aurinko vähän näyttäytyy.


Ennen kuin asettelet pitsin jäädytysastian pohjalle, sido ripustusnaru pitsin reunaan siitä päästä, jossa ei ole lenkkiä.


Kaada jäädytysastian pohjalle mahdollisimman vähän vettä. Noin 1cm tai vähemmän riittää. Muista asettaa narun toinen pää astian reunan yli, jotta se ei jäädy vahingossa myttyyn pitsin kanssa.


Aseta jäädytysastiat mahdollisimman hyvin vaakatasoon, jotta vesi jäätyy tasaisen paksuiseksi. Sitten vain odottelemaan. Pienelläkin pakkasella yön yli jäädytys riittää. Tosin ihan olemattomalla pakkasella tätä ei kannata tehdä, sillä työ menee hukkaan, jos aurinko sulattaa kaiken heti ensimmäisenä päivänä.


Irroita jäädytetty pitsi astiasta sisällä tiskialtaassa, valuttamalla astian ULKOpohjaan KYLMÄÄ vettä. Veden lämpöä voi hiukan nostaa kädenlämpöön hitaasti. Jos käytät liian kuumaa vettä, jää napsahtelee halki (Vaikka pitsi pitääkin kokonaisuuden koossa, halkeaminen rumentaa lopputulosta.) Lopuksi voit päästää vettä myös astian sisälle jääpitsin päälle ja pyöritellä astiaa hiukan niinkuin vaskoolia, jotta vesi kulkeutuisi jään alle. Vedä varovasti astian reunalla roikkuvasta narusta, jotta saat pitsikiekon irralleen astian pohjasta. Jos se ei irtoa helposti, jatka kastelua. Ripusta teos lopuksi sopivaan paikkaan puutarhassa. Jätä pitsikiekkojen välille tilaa niin, että ne eivät kolhi toisiaan pyöriessään. Kauneinta on, jos aurinko pääsee paistamaan teoksen läpi.

 

2 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Ihania talvisia ideoita. ❤️

Thilda kirjoitti...

Kiitos! :)