.

.

16.6.2022

Työttömänä joudut tähän karuselliin



Toukokuun alussa tuli voimaan laki, joka velvoittaa työttömät hakemaan neljää itselleen mahdollista (eli amispohjalla kuule ihan turha haeskella mitään kirurgin hommia) työpaikkaa joka kuukausi. Luulin ensin, että se koskisi vain pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden työttömänä olleita, mutta jäädessäni työttömäksi kesäkuun alussa, sain heti työkkäriltä tekstarin, että he soittavat seuraavan viikon keskiviikkona klo 12-14.30. Ja näinhän sitten tapahtuikin. Puhuin melkein tunnin virkailijan kanssa, joka lunttaili uuden lain kiemuroita, eikä osannut vastailla konkreettisiin ongelmakohtiin. Kuten vaikkapa siihen, että jos esim haen siivoojan paikkaa ja tepastelen lähimpään alan firmaan kysymään töitä - tuloksetta - miten minä sen todennan työkkärin suuntaan?? Että haettu on!


Sillä homma menee näin; sulle annetaan tarkat päivämäärät (kolme kuukautta eteenpäin), joihin mennessä sun on aina käytävä tekemässä raportti MOL:in sivuille siitä, oletko hakenut työpaikkoja lain velvoittamalla tavalla. Jos virkailija vainuaa tässä jotakin vilppiä, tulee lisäselvityksen paikka. Jos taas et ole hakenut neljää työpaikkaa ajallaan, saat huomautuksen ja jos laiskottelet toistamiseen, voip olla, että rahahanat väännetään kiinni niin kuin kaasuhanat ikään. Köyhän on oltava tarkkana siis.

Kysymys kuuluukin, että mitä kettua niillä päättäjillä taas on pyörinyt päässä?? Luuleeko ne ruohonjuuritason elämästä mitään tajuamattomat idealistit, että me kaikki vaan tässä nyt aletaan hakemaan kiltisti työkkärin sivuilla avoinna olevia paikkoja? Ilmeisesti he eivät tiedä sellaisten asioiden olemassaolosta, kuin ”piilotyöpaikka”?! Näitähän me joudumme nyt pähkäilemään ja etsiskelemään, sillä kyllä se Mollin tarjonta on niin nähty! Minulla esim on työhistoria alkanut vuonna 1989. Siihen sisälle toki mahtuu yksi äitiysloma ja kotihoidontukiaika, sekä pari opiskelupätkää. Mutta myös 58 työpestiä samalle työnantajalle ja kymmenkunta työtä, joita ei lasketa miksikään työksi. (Työmarkkinatukiharjoitteluita, opiskeluun liittyviä harjoitteluita ja vapaaehtoisena tehtyjä pätkiä. Joissa jokaisessa olen tehnyt täysin samaa työtä kuin muulloinkin! Ja niistä kertyy vuosia - joita ei siis lasketa. Ei eläkkeeseen, ei työkertymään, ei mihinkään!) Ja sen lisäksi olen tehnyt duunia ehkä noin 10 pestin verran muille työnantajille. Näistä ainoastaan yksi, siis YK-SI on työkkärin vinkkaama paikka! Että sen verran siitä lafkasta on ollut hyötyä.

Muistan vieläkin kirkkaasti sen hetken jostain vuoden -95 tietämiltä, kun tajusin, että eihän työkkäri etsi mulle mitään paikkoja! Olin lapsellisesti luullut, että he auttavat siinä ja löytävät tiedostoistaan mukavasti kaikille sopivia paikkoja. Ei, he vain hengittävät niskaan milloin minkin lain puitteissa ja hyvinkin hanakasti pistävät ihmisiä tiukille. Taitaakin olla oikea suojatyöpaikka koko TE-toimisto! Mietin jopa joskus, että menisinkö sinne töihin… riittäisi ainakin duunia! Mutta miten voisi olla töissä paikassa, jonka arvoja ei allekirjoita?

No tämä langan toisessa päässä ollut työkkärivirkailijaparka ei tosiaan osannut sanoa, miten minä todennan sen piilotyöpaikan hakemisen, jos käyn kasvokkain paikan päällä tiedustelemassa töitä! Kuinka tämmönen ihan perusjuttu on jäänyt kokonaan huomiotta lakia väsänneiltä henkilöiltä, sitä tässä vaan ihmettelen! Työttömien määrä oli maaliskuussa reippahasti yli 250 000. Lähestulkoon jokainen heistä (ainoastaan jollain mielenterveydellisellä syyllä voi saada erivapauden) joutuu nyt hakemaan koko ajan sitä neljää paikkaa kuukaudessa. Jos realisteja ollaan, niin kettujakin mahtuu joukkoon eli keksittyjäkin hakuväitteitä tulee vastaan vähintään tuhansia joka kuukausi. Aivan varmasti! Miljoona hakua, kaikki rehellisesti todella tehtyjä? Ei todellakaan! Systeemi siis sakkaa. Huomataan vilppiä, pyydetään selvityksiä, käsittely ruuhkautuu, tulee umpisolmuja… josta ulospääsynä on käsittääkseni kaksi vaihtoehtoa; A) muutetaan lakia B) katsotaan tätä kaikkea läpi sormien, hui hai!

On kuitenkin eräs poikkeus. Jos olet osa-aikatyössä, eli vain jonkun verran työttömänä, et joudu tähän hakukaruselliin. Osa-aikatyöntekijä velvoitetaan hakemaan vain yhtä paikkaa per kolme kuukautta. Ihan jees, mutta eikö tässä ole jonkinmoinen ja melko kiinnostava tasoero? Minusta on. Ihmisten pakottaminen ja syyllistäminen ei ole se porkkana, jolla päästään eteenpäin. Koulutuksen monimuotoistaminen entisestään, verotuksen muokkaaminen yrittäjäystävälliseksi ja niiden työilmoitusten jonkinmoinen hiominen tekisi terää! Ihan perhanan simppeliinkin työhön vaaditaan nykyään suunnilleen ydinfyysikon koulutusta ja viiden ihmisen kokemusta, mutta silti sitä olet nuori ja ennenkaikkea sitä, että ”olet joustava haasteiden edessä” eli suomeksi sanottuna kestät v***maisen pomon ja pirulliset työkaverit, etkä valita kun sun niskaan sälytetään ne hommat, joita kukaan muu ei halua!

Nooh, jonkun unettoman yön asiaa pähkäiltyäni, keksin, että missään ei ole kielletty hakemasta samaa työpaikkaa joka kuukausi! (Kunnes se sitten erikseen ehkä kielletään…?) Jos nimittäin työnsaanti venyy ja ne sopivat paikat on vähemman kuin 4/kk, niin minäpä kyllä haen sitä samaa piilotyöpaikkaa joka kuukausi, jotta selviydyn tästäkin haasteesta kuiville jollain lailla. Ja tsemppiä vaan kaikille muillekin, jotka kiroilee näitä samoja lakikoukeroita, joita ne pilvissä liitelevät jaarittelijat väsää saakelinmoisen palkkansa eteen!

P.S. Jos olet ehtinyt jo hakea jotain paikkaa ennen työkkärin soittoa (siinä viikon verran työttömänä olleena), niin älä nyt hemmetissä sano sitä puhelimessa! Sitä ei nimittäin lasketa! Pidä se omana tietonasi ja kirjoita se vain sitten sinne raporttiin kun on sen aika. Ehkä voit muokata päivämääriä, jotta hakemus osuu sen puhelun jälkeiselle ajalle. Näin minulle kävi ja tyhmänä menin möläyttämään asian puhelimessa.

 

2 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Vaikken henkilökohtaisesti työtön työnhakija olekaan (ainakaan just nyt kopkop..), niin olen tätä asiaa miettinyt ja sitä, millainen järjetön stressi tästä tulisi, jos tälläkin pienellä paikkakunnalla pitäisi jostain keksiä ne neljä haettavaa, omaan osaamiseen/koulutukseen edes jollain tasolla mätsäävää työpaikkaa. Terveydenhuoltoalan ammattilainen kun en ole, enkä ohutlevyhitsaaja tai yhdistelmäajoneuvon kuljettajakaan. Noinniinkuin muutamia mainitakseni.
Puhelinmyyjien paikkoja kyllä on aina auki, mutta ihan niin itsetuhoinen en ole, että sellaista hakisin.

Vähän luulen, että osalle tästä kehittyy sellainen taiteenlaji, jossa tavoitteena on hakea mahdollisimman montaa työpaikkaa samalla varmistaen, että ei tule valituksi niistä mihinkään. Tämä tuskin on ollut kauniin työllistämisajatuksen (tai mahdollisesti ainoastaan työttömyyslukujen kaunistelun) tarkoituksena, mutta ei voi mitenkään välttää.
Toivoisin niin, että ihan oikeasti TE-toimistosssa autettaisiin työhaluisia ihmisiä löytämään töitä, eikä käytettäisi aikaa näiden älyvapaiden uudistusten byrokratiaan.

Thilda kirjoitti...

Annukka; Olet niin oikeassa! Tämä tulee olemaan yhtä kaaosta ja suurta stressiä monelle. Olisi myös minulle, jos olisin vielä vanhalla ”uralla”, mutta onneksi nyt työnäkymät on parempia. Silti selviönä on, että pitää sietää kymmenien kilometrien työmatkat bussilla päivittäin, koska pienellä paikkakunnalla ei ole paljonkaan tarjottavana. Ei ainakaan neljää avointa paikkaa kuukaudessa!

Vuosi pari, ja tämä haudataan kuolleena kokeiluna, on mun veikkaus. Kunnes tulee sitten taas joku kuningasidea joltain, joka on kaukana todellisuudesta kaikin tavoin.

Sitäkin vähän mietin, että missä on rajanveto sen suhteen mihin työhön voisin tulla valituksi? Jos olen opiskellut vaikkapa hotellialaa, mutta en päivääkään tehnyt niitä töitä, niin onko takapajulan respa ainut mahdollinen ja onko Kämpin ylempi taso täysin out? Tässäkin tulee miettimistä varmasti tosi monen kohdalla.

Katotaan nyt sitten miten kaikki tulee menemään. 😒