.

.

31.3.2023

Poistohaaste #2 + #1 + Bonus

 

#2 peltirasiat


• kaksi peltirasiaa; tarpeettomana kiertoon

#1 reppu


• reppu; ylimääräisenä kiertoon

Hankin joskus repun, koska hartiat alkoi olla superjumissa yhtämittaisesta olkalaukun kantamisesta. Se auttoikin ja käytin tätä paljon; aina kun retkeiltiin tai matkailtiin tai menin lapsuudenkotiin tai töihin tai mihin ikinä. Sitten tämä alkoi tuntua liian sporttiselta mun ”leidimakuun” ja päätin ostaa uuden repun. Luulin, että tämä jäisi sellaiseen rönttäiseen retkeilykäyttöön, mutta eipä ole näkynyt mitään retkeilyjä viime vuosina. Käyttämättä tämä kaapissa veikin sitten tilaa ainakin kolme vuotta, kunnes sain sen nyt eteenpäin. Tällä hetkellä mulla on kaks reppua, se arkireppu, joka toimii kaikessa matkailussa ja sitten isältä peritty nahkareppu. Kaipaisin vielä ehkä jotain pienempää cityreppua, johon mahtuisi hiukan enemmän tavaraa kuin olkalaukkuun, mutta joka ei olisi niin kamalan iso. Ja joka kätevästi korvaisi olkalaukun aina kun tarvii. Se on siis harkinnassa.

Ihan alunperin tässä ykköspaikalla mulla piti olla suunnitelman mukaan joku käsilaukku, mutta en ehtinyt käydä läpi kymmeniä käsilaukkujani. Joten laukku kuin laukku! Taidan tehdä niistä käsilaukuista ihan oman postauksen vielä tässä kevään aikana, koska luulen, että aihe kiinnostaa monia. Samalla katsastan, onko käsilaukuissa poistovaraa ja otan niitä ihan oikeasti taas päivittäiskäyttöönkin. Turhaa makuutan niitä jossain yläkaapin pahvilaatikoissa! Rakastan laukkuja, enkä kauheasti aio niistä tällä hetkellä luopua. Huomaan myös rakastavani hansikkaita, kenkiä, huiveja, hattuja, aurinkolaseja, koruja… taattua leidiä siis, ha haa! Voitteko samaistua?

# bonus


• Ja vielä bonuspoisto, koska se yks lelukoira seikkaili vahingossa kahdessa kuvassa! Tämä on pieni peltirasia, jolle en oikein ole keksinyt käyttöä ja siitä oltiin heti kiinnostuneita muillakin tahoilla, niin laitan sen kiertoon.


30.3.2023

Käynti Kukkatalossa (taas)…


Voi luoja, taidan olla niin kasvien lumoissa!! Kukkatalo on paikka, jossa mulla meinaa pää seota joka kerta. Missään ei ole niin paljon viherkasveja ja hintakin niillä on mun mielestä ihan jees. Kaikkia ei voi kerralla ostaa, joten hitto ku sielä pitää rampata tiuhasti. Vahingossa ylitin kuukauden kasvibudjettini 15 eurolla tämän takia… no hui hai!


Tämä pikkuriikkinen kaunokainen on Pilkkulehti. Se oli niin söpö ja halpa ja pieni, että tarttui mukaan ihan puolivahingossa. Se haluaa isompia tiloja jopa pariin kertaan kasvukaudessa, joten vaihdoin sille heti vanhan ruukun, joka on kirppislöytö jostain 90-luvulta. Ei leimoja, joten en tiedä minkä tehtaan tuo ruukku on. Saa vinkata, jos joku tietää.



Ostin myös Syklaamin (vasemmalla). Jukra mikä väri! Oon onnistunut tappamaan ainakin kaksi syklaamia aikaisemmin,  joten riskiostoshan tämä oli. Mutta ihan pakko! Syklaami on vaikea ja vaatii kaikenmaailman jumppaa ja joogaa jotta sen saa viihtymään. Enpä ole ennen tainnut paljon opiskella syklaamin saloja, joten ei ihme että se on kupsahtanut aina alkuunsa. Se haluaa hengata hyvin viileässä! Huoneenlämpö on sille kammotus ja nettiohjeissa vinkataankin, että jos se suivaantuu, sen voi elvytellä jääpalalla. Ruokailuhuoneessa, johon sen aluks sijoitin, on tällä hetkellä 17-18 astetta lämmintä, joten se lienee ihan syklaamin sietokyvyn ylärajoilla. Se viihtyy jopa lähes pakkasen rajoilla, joten harkitsen vielä olisko kuisti sitte parempi asuinpaikka. Myöskin hajavalo on sille ihan jees, eikä multa saa päästä kuivumaan rutikuivaksi. Itteenipä saan syyttää niistä menetetyistä syklaameista, kun en viittiny opetella niiden sielunelämää aiemmin. Toivon, että nyt menee paremmin. Alakuvassa hiukan pilkahtaa vaaleensininen ruukku, joka mun mielestä sopii sen väriin kuin nenä päähän.


Sain melkein slaagin, kun näin tämän Keihäsanopinkielen! Niin outo ja niin hieno! Ihan sellanen jota mä sanon ”epäkukaksi”. Se on mulle uusi tuttavuus ja luin, että se on erittäin helppohoitoinen. Ei siis tarvii sen kans jumpata mitenkää erikoisemmin. Hyvä niin! Se sopii täydellisesti tuohon Kupittaan vanhaan ruukkuun, jonka hieno valuva lasite ja soikeanpyöreä muoto kahvoineen antaa just sopivan kontrastin tälle töröttävälle keihäsnipulle!


Perunanarsissi on mun lemppari. Ensinnäkin, koska se on erilainen kuin tavallisista tavallisin (tylsä) narsissi ja toiseksi, koska se tuoksuu huumaavasti! Niitä piti ostaa oikein kaksin kappalein. Ja niitä mä siis menin hakemaan, mutta mukaan tarttui nuo kaikki muut myös. Näinhän siinä aina käy ja arvasinkin sen jo etukäteen. Perunanarsissi viihtyy viileässä, joten saatan pistää toisen ruukun kuistille. Kunhan maa sulaa, istutan nämä kukkapenkkiin.


Ja vielä mukaan lähti tämä nätti Saintpaulia. Olen todennut, että vanha Saintpaulia viihtyy parhaiten tässä pohjoisikkunalla, joten uusi pääsi sen viereen. Ihastuin tämän uuden kauniisiin kukkiin! Yleensäkin tykkään kaksvärisistä kukista ja se tässäkin tapauksessa viekoitteli. Kunhan tuo vanha sinikukkainen nyt vaan rupeais vielä kukkimaan. Olen oppinu kantapään kautta, että nämä neitokaiset ei halua olla parvekkeella paahteessa kesällä, joten ne saa kököttää läpi vuoden juuri tässä paikassa. (Yksi kuoli, kun vein sen päiväksi parvekkeelle, eikä se toipunut ollenkaan, vaikka yritin suostutella. Palanut mikä palanut. Sori!)



29.3.2023

Poistohaaste #4 + #3

 

#4 kirjoja


• 3kpl Salingeria; apua miten tylsiä! Ihan yliarvostettua. Divariin.
• Vonnegut; ihan jees, mutta en halua säästellä, sillä tuskin luen uudelleen. Divariin.

#3 lasisia viilikulhoja


• 3kpl lasisia vanhoja viilikulhoja; ylimääräisenä kiertoon. (Mullahan on näitä edelleen ainakin 15… ehkä se tosiaan riittää.) Teen viiliä lasikulhoihin, kun ostan tilamaitoa silloin tällöin. Mutta kahdelle ihmiselle näitäkin riittää pienempi määrä. Sitä paitsi en tykkää näistä kulhomalleista.


28.3.2023

Kaistale Helsinkiä


Löysin tämmöiset kuvat blogiluonnoksista ja ne sopii kyllä hyvin tähän hetkeen! Nimittäin semmoinen epämääräinen Helsinki-ikävä on kurninut sisuksissa jo hetken. Eipä se olis ku hyppäät junaan ja menet. Kun lähtee tarpeeksi aikasin, riittää päiväkäyntikin hyvin.


Helsinki on täynnä museoita ja gallerioita, ravintoloita ja kahviloita, kauppoja ja kaikkea muuta ihmeteltävää. Kyllä sielä päivä aina sujuisi hyvinkin nopsakkaasti. Sanoisin, että kaikkea haluamaansa ei edes ehdi näkemään.


Ja jos päiväkäynti ei riitä, voi majoittua yöksi tai muutamaksi vaikka mihin hotelliin. Minähän oon tehny jo listan Helsingin hotelleista, joissa haluaisin visiteerata. Ja se lista on pitkä! Tähän saakka oon notkunu vain kahdessa; Kämpissä ja Clarionissa. Molempiin voisin palata kyllä, mutta Kämpiin palaan varmasti vielä joskus.


Sitä paitsi nyt mulla olis osa-aikatyön takia mahdollisuus mennä mihin vaan päiväkäynnille! Vaikka Rovaniemelle! Pienellä järjestelyllä saan koska tahansa jopa kolme neljä arkipäivää vapaaksi matkustamiselle. Ennen (vanhassa työpaikassa) se ei ollut mahdollista, kun piti kytätä niitä nihkeesti myönnettyjä vuosilomapäiviä, joita oli kymmenen puolessa vuodessa.


Oikeastaan mikään ei estä mua tosiaankin sujahtamasta isolle kirkolle. Paitsi, että rahaa siihen on hiukan niukalti juuri nyt. Kunhan oon maksanut moottorisängyn viimeisenkin erän, voin ryhtyä hurjaksi. Ja siihen ei mene kuin kuukausi! Waude, täältä tullaan Helsinki!

 

27.3.2023

Poistohaaste #7 + #6 + #5

 

#7 ulkoiluvälineitä


• omat vanhat luistimet; (oon luistellu 15 vuoden aikana kerran) ystävälle
• teräsuojat; jälkikasvulle
• 3 vanhat monot; liian pienet, joten kiertoon
• armeijan nilkkasuojat; tarpeettomana kiertoon
• Sjödenin tuulihousut; mystisesti kutistuneet kaapissa, siis kiertoon

#6 paperitavaraa


• kuntokalenteri v2021; roskiin
• kasa vanhoja työpapereita; silppuriin
• 4kpl vanhoja työvihkoja; silppuriin

5# saippuakääreitä


• 5kpl suloisia saippuakääreitä; mitä hittoa? En askartele! Roskiin!


26.3.2023

Unelmakartta tekeillä


Oletko koskaan kuullut unelmakartasta, tai jopa tehnyt sellaisen joskus? 


Unelmakartta tarkottaa siis sitä, että mietit mitä kaikkia ihania unelmia sulla on; joku unelma on kenties jo käden ulottuvilla, joku on iso ja utuinen, joku salainen ja epämääräinen, mutta joka tapauksessa niitä on! Sitten otat kasan jotain lehtiä, mitä kauniimpia sun mielestä, sen parempi. Tässä kohtaa on hyvä tehdä unelmalista, ennen kuin alkaa ettiä mitään kuvia. Muuten sulla on 50 kuvaa samasta aiheesta! (Mä tiedän!) Sitten päätät mikä symboli on sopiva millekin unelmalle. Esim matkustelua voi symboloida karttapallon kuva, matkalaukku, lentokone taikka joku muu kuva, joka aukeaa vain sulle itsellesi selvänä kuin pläkki. Muiden ei tarvii tajuta sun symboleita. Teet tätä itellesi, eikä muiden tarvii ees koskaan nähdä sun unelmakarttaa.


Sitten otat ison paperin (A4 käy hyvin, mutta se voi olla isompikin, riippuu unelmien määrästä ja kuvien koosta) johon voi pohjalle liimata jonkun kauniin yleiskuvan tai useempia pohjakuvia. Sen päälle sommittelet mielesi mukaan niitä unelmasymboleita. Ne saa olla hajallaan, jonossa, limittäin, parvena, kronologisesti tai ihan niinku susta näyttää mukavalta. Kun oot liimannu ne kaikki paikoilleen, kartta on valmis! Jossakin sanotaan, että se pitää olla seinällä ja sitä pitää tuijottaa joka päivä; höpö höpö! Kuka niin on määränny? Jossakin taas sanotaan, että se pitää tehdä max vuoden aikajaksolle. Miks?? Voit toki ajatella sille jonkun mielekkään ajan, jonka sisällä ne sais toteutua, mutta ei se ole mikään sääntörikkomus, jos teet sen vaan ilman aikamääreitä.


Kun kaikki on valmista, voit kätkeä unelmakartan omaan jemmaasi. Voit joskus katella sitä, mutta pääasia on, että oot antanu unelmille hahmon ja symbolin ja ite tiedät mitä ne on. Ei kuvia tarvii yrittää hypnotisoida eloon, se prosessointi tapahtuu sun mielen syvyyksissä. Sitten annat vaan ajan viedä ja elät rennosti eteenpäin. Vuosien kuluttua voit ottaa kartan esille ja katsoa mitä on tapahtunut ja se on kyllä jännä hetki!
 
Mulle kävi aikoinaan niin, että tein ensimmäisen unelmakartan joskus 90-luvun lopussa, jemmasin sen laatikkoon ja otin esiin 10 vuotta myöhemmin. Oikein säikähdin kun katoin jokaista symbolia erikseen ja totesin, että yhtä vaille kaikki on toteutuneet! On se omakotitalo maalla, on iso lasikuisti, on rakas puutarha, on se vaalea mies… eikä niistä ollu mitään hajua vielä 90-luvulla! Ja samaa olen kuullut muiltakin, että ne unelmat toteutuu. Tämä uusi kartta on kai neljäs tai viides, jonka olen tehnyt. Kerran tein liian ”pienen” unelmakartan, eli kaikki siihen liimatut symbolit oli jo olemassa mun elämässä ja ne oli tasoa ”hengaan puutarhassa”, ”kahvittelen ystävien kanssa” tai ”ostanpa uusia parfyymejä”. No joo. Se alkoi jäytää ja ärsyttää, koska kuka liian pieniä unelmia haluaa loputtomiin? Semmosta se elämä sitte oli, kunnes tein uuden kartan (aika pian edellisen jälkeen, eli olisko kulunu vuottakaan).

Enpä tiiä mihin tää perustuu, ellei ehkä mielen selkeyttämiseen ja alitajuntaan, niin että alat kulkea omia haaveitasi kohti, kun olet ne ensin kunnolla hahmottanut. Oli miten oli, tätä on julmetun hauska tehdä ja asiaa on mukava märehtiä oikein sopukoita myöten. Ja kauniskin siitä kartasta loppujen lopuksi tulee. Että suosittelen, jos vähänkään ajatus tuntuu kiehtovalta!


25.3.2023

Seitsemäs ravintolakäynti; Aloha Ramen


Tähän ravintolaan suhtauduin etukäteen vähän varauksella; ajattelin, että joko se on ihan jees taikka sitten sellanen ”halpis-etninen” paikka, johon ei halua enää ikinä mennä. Vähänpä tiesin!

AlohaRamen sijaitsee osoitteessa Tuomiokirkonkatu 40, eli Hämeenkadulta kohti sipulikirkkoa. Ravintola on pieni, oikeastaan hyvin pieni, tällä hetkellä remontissa olevan talon kivijalassa, eikä sinne ehkä osaisi mennä ellei etukäteen olisi päättänyt niin. Oitis huomasimme, että paikka on kuitenkin hyvin suosittu. Löysimme silti pöydän ja ryhdyimme katselemaan ruokalistaa. (Listat katson yleensä aina etukäteen netistä, jos mahdollista, mutta toki sitten vielä paikan päälläkin.)


Alkupaloiksi valitsin Kimchiä (kulhossa vasemmalla) ja seuralaiseni otti Dumplingseja, joita söimme yhdessä. Mutta nyt on käynyt niin, että minusta tuntuu, että ravintolan ruokalista on hiukan muuttunut tässä välissä, enkä löydä enää tätä annostani sieltä. Joka tapauksessa nämä annokset maksoivat vain muutaman euron per annos. Kimchi on periaatteessa hapatettua kiinankaalia ja mausteita. Sitä ei silti voi verrata hapankaaliin ollenkaan. Ennemminkin se on hiukan tulinen ja monipuolisen mausteinen salaatti, joka on ihan erilainen ruokalaji, mihin suomalainen on perinteisesti tottunut. Mutta Kimchi on oma suosikkini ja pyrin syömään sitä aina kun sitä on tarjolla. Nytkään se ei ollut pettymys, päin vastoin! Nautin Kimchistäni tosi paljon. Aloha Ramenin Kimchi oli tulinen, mausteinen ja sopivan kokoinen annos  alkupaloiksi. 

Dumplingsit taas ovat täytettyjä aasialaisia taikinanyyttejä. Niiden ulkonäkö ei välttämättä ole kovin houkutteleva, mutta oh, maku on! Dumplingsin voi kastaa soijaan vähän sushin tapaan. Rakenne ja maku miellyttivät siinä määrin, että aion syödä toistekin Dumplingseja! Suosittelen kokeilemaan. Täytteenä voi olla kuten Aloha Ramenin versioissa esim kanaa tai vegaanista täytettä.


Pääruoaksi valitsin Salmon Poken, 17,90€, jossa oli listan mukaan marinoitua lohta, riisiä, lohen mätiä, avocadoa, kurkkupikkelssiä, kevätsipulia, nori-merilevää, ananasta ja vesimeloniretiisiä. Lisäksi siinä oli ituja. Vesimeloniretiisi (listasta poiketen) vaikuttaisi olevan tavallista retiisiä. Pidin siitä, että annoksen mega-ainesosa ei ollut se riisi, vaan riisi lymyili sopivan kokoisena kekona kaiken alla. Monestihan riisiä on niin paljon, että olet ihan purjeessa sen kanssa; lapat lapioittain riisiä suuhusi ja kaikki muu on vain vähäisenä koristeena siinä vieressä. Sanoisin, että NYT ainesosien määrälliset suhteet oli oikein! Silti annos oli tosi täyttävä. Eikä täällä ollut edes jälkiruokia tarjolla, eli söimme vain kaksi ruokalajia ja olin koko loppuillan ihan täynnä. Pidin annoksen makulajitelmasta, rakenteesta ja etenkin uusi tuttavuus (ainakin näin tarjoiltuna) Nori oli mieleen.

Ala carte-listalla heillä on alkupaloiksi kolme ruokalajia; pari kanaruokaa ja yksi vegaaniruoka. Pääruoat on jaettu kolmeen kategoriaan; ”Ramen bowls” johon kuuluu seitsemän erilaista ramenannosta, (possua, kanaa, kalaa ja vegaania), ”Poke bowls” johon kuuluu kolme annosta (kala, kana ja vegaani) ja ”Salad bowls” johon kuuluu niin ikään kolme annosta (kala, kana ja vegaani). Ekstrana listalla on vielä lisukkeeksi 14 erilaista ruokalajia, esim kimchiä, mustaa valkosipulia, tofua, sooseja jne. Tämän lisäksi on myös lounaslista ti-pe, klo 11-15. Niihin en pureudu sen enempää.

Palvelu oli ystävällistä, avuliasta ja nopeaa. Esimerkiksi en ollut koskaan syönyt mitään tällaista ja saimme ystävällisesti neuvoja ja vastauksia kysymyksiin. Jos olet vähän kiinnostunut, mutta epäröit, niin suosittelen menemään rohkeasti sisälle ja kysymään vaikka, että mitä he suosittelevat, jos tämä makumaailma on sinulle aivan uusi. Ennakkoluuloinenkin voi yllättyä positiivisesti!

Miljöö oli hitusen ankea. Valitettavasti Tampereen keskusta on puolillaan tämmöisiä 1960-70-luvun ankeita taloja, joiden alakerroissa on hirmu mitäänsanomattomia liiketiloja ja niissä nykyään yhä enemmän ravintoloita ja kahviloita. Toki sisustuksella saa jotain aikaan, mutta jos tila on pieni, ei ole mahdollisuutta sisustaa kovin muhkeasti. Ja kun ikkunasta näkyvät talot on samanlaisia, niin ei sitä oikein maiseman takia kyllä viitsi mennä näihin oleilemaan. Parasta on, jos syö puoliks silmät kiinni ja kuvittelee jotain upeaa. Se toimii aina!

Erikoispiirteet; ravintolan nettisivuilla esitellään ravintolan perustajan ajatuksia ja se valottaa paikan filosofiaa, sekä sitä miksi ramenpaikka ylipäätään on tänne pykätty. Ramenhan on siis nuudeliruoka, jota voi versioida aika paljonkin. Käsittääkseni tämän ravintolan ramen on iloinen sekoitus ramenin peruselementtejä ja rentoa Havaijilaista otetta, sekä pohjoismaisia raaka-aineita. Heille paikalliset raaka-aineet (mahdollisimman paljon) ovat todella tärkeitä. 

Kannattaa huomioida, että paikka on suljettu maanantaisin! Arkena paikka avataan klo 11 ja viikonloppuna klo 13. Voit notkua ramenkupin äärellä ainakin iltakahdeksaan ja jopa yhdeksään, joten mikään lounaspaikka tämä ei pelkästään ole. Aloha Ramen oli todella positiivinen ylläri! Tänne palaan varmasti uudelleen. Paikan hintatasokin on sellainen, että on oikeastaan ihan sama käynkö ramenilla vai menenkö kahvilaan mättämään kakkua ja jotain piirakkaa. Jos tykkäät yhtään Japanilaistyylisestä makumaailmasta, niin tämä paikka on sinun!

Edellinen ravintolaesittely, Bianco, löytyy täältä.

Edit: Ravintolakäyntien täydellinen lista löytyy oikeasta sivupalkista ”lukijoiden” alta (mobiiliversiossa jostain muualta) ja niiden päivämäärät viittaavat blogissa oleviin esittelyihin. En siis enää raahaa suoria linkkejä jokaiseen esittelyyn tässä uusimman tekstin lopussa.


24.3.2023

Poistohaaste #9 + #8

 

#9 kalentereita, lompakoita ym


• avainnauha; tarpeettomana kiertoon
• 2kpl silmälasikoteloa; tarpeettomana kiertoon
• 4kpl vanhoja työkalentereita; silppuriin
• 2kpl lompakoita; kiertoon

#8 sekalaista


• vanha kuittirulla; kiertoon
• zipporasia; kiertoon
• peltipurkki; kiertoon
• 2kpl lasisia mustekynän pidikkeitä; ylimääräisenä kiertoon
• peltinen pastillirasia; kiertoon
• 2kpl elefantteja; kiertoon


23.3.2023

Introvertti Nuuskamuikkunen ja autistinen Vilijonkka

 

Lapsena läheisin muumihahmo oli Nuuskamuikkunen, johtuen ehkä siitä, että eka muumikirjani oli Muumilaakson marraskuu, joka alkaa Nuuskamuikkusen syksyisen lähdön tunnelman kuvaamisella. Hyvin vaikuttavaa! Voin vieläkin aistia kirjan alun ja nähdä kuvat. ”Lähtö tulee hypyn lailla”. Silloin en vielä tajunnut, että ihmisissä on introvertteja ja ekstrovertteja. Ehkä ekalla luokalla tajusin hämärästi, että olen erilainen siinä kailottavassa, hääräävässä ja singahtelevassa lapsijoukossa. En todellakaan ollut se luokan suosituin. Lähinnä tunsin olevani puolikesy kettu, joka on eksynyt koiralaumaan. Tilanne paheni vuosien mittaan ja aikuisena olen huomannut, että ekalla luokalla olin kuitenkin ehkä melko tyytyväinen olotilaani pienen kyläkoulun sekalaisessa sakissa. Paitsi, että olisin silti halunnut hengata vaan kotona.

Tähän täytyy kertoa sivujuonne. Olin kolmisen vuotta sitten Lahden Kärkkäisellä mieheni kanssa ja kävelimme yläkerran käytävää eteenpäin. Kauempana tuli vastaan joku pariskunta ja se mies tuijotti minua pitkään. No tätä että joku tuijottaa, tapahtuu tämän tuosta, varmaankin koska tukka sojottaa ja ilme on perushölmistynyt, enkä yritä näyttää coolilta niinkuin naisen kai pitäisi. Ihan sama. No joka tapauksessa rekisteröin tuijotuksen ja ihmettelin hiukan lisää, kun he kävelivät lähemmäs ja hän edelleen tuijotti. Hmmm. Juttelimme jotain mieheni kanssa, kun he kulkivat ohitsemme ja muutaman metrin päästä vilkaisin varovaisesti taakseni. Se mieskin kääntyi katsomaan taakseen. No johan on! Tuo ei enää selity sillä, että tukka sojottaa ja huulipuna on poskella. 


Jatkoimme kaupassa kiertelyä ja samalla pohdiskelin mitä ihmettä äsken tapahtui?! Kunnes tulimme jälleen vastakkain liukuportaissa. Hän katsoi taas suoraa minuun ja sitten hiukan ennen kuin olimme kohdakkain, sanoi ”oletko sinä xx?” Hämmästyin aivan valtavasti! ”Kyllä…” vastasin. Liukuportaat veivät meitä jo eri suuntiin kun hän vielä sanoi, että olimme olleet samalla luokalla siinä pikku koulussa silloin 70-luvulla!! Hän sanoi nimensä ja muistin hänet toki. Ja sitten tilanne oli ohi ja minä olin ällistyksen suossa syvemmällä kuin ikinä eläissäni.


Ja nyt palataan sinne ammoisiin aikoihin, kun tunsin olevani koulumaailmassa ihan omassa nurkassani ja vain haparoiden samalla janalla muiden kanssa. Olin tuon pojan kanssa ehkä vuoden samalla luokalla, kunnes hän vaihtoi koulua. Rinnakkaisluokkia meillä ei ollut. Ja sitten me kävelemme vastakkain ihan eri kaupungissa yli 40 vuotta myöhemmin ja hän tunnistaa minut. En oikein voi uskoa tätä vieläkään. Hänen täytyi tunnistaa minut jo kaukaa ulkonäöstä, ennenkuin kuuli ääneni. Niinkö vähän sitä ihminen voi muuttua vuosikymmenien saatossa? Tosi hämärää!


Tai sitten kaikki oli toisin kuin luulen. Ehkä olin railakas ja iloinen ja sosiaalinen lapsi, joka otti kontaktia kaikkiin ja hymyili päivät pääksytysten. Sellainen, joka jää aurinkona kaikkien mieleen loppuelämäksi. Sellainen, jolla on loputtomasti hassuja ideoita ja joka innostaa muita kaikkiin ihmeellisyyksiin mitä kyläkoulun ympäristö ja koulun metsä voivat tarjota. Ehkä? No en ollut. Olisin ehkä halunnut olla, mutta todellisuutta oli se, kun kaikki puhua pälättivät päälle ja tuijottivat oudosti kun yritit sanoa jotain. Kun omat mielenkiinnon kohteet ovat muualla, täysin muualla. Kun ketään ei kiinnosta ja kaikki tehdään kauhealla mekkalalla ja isolla joukolla.


Ja muutama päivä sitten luin sattumalta autisminkirjon piirteistä. Tuntuu niin tutulta! Yhtäkkiä tuntuu aivan luonnolliselta se, että aikuisena löysin myös Vilijonkan, sen metsän keskellä isossa talossa asuvan yksinhuoltajaäidin, joka haluaa hallita elämän kaikkia osa-alueita, järjestelee ja siivoaa ja komentaa ja valvoo kaikkea väsymykseen saakka. Tuntuu aika vahvasti siltä, että sisällä asuu Nuuskamuikkunen JA Vilijonkka. Tuntuu mukavalta tutkailla asioita ja löytää samaistumiskohteita. Netissä on mm seuraavanlainen lista autisminkirjon lasten piirteistä:


Lapsi viihtyy paremmin esineitten kuin ihmisten parissa.
Lapsi viestii vähemmän kuin muut.
Lapsi mieluummin seuraa omia mielihalujaan ja uskomuksiaan.
Lapsi ei ole kiinnostunut yhteisistä tekemisistä muiden lasten kanssa.
Lapsella on vahvat mielenkiinnon kohteet.
Lapsi havaitsee yksityiskohdat tarkasti.
Lapsi huomaa asioita, joita muut eivät huomaa.
Lapsen käsitys olennaisesta poikkeaa muista.
Lasta voivat kiinnostaa kuviot, muodot, numerot, kirjaimet ja listat.
Lasta kiinnostavat pienet kompleksit ja abstraktit systeemit.
Lapsi lajittelee ja ryhmittelee mielellään kiinnostuksensa kohteet.
Lapsi pyrkii tilanteiden hallintaan ja välttää epävarmuutta.

Ja jokaiseen kohtaan voisi sanan ”lapsi” sijalle kirjoittaa Thilda. Tästäkö se perhananmoinen nuorekkuus ja lapsenomaisuus johtuukin, eh eh…


22.3.2023

Poistohaaste #11 + #10


#11 peltipurkkeja 


• 11kpl peltipurkkeja; kiertoon (Siis oikeasti mulla on kymmeniä peltipurkkeja ja osa niistä on perittyjä tai tosi vanhoja ja niitä pidän suuressa arvossa. Nämä kuvassa olevat kuitenkin ovat arvoasteikossa hiukan hatarammalla pohjalla ja saavat uuden kodin joko ystävien luona taikka tuntemattomien hyllyssä.)

#10 tekstiilejä


• 4kpl Vallilan verhokankaan kappaleita (leikattu valmisverhosta); kiertoon
• Finskun kynttiläkruunu-kangas; kiertoon
• Nanson kassi; ylimääräisenä kiertoon
• Marimekon olkalaukku; puhki kulutettuna kiertoon
• käsityöläisen tekemä kassi, itse painetusta kankaasta; puhki kulunut, kiertoon
• Iideshovin työpajan kassi vintagekankaasta (sopii vintagetakkiini); kiertoon (koska takkikin kiertoon)
• vanha pellavaliina; puhki kuluneena kiertoon


20.3.2023

Poistohaaste #14 + #13 + #12

 

#14 hattulaatikko yms


• 4kpl Byredon parfyymirasiaa; tarpeettomana kiertoon
• vanha hatturasia; tarpeettomana kiertoon
• lasipurkki; tarpeettomana kiertoon
• 7kpl henkareita; tarpeettomana kiertoon
• vanha koiralelu; auts nyt on virhe, sillä poistin tämän jo!! (Enkä voi ottaa kuvaa uudelleen, koska osa on mennyt jo kiertoon. Nooo… ehkä poistan jonkun extran tämän tilalle tuonnempana. Vai pitääkö mun tehdä kaikki alusta??!!)

#13 kelloja


• 13kpl kelloja; rikkinäisiä kirppislöytöjä (ajatuksena tehdä koruja), kiertoon

#12 kertakäyttöruokailuvälineitä


• 12kpl kertakäyttöruokailuvälineitä, toden totta; eipä ikinä tule käytettyä, joten kiertoon! (Te luulette että nämä on roskia, mutta ehei, ihan olen tärkeästi kaapissa säilyttänyt jokaista ”tyhjää pakkausta” ja kaikkia näitä hölmöjä juttuja!) Ja melkein jokainen niistä menee ihan oikeasti kiertoon, (paitsi rikkinäiset) eli tosi moni juurikin henkilölle, joka tarvitsee esim näitä ruokailuvälineitä retkeillessään ja kulkiessaan sinne tänne.


19.3.2023

Isäni rakasti aamuja


Isä sanoi aina, että pitää nousta varhain, kun aamut on niin hienoja (etenkin kesällä)! Isä olikin aamuihminen. Minä olen aivan selkeästi ollut koko elämäni iltaihminen. Vasta kuuden jälkeen illalla alan piristyä ja olipa joskus aika, kun luovuus kukoisti vasta myöhään illalla ja tunsin vasta oikein herääväni.

Kun olin edellisessä työpaikassa, jouduin heräämään puoli viiden maissa ja vihasin sitä suurimman osan vuodesta! Paitsi kesällä, kun istuin portailla ennen kuutta aamukahvilla ja kuuntelin lintujen sirkutusta ja katselin oravien heräämistä. Tein aamukierroksen puutarhassa ja tervehdin jokaista kasvia, melkein ainakin. Ajoin bussilla kaupungin läpi silloin, kun vasta osa ihmisistä oli liikkeellä ja kaikki oli niin rauhallista. Olihan se silloin hienoa.


Ja aina kun laahustan mökillä ulkohuusiin viideltä kesäaamuna, siristän silmiä ja vilkaisen järvelle, ajattelen, että NYT on se hetki mistä isä aina puhui, nyt pitää istua järven rannassa, kulkea luonnossa, valokuvata, vaikka vaan istua ja kirjoittaa ja vain olla ja nauttia. Olla yhtä luonnon kanssa! Sitten raahaudun ulkohuusista takaisin peiton alle, kun väsyttää enemmän kuin karhua talviunilla ja kuorsaan kymmeneen. Se niistä aamuista sitten.

Siksi päätin siedättää itseni kesäaaamuille! Se alkaa nyt jo keväällä. Ponkaisen ylös, kun mieheni herätyskello soi ensimmäisen kerran ja saan itselleni vaikka kuinka paljon aikaa ennen työpäivien alkua! Kun siitä tulee helppoa, alan herätä vielä aikaisemmin, kunnes kesällä kenties herään viideltä ihan omasta tahdosta ja voin tervehtiä puutarhaa kukonlaulun aikaan.

Yks heikko lenkki tässä saattaa olla; olen edelleen myös se iltaihminen, joten missä välissä nukun? En vain pysty nukkumaan valoisalla aikaa kovin aikaisin. Tai ootas, ehkä mun pitää vihdoin hankkia se unimaski! Voiskohan ratkaisu olla noin helppo?


18.3.2023

Kuudes ravintolakäynti; Bianco

 

Tällä kertaa päätin yleisestä linjauksestani (jossa menen ala carte-paikkoihin syömään ns ”pitkän kaavan kautta”, eli alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan) poiketen käväistä pizzeriassa.

Bianco valikoitui sillä perusteella, että päivän aikataulun takia olin menossa syömään jo lounasaikana, mutta halusin ruokaa listalta, en lounasta. Vaikka taisi niillä se lounaskin sitten kuitenkin olla myös tarjolla. Melkein kaikissa paikoissa lounas on iltapäivään asti tarjolla ja vasta sitten saa tilata listalta.

Bianco sijaitsee osoitteessa Otavalankatu 9, Tampere. Eli lähepä tepastelemaan Hämeenkadulta Stokkan kulmilta sipulikirkon suuntaan niin törmäät Otavalankatuun ja siinä se Bianco sitten onkin ihan lähellä.


Valitsemani pizza oli listan nro 23, Greco, hinta 13,90€. Pizza sisältää kanaa, salaattijuustoa, oliivia ja punasipulia. Vaikka paikka oli puolillaan lounastajia, niin pizza tuli nopsasti pöytään. Olisin toki voinut ottaa salaattiakin alkupalaksi, mutta en jätin väliin, sillä olin syönyt jo kahvilassa jonkun pienen aamupalan. Näytti aika perussetiltä se salaattibuffet. Kuten näkyy, pizza oli kookas ja siksi olin tyytyväinen valitsemaani pizzaan, koska se oli kuitenkin kevyemmän oloinen kuin joku jauhelihaversio. Mutta täytyy sanoa, että täyteen siitä silti tuli ja jouduin jemmaamaan neljänneksen laukussa olleeseen lounasrasiaan (jota nykyään kuljetan aina ravintoloissa mukana).

Lisämausteeksi pizzaan valitsin totta kai valkosipulin, kuten aina teen. Maultaan pizza oli ihan keskitasoa; ei siis huonoimmasta päästä, mutta ei kyllä parhaastakaan. Pohja oli ehkä hiukan sitkeä ja vähäsen mustia läikkiä alapinnalla näkyi, kun kurkistin. Minä olen aika laajasydäminen pizzojen suhteen ja söin kyllä tämänkin isompia valittamatta. Paikka vaikutti aika lailla sellaselta sivukujan raksamiespaikalta, taikka ihan matalan kynnyksen lounaspaikalta. Mitään varsinaista isoa miinusta en tälle paikalle anna, mutta pieni negatiivisuus täällä(kin) oli kylmyys. Viihtyisyys näissä keskitason paikoissa on vähän sitä sun tätä. WC sijaitsi alakerrassa, mutta vessan oven lukko oli rikki. Minun listalleni tämä paikka ei jää, mutta jos haluat huokean jees-pizzan, joka täyttää vatsan, niin tempaise Biancon ovi reteesti auki ja mene syömään! Jos taas haluat gourmetpizzaa, niin voin oitis suositella Napolia (jonne on aina jonoa) ja kuulemma Luca on toinen tosi hyvä ja palkittu paikka. Nämäkin varmaan käyn jossain vaiheessa itse testaamassa, mutta eiköhän nuo tavispizzat ollu muuten sit tässä.

Biancon listalla on 27 pizzaa, jotka on jaoteltu klassikkopizzoihin, lihaisiin pizzoihin, merellisiin pizzoihin, kanapizzoihin ja kasvispizzoihin. Klassikoita he ilmoittavat tekevänsä 14kpl (tosin Margherita on listalla ilman numeroa näiden lisäksi), merellisiä pizzoja on 3kpl, lihaisia 4kpl, kanapizzoja 3kpl ja kasvispizzoja 3kpl. Tosin kasvispizzojen kohdalla yksi on oikeasti salami-katkarapupizza, eli katso tarkkaan mitä tilaat. Pizzojen lisäksi heiltä löytyy listalta kuusi erilaista pihviä kuudella eri lisukkeella ja kolmella kastikkeella. Pasta-annoksia on 16kpl (lihaa, kanaa, merellisiä ja kasvisversioita) ja kebabeja löytyy 9 erilaista annosta ja niiden lisäksi vielä ranskalaiset. Ja tottakai, kun ollaan Tampereella, löytyy myös niitä tuttuja ja turvallisia siipiä eli wingsejä. (Ihan joka paikassa ne ei kyllä ole suositeltavia. Oikeasti Tampereella taitaa olla vain kaksi tai kolme paikkaa, jossa itse söisin wingsejä ja minä olen sentään ollut vahvasti koukussa niihin joskus!)

Erikoispiirre; Opiskelijat on huomioitu euron alennuksella kaikista annoksista. Lasten annokset on myös olemassa huokeampaan hintaan. Eikä täällä tarvii pönöttää. Kynttiläillallinen taas onnistuu varmasti paremmin jossakin toisaalla.

Edelliset ravintolakäynnit;

1) Puisto

2) Onni ja Leo

3) Sasor

4) Myllärit

5) Fujimi


17.3.2023

Poistohaaste #16 + #15

 

#16 koruja


• 3kpl sormuksia, joita en käytä ikinä; kiertoon
• 2kpl susirumia rintarosseja; kiertoon
• 2kpl rannekoruja; tarpeettomina kiertoon
• puinen rannekoru; rikkinäisenä helmet kiertoon
• 7 paria + 1 yksittäinen korvakoruja, joita en ikinä käytä; kiertoon

#15 sekalaista


• vanha seinäkalenteri; kuvat kiertoon
• pikkuinen taulu; ei löydy enää paikkaa, kiertoon
• tuunattu tulitikkurasia; rikkinäisenä roskiin
• pihdit; ylimääräisenä kiertoon
• metallinen nuolikyltti; tarpeettomana kiertoon
• bakeliittivipu; tarpeettomana kiertoon
• kultasepänliikkeen rasia; tarpeettomana kiertoon
• painettu kangastilkku; tarpeettomana kiertoon
• vääntynyt verhopidike; roskiin
• tyhjä parfyymipullo; roskiin
• tulitikkurasia; rikkinäisenä roskiin
• kissanvaljaat; tarpeettomana kiertoon
• vanha koiralelu (kirppislöytö); kiertoon
• pari joululevyä; en kuuntele, joten kiertoon


16.3.2023

Kassi-alma parhaasta päästä

 

Täällä kassi-alma ilmoittautuu! Mun on tehny mieli jo jonkun aikaa tehdä inventaario käsilaukuilleni (ja muille laukuille) ja etenkin niille vintagelaukuille. Ja nyt kun se äärettömän rasittava poistohaaste on saatu pois lattioilta pyörimästä, niin pystyin vetämään yläkaapeista käsilaukkuja esiin. Olen joskus säilönyt ne pahvilaatikoihin, jotta ne ei pölyynny, haalistu ja veny roikkumassa jossain. En kuitenkaan ollut laittanut täytettä moneenkaan, joten vähän säilömisen jälkiä on kyllä tullut.


Ajattelin, että huhtikuussa, kun poistoprojektipostaukset on ohitse, alan julkaista kerran tai pari viikossa laukkujuttuja. Esittelen kaikki laukut yksitellen, kuvattuna paraatipuolelta. Sisäkuvia oli hankala ottaa ilman lisäkäsiä tai jotain tukirakennelmia, joten ne täytyy unohtaa. Mutta vintagelaukkuja tulee siis tähän juttuun 48kpl. Kiinnostaisiko?


Vintagen jälkeen siirryn uusiin laukkuihin. Niitä ei ole ihan niin paljon. Ja laskutavasta riippuu tämä laukkujen määrä, koska on reppua, salkkua, matkalaukkua, olkalaukkua, käsilaukkua ja iltalaukkua… ja yksi muhvi, jossa on vetoketjutasku (sen laskin laukkuihin).


Mutta mitään merkkilaukkukavalgaadia on turha odotella, koska kaikenlaiset yleisesti naisten kuolaamat Chanelit ja mitä niitä nyt on, on mun mielestä olleet aina hyvin epäkiinnostavia ja suoraan sanoen kyllä ihan susirumia. Että sen puoleen tää on vaan tavallinen kassi-alman pyrähdys parrasvaloihin.

Kommentoikaa esim montako laukkua haluatte kerrallaan yhdessä postauksessä nähdä?

P.S. Tänään piti olla blogivapaa, mutta ”mun blogi, mun säännöt”, joten onko pakko olla vapaalla jos ei halua?


15.3.2023

Poistohaaste #18 + #17

 

#18 lehtiä


• 3kpl vanhoja keräilylehtiä; kiertoon
• 7kpl vanhoja Glorian antiikki-lehtiä; kiertoon
• 4kpl vanhoja Jeanne d’ Arc Living-lehtiä; kiertoon
• 4kpl vanhoja Taito-lehtiä; kiertoon

#17 lompakoita yms


• 2kpl kameralaukkuja; tarpeettomana kiertoon
• 7kpl vanhoja rikkinäisiä lompakoita/silmälasikoteloita; roskiin/kiertoon
• huivikoru; rikkinäisenä roskiin
• voiderasia; vanhentuneena roskiin
• 2 aurinkolasit; tarpeettomana kiertoon
• avaimenperä; tarpeettomana kiertoon
• 2 vanhaa työkalenteria; (MIKS säilytän tällasta??) roskiin!
• rikkinäinen käsilaukkupidike; roskiin


13.3.2023

Poistohaaste #21 + #20 + #19

 

#21 vaatteita


• armeijan sarkahousut; mahtuneet päälle viimeksi joskus 15 vuotta sitten, jos sillonkaan?
• vanha chenilleaamutakki; kulunut rikki, kiertoon
• vihreet toppahousut (Kummelimallia); kiertoon
• punanen toppatakki (Kummelimallia); kiertoon
• tirolilaisjakku; liian pieni, kiertoon
• vintagetuulitakki; ylimääräisenä kiertoon
• villakangasjakku; pieneks käyny, kiertoon
• vintagekesätakki; ylimääräisenä kiertoon
• Norjalaisvillapaita; pieneks käyny, kiertoon
• pyjamanhousut; rikki menneet, roskiin
• vintagekesätakki; pieneks käyny, kiertoon
• 5kpl vintage-alushameita/paitoja; pieneks käyneet, kiertoon
• vintagehattu; ylimääräisenä kiertoon
• huopahattu; liian kittana (=pieni), kiertoon
• kolmet alushousut; rikkinäisenä roskiin

#20 lapsuudenkodin roinaa


• talvitakki (vikaostos kirpparilta); kirppikselle
• panta; tarpeettomana kirpparille
• 3 cd-levyä; en kuuntele näitä juur ikinä, joten kirpparille
• 8 settiä matkamuistonukkeja; osittain hajonneita, roskiin/kirpparille
• tyhjä hammasharjapakkaus; roskiin
• tyhjä hammastahnapakkaus; roskiin
• tyhjä käsivoidepakkaus; roskiin
• tyhjä kasvovoidepakkaus; roskiin
• tyhjä parfyymitesteri; roskiin
• kynä josta ei tule mitään; roskiin
• vanhentunut huulipuna; roskiin

#19 isoja helmiä


• 19 kpl erilaisia helmiä; tarpeettomana kiertoon