.

.

21.6.2022

Taidan olla liian muumio käppäilemään nykyajassa



Tänään on kaupunkipäivä. Olen menossa ystävättäreni luo kylään. Emme ole nähneet yli kahteen vuoteen, eli kokonainen korona-aika on tullut väliimme. Nyt, ennen kuin uusi korona-aalto lukitsee taas kotiin, aion nähdä pari ystävää ja tutustua uudelleen kaupunkiin nimeltä Tampere. Ydinkeskustaan. Shoppailla. Notkua kahviloissa. Käydä syömässä. (Kuvat on otettu Tallipihan kahvilassa joskus aikaisemmin.)


Kaikki alkoi hyvillä mielin. Olin kaupungissa jo ennen kahdeksaa ja koska kovin moni kahvila ei ole auki vielä siihen aikaan, olin jo etukäteen päättänyt mennä syömään ihanan aamiasbuffetin Fazerille. Mutta tällä välin olikin tapahtunut muutos; aamiaisbuffet oli lopetettu! Vaihtoehtona sain kyllä valita kaksi seuraavista; pari erilaista isoa täytettyä leipää, pari täytettyä croissanttia, quiche tai hedelmäkuppi. Tuijotin valikoimaa jonkun aikaa. En halua isoa leipää! Quiche ei ole tarpeeksi. Croissant on höttöä. Äh, ei tästä tule mitään. 


Juuri silloin muistin, että keskustorin kulmauksessa, Palanderintalossa, on kahvila, jossa on buffet! Siispä sinne. Heti alkajaisiksi tarkistin, että buffet todella on ja että se näyttää hyvältä! Kyllä vaan, hyvältä näyttää; saan aivan itse valita jokaisen ruokalajin ja myös niiden määrän. Hienoa! Kassalla tuli takapakkia; myyjä ilmoitti, että he eivät ota vastaan käteistä! Ja minä kun en maksa millään muulla kuin käteisellä. Siispä takaisin Fasulle ja jättismoothie kouraan viilentämään ajatuksia.


Seuraavaksi pitäisi päästä bussilla viisi kilometriä ystävättären luo. Tiesinkin, että Tampereen liikennelaitos luopui käteisen käytöstä kesäkuun alussa. (Hienoa taas kerran!) No, mutta minäpä ostan samanlaisen turistilipun, kuin aina Helsingissäkin, jotta voin suhata koko päivän mihin haluan! Se on niin kätevä! Paitsi, että niitäkään ei enää ole saatavilla. On joku mobiililatausmahdollisuus, mutta hittoonko minä 15 vuotta vanhaan tavalliseen Nokialaiseeni sellaisen tungen? (En käytä myöskään älypuhelimia.) No ainut ratkaisu on ostaa R-kioskilta kertalippu. Kaksi kertalippua kiitos.

Kymmenkunta kauppaa ja kaksi kahvilaa takana. Arvatkaa olenko muistanut sanoa jokaisessa, että käyhän teillä käteinen ja kertoa miten närkästyin kahvilan päätöksestä. Olen myös muistanut jaaritella jo useamman ihmisen kanssa Nyssen typerästä päätöksestä luopua turistilipusta! Molemmat tulevat saamaan palautetta, eikä se ole positiivista!

Me käteisellä (joka on muuten ainut oikea raha, jota ei mikään taho voi napin painalluksella nollata kädestä, niinkuin bittejä tililtä!) ja vanhalla puhelimella elävät, emme näköjään ole tervetulleita nykyajan kaupunkiin. Onneksi on poikkeuksia. Koskilinnan kahvikaupassa sain maksaa käteisellä ja palvelu oli erittäin ystävällistä. Hyllystä löytyi hyvät valikoimat kahvia, sekä mustaa ja vihreää teetä, niin maustettuna kuin maustamattomanakin. Myös murukahveja oli monilla makuvaihtoehdoilla, sekä suklaakonvehteja ja paljon muuta oli saatavilla! Sellainen voi kuulkaa pelastaa päivän, joka oli jo hyvää vauhtia menossa huonoon suuntaan!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Korona-aika varmasti vauhditti jo katoamassa olevaa käteisen käyttöä, onhan kontaktiton maksaminen turvallisempaa kaikille osapuolille. En minäkään mikään kehittyneen teknologian puolestapuhuja ole, mutta onhan lähimaksu, mobilepay ja mobiilisovellukset nyt vaan niin paljon kätevämpiä ja mielestäni turvallisempia. Siis normielämässä, sota-aika varmaan toisi ongelmia, mutta toivotaan ettei meidän tarvitse sitä kokea täällä Suomessa enää.. Tiina

Thilda kirjoitti...

Tiina; Onhan se näinkin. Minä vaan olen jumittunut johonkin vanhaan aikaan ja saan syyttää itseäni kyllä osittain tästä harmistumisesta. Sain ystävällisesti vastauksen Aitoleivältä palautteeseeni ja osasyy maksutavan vaihtumiseen on se, että pienien käteismäärien käsittely on kallista pankin kanssa. Se on kyllä kurjaa! Pankit näyttäytyy aika usein melkoisina verenimijöinä.

Tulevaisuus on täysin kysymysmerkki. Tähän ikään asti on oppinut ainakin sen, että tulevasta ei ikinä tiedä. Saas nähdä mihin suuntaan maksutapamuutos menee vaikka 20 vuoden kuluttua. Hassua, että sekin on kiinni sodasta ja naapurin mielialoista ja ties mistä kaikesta muusta.