.

.

7.2.2023

Tekstikeramiikka onnistui!

 

Tekstin tekeminen keramiikkaan on tarkkuutta vaativaa, mutta onnistuessaan lopputulos on tosi palkitseva! Ekan polton jälkeen sivelin teksteihini mangaanipesu-nimistä ainetta, joka löytyi täältä. (Kuvassa on raaka työ ennen mitään polttoja.) On olemassa myös muita ”metallipesuja”, mutta mielestäni tämä on tarkkarajaisin ja näkyy hienoissakin juonteissa.


Mangaanipesu voidaan sivellä joko isohkolla pensselillä koko tekstirivin yli, tai sitten pikkuisella siveltimellä suunnilleen vain kirjaimiin. Kokeilin molempia tapoja. Isolla pensselillä ruskeaa sotkua tulee paljon ja sen pois pyyhkiminen kostealla sienellä vie aikaa. Tarkemmin tehty sively tuo myös sotkua, mutta pois pyyhintä on helpompaa. Molemmissa tapauksissa ruskeaa jää joka puolelle pikkuisiin painanteisiin ja hiuksenhienoihin kohtiin ympäri keramiikkaa ja koko työ näyttää sotkuiselta. Mutta ei hätää. Lopputuloksessa se kaikki on kadonnut. Kun mangaanipesu on kuivunut, (vie hetken) niin päälle voidaan sivellä läpinäkyvä väritön lasite. Työ voidaan myös jättää pelkälle mangaanipesupinnalle, mutta silloin se ei ole esim elintarvikekelpoinen työ, eikä se tietenkään kiillä kuin lakattu.


Yllätyin myös siitä, että apuviivoihin tuo mangaanipesu ei jäänyt. Eikä sen siis pitänytkään niihin jäädä. Apuviivat on painettu kevyehkösti viivottimella, siksi uurteiden rajat ei ole niin jyrkät ja aine ei ilmeisesti sen takia jää niihin.


Tämä margariinipurkin kannen kokoinen pieni ”lauta” on kaulittu kuviokaulimella. Mietin tarkkaan, minkä lasitteen siihen haluaisin. Päädyin ihanaan ”GreenTea”-nimiseen lasitteeseen, jonka pitäisi tuoda kohokuviot nätisti esiin.


Lopputulos oikein sykähdytti! Jokainen kuvio on tarkasti näkyvissä ja lasite on eläväinen ja kaunis! En voinut olla hypistelemättä työtä käsissäni, sivellä sen kuviopintaa ihastuneena ja ällistelemättä, miten yli odotusten tämä kokeilu onnistui! Ja nyt ahdistaa vain se, että keramiikkatunteja on aika vähän enää jäljellä! Kahdella viimeisellä tunnilla ei enää voi rakentaa savesta mitään. Eli varsinaisia uuden työn väsäystunteja on enää viisi! Apua!! Pakko mennä uudelle kurssille syksyllä. Ja pakko miettiä tosi tarkkaan mitä sitä loppuajalla haluaa tehdä.


6 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Voi apua miten kaunis väri tuo green tea <3<3<3. Just sellainen, jolla haluaisin lasittaa tekemäni salaattikulhot, johon painoin irtokirjaimilla tekstin "Saako olla salaattia" (en keksinyt äkkiseltään muuta :)).

Ilmeisesti tuo kuuluu niihin itse ostamiisi? Saako kysyä mitä maksoi? (ja siis en vielä klikannut linkkiä, josta tieto saattaa löytyä).
Meillä on kurssilla vaan sellaista ihan kirkkaan vihreää lasitetta ja se on liian voimakas ja tasainen suhteessa siihen hallitun epämääräiseen lopputulokseen, jonka haluaisin saada aikaan.

Myös mangaanipesu vaikuttaa kiinnostavalta ja tekstitaulun lopputulos on ihan täydellinen.

Onnistumisen ilo on todellakin iloinen asia :)

Thilda kirjoitti...

Annukka; Oih, kiitos!! ❤️
Green tea on ite ostettu, koska koululla värivalikoima on huono ja osa lasitteista loppuu ja niitä pitää jonotella yms yms. Klikkaa linkistä, se menee suoraa Kerasilin sivuille. 😊 Ja jos teillä on kurssilla korkeapoltto, niin sitten sitä voi käyttää! Katoin myös tarkasti tilaamistani, että onko haudutusaikoja ym, koska niitä tekniikoita ei meillä käytetä koululla.

Kato Kerasilin lisäksi Varnia ja Lasiteaitta! 😉

satunNainen Paula kirjoitti...

Green Tea -alusta on upea, tuli ihan joulufiilis (mikä on aina pelkkää plussaa, vuodenajasta riippumatta)!

Thilda kirjoitti...

satunNainen Paula; Kiitos! 😃 Joulufiilistä siinä tosiaan onkin… 😊

Jenni kirjoitti...

Lasite tekee taikoja! Kivaan viikonloppua, Thilda ^-^

Thilda kirjoitti...

Jenni; Todellakin! 😃
Kiitos ja samoin sulle!! 🥰