Keittokirja nro 11
Polttaa polttaa! Kokeile jos uskallat, sivu 40;
(alkup ja käännös painettu 2015)
(alkup ja käännös painettu 2015)
Makunystyt korventava vihreä thaikastike
Määrä: noin 3,5 dl, Valmistelu: 10 min, Kypsennys: 15 min
2 rkl auringonkukkaöljyä
4 dl kookosmaitoa tölkistä
1 rkl thai-kalakastiketta
tuoretta limettimehua
pippuria
Vihreä thai-currytahna:
6 vihreää linnunsilmächiliä karkeasti pilkottuina, varret poistettuina
4 tuoretta korianterinoksaa
4 kevätsipulia pilkottuina
2 vihreää serranochiliä pilkottuina
2 valkosipulinkynttä pilkottuina
2 sitruunaruohon vartta pilkottuina, kuori poistettuna
1 kaffirlimetinlehti tai 1 limetin kuori raastettuna
2,5 cm tuoretta inkivääriä pilkottuna
1 rkl auringonkukkaöljyä
1 tl korianterijauhetta
1. Vihreä (Thai) currytahna: Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja soseuta sakeaksi tahnaksi.
2. Kuumenna öljy vokissa tai kattilassa korkealla lämmöllä. Lisää currytahna ja hämmennä 4-5 minuuttia tai kunnes tuoksu irtoaa.
3. Hämmennä sekaan kookosmaito ja kalakastike sekä maun mukaan pippuria. Vähennä lämpöä ja hauduta välillä hämmentäen 10 minuuttia, kunnes maut sekoittuvat ja kastike sakeutuu. Lisää limettimehua maun mukaan ja tarvittaessa kalakastiketta ja pippuria.
4. Kastikkeen voi käyttää heti tai antaa jäähtyä täysin ja säilyttää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa enintään 3 päivää.
Pieniä huomioita ainesosalistaan; 4 dl kookosmaitoa vastaa yhtä tölkkiä. 6 vihreää linnunsilmächiliä vaihdettu 3 tl:een Fatani-tahnaa (chili). 2 vihreää serranochiliä vaihdettu 1 tl:een red serrano tahnaan. Erikoischilejä on todella vaikea löytää kaupasta, jopa chilikaupasta! Siksi käytän lähelle meneviä vastineita, chilikaupasta ostettuja pullotettuja versioita. (Chilikaupan henkilökuntakaan ei osannut kertoa mistä mitäkin chiliä löytäisi, joitakin saa vain itse kasvattamalla, eikä minulla ollut aikaa sellaiseen valmisteluun!)
Kastikkeesta tuli oikein hyvä, maku on lämmin thaimaku. Sopii loistavasti riisin kanssa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti