.

.

18.12.2023

Aapinen 1978

 

Tällä kertaa esittelyssä aapinen, jota on tavattu hiki päässä 1978 ja pari ekaa lukukirjaa. Sen verran visuaalinen pentu olin, että tämä kuvitus oli mulle aivan järkyttävä pettymys! Olin selaillut ihaillen isosiskon aapista ja lukukirjoja 1960-luvulta, rakastin sitä kuvamaailmaa, marttawendelinmäistä suloista nostalgiaa. Ja sitten meidän ekat koulukirjat oli näin rumasti piirretty! En koskaan oikein toipunut tästä. Muutama vuosi sitten näin aapisnäyttelyssä aapisia noin sadan vuoden ajalta ja oli uskomatonta, että juuri ennen meidän aapista oli vielä kauneutta ja meidän jälkeen sitä tuli taas. Tämä oli ainut sysipaska aapinen. Onneksi se ei vienyt mun rakkautta kirjoihin ylipäätään.



















7 kommenttia:

Arkisin | jenni kirjoitti...

Sysipaska aapinen, naurattaa täällä niin että kitarisat näkyy XD

Meillä oli kyllä nätimpi kasarin alussa ja muistan vieläkin niiden aapisessa esiintyneiden lasten nimet; Anni, Esa, Niina, Ari.

Onneksi opit lukemaan aapisesta huolimatta 🖤

Thilda kirjoitti...

Jenni; 😄 Hyvä, että teillä oli kauniimpi aapinen!
Joo, onneks kuitenkin opin lukemaan. Meillä oli lukutikkukin (muovinen), joka oli kai jäänne jostain 1300-luvulta 🤦‍♀️

Joululainen kirjoitti...

Minulla oli juuri sama aapissarja! 70-luvulla alkoi se ankeuttamiskausi lapsille. Kirjojen piti olla opettavaisia ja mielikuvitusta pidettiin humpuukkina. Mikä lie aivopieru sen ajan opetushallitukselta! 😒 Onneksi meidän vanhassa kyläkoulussa oli myös niitä aiempien vuosikymmenten lukemistoja. Joskus sai luvalla lukea. Oli sekin, että vaikka oli osannut lukea vuosia ennen koulun alkamista, niihin muihin lukukirjoihin sai vain joskus luvan. Myös kyläkoulun kirjastosta sai lainata vain viisi lastenkirjaa viikossa, kun kiertävä kirjastonhoitaja kävi. Nehän oli yhdessä illassa luettu. Muulloin kirjastohuone oli lukossa. Olisihan joku opettaja voinut leimata lainaukset vaikka joka päivä jollakin välitunnilla, kun oppilaita oli kolmisenkymmentä. 📚

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Ihana kuulla, että samat kirjat sullakin… tai siis miten tään nyt ottaa, paremmat olisin meille toivonut siis! 😄
Sulla on ollu ihana pieni kyläkoulu! Mäkin kävin aika pientä kyläkoulua, mutta en muista minkäänlaista kirjastotoimintaa siellä. Opin lukemaan vasta koulussa. Mutta tuohan oli ihan tyhmää, että lukemista noin rajoitettiin! Täysin päinvastoin kuin nykyään!! 😂
Opetussuunnitelman uudistus tehtiin tosiaan 1970 ja siihen mekin solahdettiin sitten aikanaan. Tosi tylsää ainakin visuaalisesti aiempaan verrattuna ja niin alleviivaavan opettavaista! Koulutelevisio tais tulla meidän aikana ja se oli kyllä kivaa. 😊

Annukka kirjoitti...

Olen katsellut näitä sun kirjamuisteloita ja miettinyt, että niinkö tosiaan ehti meidän kahden välillä kaikki jo muuttua.

Epäilin ensin omaa muistiani, mutta nyt kun näin aapisen, varmistuu, että vika ei ole mun muistissa, vaan muutos on todellinen.
Itse aloitin ekalla vuonna -72 ja meidän aapinen oli kyllä ihan varpisti erilainen. Samoin kuin ympäristöoppi ja matikankirjat sittemmin.

Muitakin aivan käsittämättömiä muutoksia on vuosien varrelle osunut. Mm. meidän kahden pojan välillä. Heillä on kuitenkin vaan reilut 2 vuotta ikäeroa ja vanhempi vielä opetteli kaunokirjoitusta, mutta nuoremman kohdalla sitä ei enää ollut, vaan tilalle tuli joku ihan käsittämätön tekstauksen ja kaunon välimuoto, jonka nimeä en edes muista. Olisko ollut jotkut tyyppikirjaimet tai jotain. Niitä yhdisteltiin toisiinsa niin hankalasti, että musta ei kyllä ollut niiden läksyjen suhteen mitään apua.

Thilda kirjoitti...

Annukka; Niinpä, muutoksen tuulet oli kyllä vinkeitä! Kuudessa vuodessa kirjat muuttui taatusti ihan toisiksi!
Voi tuo kaunon lopattaminen suretti mua kauheesti! Meidän kaunokirjoitus on nykyisille ihan hepreaa. ☹️

Sitä paitsi nyt puhutaan koulun uudistamisesta kiihkeästi, mutta mun mielestä vähän väärällä painotuksella; lisätään tunteja ja lisätään vuosia! Kamalaa! Kun se todellinen ongelma on häiriö tunnilla, keskittymiskyvyn puute ja kännykät. Aika surkeeta, että nyt kasvaa sukupolvi, johon netti ja älylaitteet on vaikuttaneet niin paljon (vauvasta asti), että keskittymiskyky on ihan romuna. 🥺 Mihin lie suuntaus jatkossa?

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm, tuo aapinen ei kyllä näytä tutulta...mun muistin mukaan mun aapisen kannessa oli iso kukko...
-Anu