.

.

14.2.2023

Rahankäyttö - kuinka aion onnistua?

 

Julkaisin rahankäyttöön liittyvän suunnitelman tammikuussa. Aloitin sen toteuttamisen jo tammikuun puolella, mutta kunnolla aloin vasta helmikuun alusta elellä suunnitelman mukaan. Ryhdyin myös pitämään tilikirjaa, jossa uudet suunnitelmat on merkitty erikseen joka kuukaudelle ja menot sopivalla tarkkuudella, kuten esim ”ruokakauppaan”. En siis erittele joka maitopurkkia erikseen, siihen tilikirjan sivut ei riittäisi kovinkaan pitkäksi aikaa. Jos saan sen toimimaan sivu per kk, tilikirja kestää lähes kahdeksan vuotta. Hyvä!


Huomasin jo aika alkuvaiheessa, että suunnitelmaa voisi vähän hioa. Ensinnäkin, yllättäviä menoja tulee aina, joten niille pitää olla puskurivaraa. En siis ole pystynyt laittamaan vielä mitään säästöön, joka sekin on tarkoitus, sitten kun kaikki rullaa suunnitellusti.


Toisekseen, pohdiskelin listaani ja totesin, että juuri tässä kolotuksien elämäntilanteessa haluan kaikkein eniten hieroja/spa/vaihtoehtohoitoja. Siispä lisäsin niitä kalenteriin niin, että joka viikolle tulee joku näistä. Tämä siis poikkeaa alkuperäisestä suunnitelmasta, jossa niitä oli paljon vähemmän.


Totesin myös, että ruokakauppaan menee vähemmän rahaa, kuin olin ajatellut, eikä kukkia ole pakko ostaa joka kuukausi tai pieniä hankintoja tehdä, jos vaakakupissa on terveys ja hyvinvointi. En ole 20:een vuoteen ajatellut kaupassa, että ”apua, onpa juusto kallista! En kyllä osta!” Nyt olen usein näissä aatoksissa.


En halua, että kuvitellaan, että tässä nyt joku rikas retostelee kaikella mihin on varaa, sillä oikeasti en ole, enkä ole koskaan ollutkaan rikas! Päin vastoin, koetan selvittää miten vähätuloinen saa sitä nannaa elämän arkeen. Siis mahdollisimman paljon!


Tällä hetkellä tuloni ovat vähän yli tonnin kuussa. Olen osa-aikatyössä (joka toinen viikko yhden päivän ja joka toinen viikko kolme päivää) ja lopuista päivistä saan vielä ansiosidonnaista.


Asumme omistusasunnossa, omakotitalossa, joten vuokramenoja ei ole. Mieheni on vakitöissä, kotona asuvia lapsia ei ole. Tulomme ovat erisuuruiset, joten jaamme menoja tilanteen mukaan. Kummallakin on omat pankkitilit ja molemmat saavat käyttää omia rahojaan oman mielensä mukaan. Yhteistä tiliä ei ole.  (Emme siis vahdi toista tyyliin; mitä sää oot taas ostanu ja paljonko meni… sillä se vasta on ankeaa!)


Sitten niihin listan tavoitteisiin. Koska en kertonut aiemmin tavoitteisiin asettamiani summia, aion valaista tätä puolta nyt vähän enemmän. Mitään tilikirjamaista tilitystä en kuitenkaan aio ruveta blogissa pitämään. Semmoiseen löytyy tarpeeksi blogeja muutenkin.


Joka kuukausi haluan mennä hierojalle (laiminlöin itseäni tässä koko viime vuoden, koska vakihierojani jäi eläkkeelle, eikä uutta rytmiä oikein löytynyt ja siitä maksan nyt!) ja siihen olen laskennallisesti budjetoinut 70€/kk. Kuitenkin ajoissa varaamani hierojakäynnit (joita ei ole vielä ollut), maksavat seuraavasti: tunnin kuumakivihieronta 62€ ja tavallinen 1,5h hieronta 62€. Molemmat eri kuukausille varattuja. Säästöä siis 8€ per kerta. Ja oikeastihan lyhyen hierojakäynnin saa paljon halvemmallakin (aina 30€:sta lähtien) mutta koen tarvitsevani pidempiä aikoja näin alkuun.


Toisekseen listalla on Spa-käyntejä, joka on periaatteessa sama kuin hieroja, mutta hemmottelevampi kokemus. Tähän budjetoin 120€/ joka toinen kk. Todellisuudessa tämäkin on yläkanttiin vedetty summa. Tammikuussa 45min Spa-käynti maksoi 65€. Maaliskuulle varattu 45min Spa-käynti maksaa 70€. (Spahieronnat ovat erilaiset näissä kahdessa.) Spakäynti voi olla myös puolen tunnin mittainen ja maksaa vielä paljon vähemmän. Jatkossa Spa-käyntejä tulee olemaan joka kuukausi. Toistaiseksi.


Seuraavaksi tärkein asia listalla on vaihtoehtohoito, joka voi olla vaikka kiropraktikko, akupunktio, shiatsu tai joku muu. (Mulla on oma lista näistä, sillä olen niistä hyvin kiinnostunut!) Tähän kategoriaan olen varannut 120€/ joka toinen kk. Mutta koska arvojärjestys listassani on hiukan muuttunut, niin summa koskee nyt joka kuukautta. Se merkitsee myös sitä, että jotain muuta pitää nipistää ja hoito saisi olla mielellään halvempi.


Ensimmäiseksi vaihtoehtohoidoksi olen varannut Kalevalaisen jäsenkorjauksen. Menen sinne ensimmäistä kertaa ja se kestää 1,5h. Hintaa sille tulee 80€. Koetan myös saada lääkärin lähetteen fyssarille, joka asettuu tähän samaan kategoriaan.


Muihin kategorioihin olen varannut seuraavanlaisia summia; kukat kerran kk 20€, joku pieni hankinta kerran kk 50€, kampaaja kerran kk 80€, ravintola (kaksi henkilöä pitkän kaavan kautta) kerran kk 120€, kulttuurielämys joka toinen kk 30€, pieni kotimaanmatka joka kk 250€. Käytännössä kaikkiin menee rahaa vähemmän kuin teoriassa. Ihmeellistä! Yleensä on päin vastoin.


Loppujen lopuksi takataskussa on hyvä olla joku pieni puskuri, sillä aina sattuu ja tapahtuu. Meillä esim vesisänky alkoi vuotaa ja ostimme moottorisängyt. Niiden maksaminen tapahtuu tässä sivussa totta kai. Suurempi ongelma juuri tällä hetkellä on se, että ammattiliiton kassa on jälleen jumissa! Ansiosidonnaisen jatkohakemus, jota hain tasan kaksi viikkoa sitten, ei edelleenkään ole edes käsittelyssä. Jotta voi suunnitella elämäänsä pilkuntarkasti, niin kuin tämä suunnitelma vaatii (koska kaikki on mahdutettava myös kalenteriin), pitää rahojenkin tulla tilille parin päivän marginaalilla, ei parin viikon!! Tällaisten itsestä riippumattomien kömmähdysten varalle on oltava jotain sukan varressa myös. Ja tietysti omat muut menot ja laskut on hilattava minimiin.

Miltäpä tämä sinusta kuulostaa? Olisi hauska kuulla ajatuksia aiheesta. Ja mahtavaa, jos joku innostuu kokeilemaan samaa systeemiä kanssani!


5 kommenttia:

Arkisin | jenni kirjoitti...

Tulen tänne kytistelemään hyviä neuvoja siitä, kuinka panostaa myös itseensä 🤍 Olen hyvin avokätinen rahojen suhteen, siis mitä tulee muiden lahjoihin, mutta itseeni olen huono panostamaan. Ja olen lähes neutroottinen että puskuria täytyy olla tietty euromäärä.

Kiitos tästä postauksesta, päädyin varaamaan itselleni ajan kampaajalle 🤍

Thilda kirjoitti...

Jenni; Ihanaa, kytistele ihmeessä! 😄 Muista siis jatkossa itsesi myös! ❤️
Jep, ilman puskuria voi elämä ajautua kriisiin… 😬
Ja mahtava kuulla, että varasit ajan kampaajalle! 😍

Arkisin | jenni kirjoitti...

Ja siis neuroottinen, ei neutroottinen :D

Arkisin | jenni kirjoitti...

Ja hei, kiitos vielä kun inspiroit panostamaan itseen, varasin just ajan microbladingiin :D

Thilda kirjoitti...

Jenni; Wau… wau! 👍👍👍💪🥰