.

.

14.6.2022

Kaupunkiseikkailu Tampereella

 

Jos Tampere on sinun kaupunkisi, jos tykkäät tutustua uusiin asuntoalueisiin, jos olet kiinnostunut modernista arkkitehtuurista, jos tykkäät katsella haaveellisena järvelle, jos rakastat vanhoja taloja, jos lumoudut luonnosta, jos pidät kasveista, jos hengaat mielelläsi kahviloissa, jos olet kiinnostunut kaupunkitaiteesta ja jos sisustuskaupat kolahtaa, silloin kannattaa kokea tämä päivän mittainen seikkailu Tampereen sylissä, rantapolkuja käyskennellen Pyhäjärveltä Näsijärvelle!

Aloitimme Pirkkalan rajalla olevasta Veskan kauppakeskuksen Prismasta, josta haimme aamuvarhain vähän evästä päivän retkelle. Suuntasimme läheiselle Härmälänrannan uudelle asuinalueelle, joka on osittain vielä rakenteilla. Hakeuduimme rantareitille joka muuttuu melko pian metsäpoluksi. Aivan suoraa polkua ei rannassa pääse kulkemaan, sillä ainakin Härmälän leirintäalue on kierrettävä tien kautta aitojen vuoksi. Mutta metsäpolku jatkuu! Näimme lukuisia pelottomia oravia ja jouduimme välillä valitsemaan hiukan ylemmän polun, koska rantapolku oli paikoin hyvin mutainen ja vettynyt. Kesemmällä sekin ehkä kuivuu ja on kuljettavissa. Jos liikut kumppareilla tai vaelluskengillä, saatat selviytyä.

Ylemmän polun valitessasi, saatat huomata maastossa useita 1800-luvun huvilarannikon jäänteitä. Ainut jäljellä oleva huvila on Lepola, joka toimi viimeksi päiväkotina ja on nyttemmin tyhjillään. Kaupunki on yrittänyt myydä Lepolaa, kaippa tuloksetta. Ehkä joku voisi siihen perustaa vaikka lepokodin kahviloineen? Varmasti olisi menekkiä! Hatanpäälle saavuttaessa huomaa olevansa yhtäkkiä aivan hurmaavan puutarhan keskellä! Se on Hatanpään kartanon arboretum, jota suosittelen lämpimästi. Puistosta löytyy myös pieni kahvila, joka ei tietenkään ole auki maanantaisin, jolloin minä aina onnistun retkeilemään joka paikassa. Sen sijaan kartanon päärakennuksesta löytyi mukava kahvila ja puoti, josta mukaan tarttui mm puiset korvakorut! Kartano on muutenkin hieno rakennus myös sisältä ja siellä voi järjestää vaikka häät!

Kun jatkat tepastelua rantaa myöten kohti keskustaa, et voi olla näkemättä myös Idmanin huvilaa, joka sekin, pahus vieköön, on tyhjillään! Kas kun kaupunki ei ole myynyt sitä jo. Ja kas kun kukaan ei ole perustanut siihen hotellia! Rantapolkua edelleen seuraillen, pääsee Ratinanrannan asuntoalueen kupeeseen ja Ratinansillan ali kulkien voi ihailla kaupunkitaidetta. Tästä on enää kivenheitto Laukontorille, jossa on kaksikin kirppistä, divari, sisustuskauppa, kahvila ja tietenkin vilkasta torielämää! Edelleen Tammerkoskea seuraillen ja Hämeensillan ali kulkien voi kokeilla pääseekö Tampellan tehtaan seinustalla olevaa laiturireittiä, josta voi ihailla kosken kulkua ja samalla voi piipahtaa Vapriikkiin museokäynnille tai museokauppaan - paitsi jos on liikkeellä maanantaina, kuten minä - mutta ainakin voi levähtää Vapriikin kahvilaravintolassa, joka on aina auki.

Viimeinen rutistus johdatta Tammerkosken rantoja myöten kohti Näsijärveä, jossa eteen aukeaa upouusi Ranta-Tampellan asuinalue! Ei kannata kuitenkaan lähteä harhailemaan keskelle asuntoaluetta, sillä se on täynnä työkoneita ja täyttä raksahärdelliä muutenkin, vaikka osassa taloja jo asutaankin. Sen sijaan kannattaa orjallisesti seurata sitä rantareittiä, vaikka se ehkä näyttääkin ensin siltä, että siitä ei pysty ihailemaan uusia taloja kunnolla. (Olin väärässä! Kyllä pystyy.) Reitti jatkuu puistoalueen reunaa mukavan näköiselle laiturille, johon on sijoitettu hienoja lepotuoleja, edelleen jätskikiskan kautta isomman tien varteen ja siitä lopuksi sataman kiertäen vasemmalle kohti Lapinniemen kylpyläaluetta. Kannattaa valita joku muu päivä kuin maanantai, niin saattaa päästä Kahvila Ansariin taikka sitten Bypias:iin ihan siinä Lapinniemen vanhan tehtaan vieressä!

Härmälänrannan asuinaluetta


Lepola



Arboretum



Hatanpään kahvila


Hatanpään kartano


Idmanin huvila



Ranta-Tampellan asuinaluetta


Bypias

Kannattaa varustautua mukavilla vaatteilla, hyvillä kengillä, aurinkorasvalla (vaikka kolmannes reitistä kulkeekin metsässä, huomasin illalla että olin lähes palanut!), eväillä tai ainakin juomapullolla! (Hatanpään kartanon kahvilassa muuten myydään penteleen hyviä täytettyjä croissantteja! Kantsii ostaa loppumatkaksi.) Kannattaa myös varata aikaa, sillä meillä tähän matkaan meni leppoisasti kävellen ja levähdellen ja piipahdellen yli 6 tuntia. Lopuksi olimmekin suunnattoman väsyneitä ja voi että illalla lonkkia kolotti!

Matkan varrella voi mennä uimaan, voi olla picnicillä, voi kalastaa, voi shoppailla, voi saunoa Laukontorilla ja Rauhaniemessä - jos jatkaa sinne asti; kivenheiton päässähän tuokin on - tai voi piipahtaa ravintoloissakin keskustan alueella. (Esim Tampella-ravintola on erittäin hyvä!!) Vessoja löytyy ainakin Hatanpään kartanosta, keskustasta ja Lapinniemen kylpylästä. Omituista oli se, että itse kylpylärakennuksessa ei muuten ollut kahvilaa! Toki sieltä kuulemma SAA kahvia, mutta vain jos haluaa notkua baarissa kaffikuppinsa kanssa. Eli ei. Pizzaa sen sijaan saa jos nälkä iskee.

Lapinniemestä pääsee bussilla takaisin keskustaan ja vaihdolla vielä Härmäläänkin, mikäli sattuu yöpymään leirintäalueella, joka on kohtuullisen lähellä alkupistettä. Suora bussilinjakin (30) menee, jos vaivautuu vähän kävelemään molemmissa päissä. Polkupyörällä reitin voi pienin varauksin kulkea; ihan rantapolku ei siihen ole kelvollinen, muuten kuin osan matkaa. Rantapolun voi vaihtaa kyllä aika kätevästi vähän isompiin kevyen liikenteen väyliin. Kartta kannattaa olla mukana! Ja tokihan matkan voi toisinpäinkin tehdä!



2 kommenttia:

Eeva-Maria kirjoitti...

Hei! Ihana citypäiväretki läpi kaupungin erilaisten kerrostumien! Seuraavaa kertaa varten vinkki: By Piasin yhteydessä on ehkä yksi Tampereen ihanimmista kahviloista - Salaisen puutarhan kahvila. Sieltä saa ihania leivonnaisia, suolaisia ja makeita ja kahvinsa saa nauttia kiireettä todella viehättävässä ympäristössä sisällä tai ulkona <3

Thilda kirjoitti...

Eeva-Maria; Kiitti! Joo, mä ”löysin” By Piasin tässä hiljattain ja tottakai oli pakko testata se kahvila myös! 🥰 Hieno paikka!