.

.

6.6.2024

Elokuvadivarissa

 

Talven aikana katoin suuren määrän leffoja, lähinnä oman hyllyn DVD-levyjä, mutta myös Netflixiä. Samalla pistin poistopinoon kaikki mun mielestä huonommat DVD-leffat ja sellaiset, joista riitti yksi katsominen. Nyt oon pari kertaa käyny Tampereen Elokuvadivarissa. Ekalla kerralla vein sinne pinon elokuvia, mutta mulla ei ollu aikaa jäädä penkomaan valikoimia. Silloin summa jonka elokuvistani sain, eli voin käyttää vaihdossa, jäi heidän koneelleen muistiin. Sain niistä siis 30€. Sieltä ei saa rahaa, mutta vaihdossa voi käyttää tätä summaa. Toisella kerralla eli eilen, vein ehkä vähän pienemmän pinon ja sain 25€. Tällä 55€ summalla ryhdyin sitten valikoimaan jotain katsottavaa. Vielä jäi osa rahoista ”sisään”, joten menen sinne taas joku kerta.


Käpälään takertui viisi leffaa. Tuntematon emäntä kertoo niistä olosuhteista, joissa isoäitimme ja esiäitimme ponnistelivat maaseudulla sotavuosina 1939-45. Kesto 1h 19min + 53min. Mua on aina kiinnostanu just tällaset vanhan ajan kertomukset. On vaikea ajatella miten itse olis selviytyny henkisesti sodan kauheuksista kotirintamalla, saati sotatantereilla tai eturintamassa. En varmaan mitenkään hyvin. Minä olisin ollu ehkä se, joka olis lähteny juokseen ulvoen pois etulinjasta, ja saanu kuulan kallooni pikimmiten. Kotirintamalla työn määrä oli huikea ja siinä oli pakko siirtää tunteet syrjään. Jos kotirintama murtuu, murtuu kaikki. Sekin olis ollu mulle hyvin haastavaa. Ihailen niitä vanhoja ihmisiä, jotka kävi sen kaiken läpi ja elää edelleen suhteellisen hyvin pärjänneenä. Heissä on vahvana se joku (ehkä henkinen) ’selviytymisgeeni’ ja sehän on ihan välttämätön elämässä ylipäätään.

Braveheart on suosikkini ja klassikko! Eikä vähiten siksi, että isäni äitin yhdet sukujuureni ovat Skotlannin ylämailla Rossien klaanissa. Tietysti kuvittelen, että elokuvan pääosan esittäjä Mel Gibson on Rossien sankari! Braveheart kertoo Skottien itsenäisyystaistelusta 1200-luvulla ja perustuu saagoihin. Pääosan esikuvana on Sir William Wallace of Elderslie, yksi Skotlannin suurimpia kansallissankareita, hiukan kuin Jaakko Ilkka meillä (isäni isän esi-isä). William syntyi 1272 ja hänet teloitettiin 1305. Hänen päänsä asetettiin London Bridgelle kaikkien nähtäville. Perhana, yök! Minä olisin henkeen ja vereen kyllä Skottien puolella, enkä tajua, miksi en ole koskaan matkustanut Skotlantiin, sillä se voisi olla jollain lailla henkinen koti, niin kuin Etelä-Pohjanmaakin on. Elokuvan kesto 2h 51min.

Minun Afrikkani on toinen pitkäaikainen lempparini ja klassikko! Siinä taskalainen kirjailija Karen Blixen on esikuvana. Hän asui plantaasilla Brittiläisessä Itä-Afrikassa, nykyiseltä nimeltään Keniassa, viljellen kahvipensaita. Elokuva perustuu hänen 1937 julkaisemaan kirjaansa Eurooppalaisena Afrikassa. Blixenin plantaasin päärakennus toimii museona ja elokuvan ulkokuvat on kuvattu siellä, sisäkuvat on kuvattu muualla. Kenian pääkaupungissa Nairobissa on Blixenin mukaan nimetty kaupunginosa, katuja ja ravintoloita. Minä pidän elokuvan viipyilevästä vanhan ajan tunnelmasta, siitä miten Karen kohtelee mustia, siitä miten se valaisee tuon ajan siirtomaaelämää. Jos jossain haluaisin Keniassa käydä, niin juuri tuolla. Elokuvan kesto 2h 34 min.

Diana sopii kuin nenä päähän mun muiden Brittiläisistä kuninkaallisista kertovien elokuvien joukkoon. Oikeastaan niistä vois joskus tehdä oman postauksen, sillä huomasin juuri, että niitä onkin aika paljon! Ehkäpä niissä vetää sekä Brittiläisyys, että kuninkaallisuus. Minä en ole niitä, jotka vastustavat monarkiaa nimittäin. Elokuva keskittyy Dianan kahteen viimeiseen vuoteen. Elokuva kesto 1h 49min.

Sistersin Veljekset on hiukan toisenlainen valinta. Se kertoo lännen pahamaineisista palkkatappajista 1850-luvulla. En pidä perinteisistä länkkäreistä yhtään, mutta nämä uudemman ajan (1990-luvulta nykypäivään) länkkärit on kiinnostavia. Katson niissä eniten sen ajan elämän kuvausta, enkä niinkään ehkä jotain murhajuonta. Omista esivanhemmista ja sukulaisista aika moni meni joko hetkeksi tai pysyvästi Ameriikkaan, siksi kaikki vanhan ajan kuvaukset sieltäkin kiinnostaa. Elokuvan kesto 1h 56min.

 

Ei kommentteja: