.

.

11.6.2024

Ilmastoreagointia aina pelleilyyn asti




Ilmastonmuutos ei ole ainoa ongelma. Ei välttämättä edes suurin, mutta se riippuu toki mittareista, joilla suurta ongelmaa määrittelemme. (Minusta muovi on maapallon suurin ongelma.) En silti ole ilmastonmuutoksen kieltäjä! Mutta haluaisin kokonaisempaa näkemystä tähän puheeseen, jota nykyään käydään lähes päivittäin joka mediassa ja yksityisesti. Eniten vierastan sitä yksisilmäisyyttä ja syyllistämistä, jota hyökyy vastaan siellä täällä. Onneksi kokonaisempaa kuvaa voi itse rakentaa diagrammeista.

Joku voi olla vahvasti tietävinään, että Suomi on Euroopan suurin pahis. Siis ainakin asukaslukuun nähden!! Noinkohan on? Tuntuu, että tuo kommentti on tullut vastaan monta kertaa lähivuosina. Minussa tuollaiset kommentit herättävät epäluulon lisäksi myös innostunutta uteliaisuutta. Noinkohan tosiaan on? Siis todella; Suomiko on kaikkein pahin maa Euroopassa?? Tämähän pitää selvittää!

Kaivan esiin tilastotietoa ja löydän käteviä diagrammeja, (voi kuinka rakastankaan kaikenlaisia tilastoja ja diagrammeja!!), teen vertailuja eri maiden välillä, vertaan eri vuosikymmeniä toisiinsa, katson mihin suuntaan kehitys on menossa. Siis että kuinka pahoiksi me tässä oikein ollaankaan kehittymässä! Lopputulos ei ole niin paha kuin väitetään. Suomi ei ole Euroopan pahis, ei asukaslukuun nähden, eikä millään mittarilla. Ei edes toiseksipahin tai kolmanneksipahinkaan. On varmaan vaan niin kiva väittää jotakin ”herättelevää”, mutta valehtelu ei johda useinkaan kovin hyviin tuloksiin.



Katsaus diagrammiin sitten. Tässä hämää varmaan vähän se, että ’EU’ lasketaan joissakin tapauksissa ’maaksi’ muiden maailman maiden joukossa. Silloin eu:n ohi menee maailman kasvihuonekaasujen tuottajien listassa vain Kiina ja USA - tosin vuoden 2015 diagrammissa. Siitähän on jo melkein 10 vuotta! Ties mitä on voinut tapahtua sen jälkeen. Tämmöistä diagrammia Europarlamentti kuitenkin jakaa. Yksikkö tuossa taulukossa on (nyt tulee sanahirviö) hiilidioksidiekvivalenttikilotonni. Kiinalla lukema on 13 ja risat miljoonaa kilotonnia, USA:lla lähes 6,5 miljoonaa kt ja Euroopalla lähes 4,5 miljoonaa kt. Sitten tulee Intia (3,34 mkt) Venäjä (2,23 mkt), Japani (1,35 mkt) jne jne. Euroopan maiden kasvihuonekaasupäästöjen listalla Suomi on vuonna 2019 sijalla 17 ja meitä paremmilla lukemilla listalla on vielä 11 maata. Olemme siis Euroopan 17. ’pahin’ maa! Lukemamme on 53 021 kilotonnia, ei siis lähellekään miljoonia, tai edes satoja tuhansia. Euroopan ’paras’ maa on Malta pikkuisella 2175 kilotonnin lukemalla, mutta asukkaitakin on vain noin puolisen miljoonaa ja ’pahin’ on Saksa lukemalla 809 799 kilotonnia ja noin 84 miljoonan asukkaan määrällä.

Jännä juttu tässä on se, että maita ei voi verrata suoraan! On hyvin pieniä ja tasaisia maita, joissa kuljetusliikenne tai maatalous tuo paljon vähemmän päästöjä kuin isompien maiden vastaavat, taikka hyvin eri tavalla kuin vuoristoisten maiden liikenne ja maatalous. Myös maan sijainti vaikuttaa; pitääkö ruoka tuoda muualta vai voiko kaiken viljellä itse? Onko taloja lämmitettävä vai ei? Onko paljon rahtilaivaliikennettä, entä lentoliikennettä? Hitusen tirskahdin siinä kohdassa erästä diagrammia, jossa näkyy EU:n teollisuuden käppyrä. Sen kehitys on lähes koko ajan loivaa laskua vuodesta 1990. Hyvä? No ei. Teollisuuden siirtyminen EU:sta Kiinaan ja muihin halpamaihin on alkanut juuri 90-luvulla ja jatkuu yhä.

Myös vertailu on vähän suhteellinen juttu. Siis että mitä vertaillaan; onko luupin alla hiilijalanjälki, muovi, tehtaiden saasteet, jätehuolto, kulutus… täällä Suomessa epäilemättä ostetaan tavaraa paljon enemmän kuin Afrikan maissa (tai Intiassa tai Kiinassa…), mutta siellä vipataan jordaaniin paljon enemmän roskaa kuin täällä. Ja nyt jos joku ajattelee Helsingin lumenkaatopaikkaa, joka taisi olla suunnilleen Kolera-allas monena vuonna, niin tirsk. Tuo määrä ihan millä tahansa mittarilla ei ole yhtään vertailukelpoinen näiden maiden olemattomaan jätehuoltoon. Vaikkakaan ei tietysti hyvä juttu, haloo pahvi Helsinki!! Ja muistaako muuten melkein kukaan enää puhetta otsonikadosta? Sehän hiipui tässä jossain kohtaa vallan kuulumattomiin. Asia taitaa nyt korjaantua itsekseen lähimmän 20-30 vuoden aikana, kun muutamia muutoksia saatiin aikaan. Tuli vain mieleen.

Mun omat ehdotukset poikkeaa hitusen niistä, joita yleisesti tyrkytetään. Esimerkiksi kun tein hiilijalanjälkitestin, sen muutosehdotukset minulle olivat: ota käyttöön maalämpö, ilmalämpöpumppu, muuta pienempään asuntoon, ryhdy energiantuottajaksi, osta tuulisähköä, tarkista ikkunoiden eristykset, hyödynnä verhoja ja sälekaihtimia lämmityksessä ja viilennyksessä, kuivata pyykit narulla, sauno kerran viikossa, käytä kylppärin lattialämmitystä kohtuudella… jne jne. 

Noh, katsotaanpas! Ensinnäkin sekä meillä kotona, että lapsuudenkodissa on öljylämmitys, kuten varmaan kaikissa 1950-luvun taloissa ennen isoa remppaa. Muutostyöt maksaisi kymppitonneja per talo. Jos öljylämmitys tekee meistä maailmanluokan pahiksia, niin rahaa otetaan vastaan. En tiedä kenen pitäisi asua esim kaikissa vanhoissa pohjalaistaloissa, jos pelkkä neliömäärä on synti; suurperheiden?! Kiitos vain, jospa kuitenkin katsottaisiin muita asioita kuin pelkkiä neliöitä. 

Vaikkapa lämpötiloja, jotka meillä kotona on 11-19 astetta talvella huoneesta riippuen ja lapsuudenkodissa pidän talvella siellä oleillessani lämmön (yhdessä huoneessa) noin 17-18 asteessa, toisen huoneen ollessa noin 11-asteinen. Minä jos kuka pidän verhoja, sen tietää kaikki ystävät, jotka tuntee mut hyvin! Kuivatan pyykit aina narulla! Missä ihmeessä muuallakaan?! (No joo, en ikinä hankkisi kuivausrumpua!) Saunon kerran viikossa ja suihku sisältyy saunaan. En siis suihkuttele päivittäin. Mutta edes uimahallin ja kodin suihkutteluni yhdessä eivät yllä siihen laskurin minimiin, eli 30 minuuttiin viikossa! Lattialämmitys on ehkä turhakkein mitä taloon keksin. Meillä ei sitä ole ja hyvä niin. Hiukan turhauttavia muutosehdotuksia, jotka johtuu siitä, että nämä hiilijalanjälkitestit on niin epämääräisiä valmiine lukuineen. Jospa voisi valita todellisia lukemia valmiiden sijaan?

Omat vastaehdotukseni ovat; lämmön lasku - talvella joku +23 ei ole lämmönlasku (kylmyys on pukeutumiskysymys!), ruokana kala, riista ja poro, pesutottumukset - pakkoko sitä on suihkutella joka päivä, kulutus - osta käytettyä ja osta vähemmän, korjauta kenkiä/vaatteita/kodinkoneita, kotimaisuus ja käsityöläisten suosiminen, matkustelu - sitä voi tehdä kotimaassakin! Ja etenkin; vähemmän muovia! Tosin joku pullonkorkkien kiinnittäminen siihen pullonkaularenkaaseen on vain ärsyttävää! Pakkausteollisuus voisi tehdä muutakin kuin vaihtaa muovipillit pahvisiin.

Ja sitten vielä kahden K:n ylilyönti! Se ilmastopelleily, joka pistää sekä nauramaan että itkemään! Toinen K on tietysti Kerava! Kai te luittekin jo siitä, miten Kerava aikoo kieltää puulämmiteisten paljujen käytön! Minäkin jo ajattelin voi herran jumala, siellä sitä on varmaan Pekingin sumun kaltainen ilmanala, kun  37 000 henkilöä pulahtaa paljuun joka päivä. Vaan mitä kittiä! Todellisuudessa vuosittain tulee toistakymmentä valitusta puulämmitteisistä paljuista! Luitte oikein; toista kymmentä!! Herra mun vereni, siinä sitä on Keravan kaupunginjohtaja oikein isossa suossa. Ja sitten hän (tai joku muu, ehkä puoliso) saa varsinaisen kuningasidean ja päättää, että ollaan me Suomen eka kunta, joka kieltää puulämmitteiset paljut! Siis ihan mahtavaa - kuka kieltää seuraavana norsujen laiduntamisen? Lapua? Karstula? Ottakaa nyt koppia kun kerran voitte! 

Se toinen K on Kiina. Kiinassa rakennetaan hiki hatussa uutta hiilivoimakapasiteettia eniten maailmassa. Vaan onpa se Kiina luvannut pysäyttää päästöjen kasvun vuoteen 2030 mennessä! Toisen lähteen mukaan Kiina ’valvoo tiukasti hiilen käyttöä vuoteen 2025 asti’ ja alkaa sitten ajaa alas sen kulutusta.  Hmmm. Kiina kuitenkin suurentaa hiilivoimakapasiteettia siihen saakka koko ajan noin 20 kertaa niin paljon kuin koko muu maailma yhteensä. Joku keravatyyppi varmaan sanois tähän, että ’ei saa osoitella muita maita syyttävällä sormella, pitää tehdä itse niitä pikkuisia tekoja’ ja minä sanoisin sille, että voi jumankekka, et oo tosissas!


 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa Thilda ! Kyllä oli taas hienoa tekstiä ja puntarointia meille kaikille elintärkeistä asioista. Ja osoitit kuinka monesta näkökulmasta tilastotietoja ja omaksuttuja " totuuksia " voidaan tarkastella. Tällaista kaipaisi enemmän valtakunnallisille sivustoillekin terv Double-P.

Thilda kirjoitti...

Double-P; Tässä vallan mykistyy… 😄