.

.

17.6.2022

Lemppareita-haaste


Nappasin haasteen Kotonasi-blogin Annukalta, kiitos vaan sinne!

KULKUNEUVO
Aika usein oma auto (tosin mulla ei ole autoa tai edes korttia, joten chafööri tulee mukana automatic), mutta tykkään paljon kävelemisestä ja harmittaa kun en sitä nykyään enää tee niin paljon kuin pitäisi. Pyöräily on aina ollut mun lemppariliikkuminen lyhyillä matkoilla. Pitemmillä se on bussi taikka juna. Kerran parivuoteen menen laivalla paikasta A paikkaan B, en pidä niinkään risteilyistä. Lentokoneessa pelkään ja viimeksi sitä onkin tullut käytettyä 11 vuotta sitten.

UNELMAMATKAKOHDE
Tämä on vaikea! Ennen mulla oli vuosikausia lista maista, joihin ehdottomasti haluan matkustaa. Nyt moni niistä on karsiutunut esim syistä että en pidä siitä miten niissä maissa kohdellaan naisia tai vähäosaisia. Mutta jotain on jäljelläkin; Kanada on ikimetsineen ja jylhine luontoineen (inkkareita unohtamatta!) upea paikka, johon jo esi-isätkin lähtivät seikkailemaan. Skotlanti ja sen linnat houkuttaa! Olisiko sydäntä sykäyttävää nähdä esi-isä-Rossin linna ihan livenä? Englannissa on paljon sellaista mistä pidän; historia, puutarhat, rakennukset… mutta ihmettelen heidän ruokiaan ja pelkään hämähäkkejään! Kiina kiehtoo ja ärsyttää yhtä aikaa. Siellä olen kuulemma asunut jossakin edellisistä elämistäni ja se vetoaa selittämättömästi, mutta sen urpo politiikka vihastuttaa. Viipuri ja Pietari kiehtovat esiäitien takia, mutta sen maan politiikka on niin sairasta!! Haluaisin myös paikkaan, jossa voi kasvattaa sitrushedelmiä ja vaikka mitä syötäviä omassa pihassaan! Joten olisiko se Espanja taikka Ranska? Saksassa rakastan keskiaikapaikkoja… ei näistä voi valita vain yhtä!

MUSIIKKILAJI
Melkein kaikki muu käy, paitsi lahkolaisten jollotukset taikka örinä, jonka toinen nimi on hc-punk. Siis oikeesti! Tykkään ihan kauheesti Harmony Sistersistä, Tapio Rautavaarasta, Olavi Virrasta, ”entisten nuorten musiikista” elikkä 70-80-lukujen hiteistä, Folkswagenista, ”uuden aallon” punkista, Katri Helenasta, Lauri Tähkästä, Ratsiasta… uusimpina esim Abby ”The Spoon Lady” ja kukapa tätäkään voisi vastustaa; TheDeadSouth!


KUKKA
Noh, lyhyempi on selittää että mikä kukka ei. Siis ei semmonen tavanomainen, kuten punainen tulppaani! Kasvatetun kukan pitää olla jotenkin erikoinen; värikäs ja hassun muotoinen. Kukissa tuoksu on tärkeä ja se tuo välittömästi muistoja mieleen. Näistä parhaat ovat kielo, syreeni, vanamo! Suopursun tuoksu on myös ihana!!

JÄLKIRUOKA
Yksi aikuisuuden hyviä puolia on se, että voi syödä ensin jälkkärin ja sitten vasta pääruoan taikka jopa pelkän jälkkärin! Melkein mikä vaan käy, paitti jos siinä on rusinoita taikka raparperinpaloja. (Raparperi pitää keittää mössöksi!) Kakut on mun heikkous! Fazerin chilisuklaakakku on yks kaikkien aikojen parhaita! Myös Ilmajoella oli yks kahvila kauniissa vanhassa puutalossa, josta sai taivaallisia kakkuja! Creme brulee. Lätyt ja tuoreet survotut mansikat ja kermavaahto. Kaikki semmoinen jossa on epäterveellisiä määriä sokeria ja rasvaa, eikä mitään makeutusainetta tai rasvan kaltaista hyhmää, vaan mitä oikeempi, sen parempi!

KEITTIÖVÄLINE
Vedenkeitin lämpösäätimellä. Mielellään vielä niin, että säätöjä on ainakin neljä ja Wilfan lasinen blenderi! Tarvitaanko mitään muuta? Ah, vielä yksi; jättikokoinen valkosipulipuristin tietysti!


LEMPIVAATE
Ääk, onpas nää nyt vaikeita! No villasukat! Maiharin tapaiset kävelykengät. Pellavatunikat. Ja uusimpana Lapualaisen Mummadesignin fleecehuppari! En ole yhtään huppuihminen (sillä ihminen näyttää ihan naurettavalta sammakolta huppu päässä), mutta se vaate muuten. Siis sen mukavampaa ja kätevämpää ei olekaan.

KOSMETIIKKATUOTE
Tjaa… huulirasva ja huulipuna on sellasia, joita ilman en haluaisi olla. Mieluiten ekomerkkeinä. Uusimpana suosikkina on aloevoi, jossa ei ole muuta kuin aloeta ja kookosöljyä. Hölvään sitä naamaani nykyään joka ilta! Hyvänä kakkosena samaan tarkotukseen käy Monoiöljy.

LEMPIKAUPUNKI
Jos puhutaan Suomesta, niin ehkä Tampere. Vaikkakaan en pidä kaikesta siitä, millaiseksi kaupunki on muuttunut viimeisen 25 vuoden aikana. Suosikkejani ovat myös pienet vanhat kaupungit, kuten Loviisa, Porvoo, Hanko, Rauma… 
Ulkomailla Tukholma, Lontoo ja Tallinna. Venäjän karjala teki vaikutuksen joskus. Siellä ehkä Paanajärvi.


JUOMA
Ravintolassa usein vesi. Aamulla murukahvi, illalla vihreä tee. Paheena energiajuomat, joita olen kyllä vähentänyt jo roimasti. Kesäjuomana shangria. Drinkkinä mojito. Wingsien kanssa tumma Stout ja Cola 50-50. Viineistä punaviini ja Sprite 50-50. Uusimpana löytönä Combucha.

TUOKSU
No nyt päästiin lempiaiheeseen! Jos pitäisi valita vain yksi merkki maailman kaikista parfyymeistä, niin se olisi Byredo! Sen merkin alta löytyy niin monta suosikkituoksua, että pärjäisin sillä vaikka 100-vuotiaaksi. (Ja haluaisin melkein ne kaikki.)

ILTARUTIINI
Istua sohvalla siemaillen vihreää teetä. Ennen nukahtamista pakko lukea aina jonkun aikaa. Jos olen lapsuudenmaisemissa, teen iltakävelylenkin. 


JÄÄTELÖ
Kaipaan sitä vuosientakaista korvapuustinmakuista jäätelöpuikkoa! Miksi niitä makuja pitää koko ajan vaihdella?! Ärh. Sitä paitsi makujen moninaisuus saa pään pyörälle. Kaipaan sitä aikaa, kun tuutteja oli kolme; suklaa, mansikka ja vanilja. Mutta jos puhutaan muusta kuin kaupan tuuteista tai puikoista, niin ehdottomasti Minetin jäätelöt!!

FLUNSSANKARKOITUSKEINO
Teetä, valkosipulia, tuoretta inkivääriä ja itse tehtyä mustaherukkamehua! Kolme ensimmäistä sekoitetaan keskenään. Lisänä voi ottaa lusikallisen kuusenkerkkäsiirappia.

AAMUPALA
No tämä vaihtelee! Kotona se on usein vaan pelkkä murukahvi. Viikonloppuisin innostun välillä tekemään munakkaan. Töissä yleensä kahvi ja banaani. Lapsuudenkodissa tuorepuristettu appelsiinimehu, turkkilainen jogurtti ja mandariini siihen sekaan. Oikeastaan haaveilen siitä, että minulla olisi oma kokki, joka toisi aamupalaksi vihersmoothien, kahvin, tuorepuristetun mehun, jonkun raikkaan pienen salaatin ja ehkä pikkuruisen leivän; ruisleipä savulohella olisi nannaa. Ei missään tapauksessa mitään raskasta kuten nakkeja ja pekonia!


HUONEKALU
Mikä tahansa huonekalu, jolla on ikää vähintään 90 vuotta! Rakastan talonpoikaishuonekaluja, semmoisia lenkottavia ja kuluneita, joista voi aistia vuosisataisen iän. Mitä vanhempi sen parempi. Itkettää kaikki ne ”puulle pestyt” lipeäkäsitellyt huonekalut, joita yhteen aikaan oli joka paikassa. Nykyään itkettää ne ”valkoisen helvetin” perintönä tulleet antiikit jotka on helvetin rumasti ja huonosti sudittu valkoiseksi. Ja itkettää kaikki lastulevypaska.

VUODENAIKA
Nyt sanoisin että kesä! Ja keväällä sanon että kevät! Ja sitten on ihana talvikin; pakkasta -25, revontulet, tähtitaivas, lunta puoli metriä ja hiljaa leijuvat isot lumihiutaleet… mutta kyllä se on silti Kesä!

JUHLARUOKA
Nyt tulee mieleen äitin notkuvat pöydät! Ehkä se siis olisi äitin laittamaa jänistä patapaistina, raikasta salaattia ja valkosipuliperunoita, mummonkurkkuja ja pihlajanmarjahyytelöä. Kaksi parasta kokemaani ravintolaa on pakko mainita tässä yhteydessä; Hotelli Nestorin BackPocket Korppoossa ja kasvisravintola Silvoplee Helsingissä. En vanno lihan tai lihattomuuden nimiin. Mutta yksi on varmaa; kaikenlaiset nilviäiset oksettaa, kuten myös ötökät. Ei siis sirkkaleipää mulle kiitos. Juhlaruokia voi olla monenlaisia. Rakastan riistaliharuokia, mutta myös salaatteja ja kalaa!

 

2 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Heh. Nyt tuli kyllä aika monta erilaisuutta esiin :D.

Koitin pitää päässäni muistissa kaiken, mutta mitä pidemmälle luin, sitä enemmän unohdin alkupään asiaa.
Tässä kuitenkin muutama: Raparperipiirakassa pitää ehdottomasti olla paloja, lätyt ja kermavaahto on ehdoton nounou (tulee paha olo molemmista) ja rakastan huppareita.

Mutta sensijaan voisin mieluusti syödä oman aamiaiskokin pöytään tarjoileman menun juuri sellaisena kuin sen kuvailit. Ja musiikkigenreissä olet mun miehen samis. Välillä ihan oikeasti epäilen, onko edes syntynyt 60-luvulla vaiko kenties pari- kolmekymmentä vuotta aiemmin :D. (Olavi Virta mm kuuluu vakioihin).

Yhteenvetona vissiin meidän mieltymykset oli "same, same, but different" :)

Thilda kirjoitti...

Annukka; 😃 Joo, tarkemmin ajatellen aika monta eri juttua! Ja kuitenkin aika ajoin jotain mystistä samaa. 😉