.

.

2.12.2023

”Helsinki”

 

Ihmetyttää toi Helsingin monien nimien kirjo. Tai no, en mäkään kovin usein sano, että lähenpä tästä ”Helsinkiin”, vaan mähän lähen Hesaan. Ihminen on sillai laiska, että jos sanan voi lyhentää, niin sehän tehään. En tiiä mitä säästöö siinä on takana, että ehtiikö vaikka elämänsä aikana puhua enemmän, jos pakkaa sanat ihan lyhyiksi… toisaalta sittehän se menee ihan eri synkassa ku fyysinen maailma. Vähä niinku kattois leffaa, jonka ääniraita on nopeutettu, mutta kuva kulkee normivauhtia. Sit joku päivä kaikki on vaan sanottu. Niinku jollain vanhuksella, että hoitokodissa sanotaan, että Martta se oli kauhee kälättäjä 1940-luvulla, mutta nyt se ei oo pukahtanu mitää 80:aan vuoteen. Että oli kova sotatrauma. Ei, kun Martta oli vaan jo ehtiny puhua kaiken sanottavan tyhjiin 40-luvulla.

Siis Hesa. Niin se on aina ollu. Paitti että sitä ennen mentiin Isoolle kirkolle. Onhan se ny aivan julumettu laitos, joka siä töröttää keskellä Hesaa. Että saaki kunnian olla Isoo kirkko. Taikka emmä tiä meneekö kukaa varsinaisesti ny sinne kirkon seinustalle nojaileen. Että ajaa junalla Oulusta Hesaan ja menee nojuun kirkon pieleen iltapäiväks, kunnes lähtee takas Ouluun. Että saa sanoo kaikille, että kävin vähä Isoolla kirkolla. Ja kaikki miettii posket kateudesta marjapuuronvärisinä, että Wau, käviköhän oikeesti, suurenteleva paska…


Sitte on tää Stadi. Ainut kaupunki maailmassa. Onhan se tietysti sillai suhteessa oikeilla jäljillä, ku muu Suomi menee vaan kylille. Punnertavat joka perjantai maakuopistaan kylille, paikkaan, jossa kaks tietä risteää ja joskus 1950-luvulla on päätetty rakentaa pankki ja lehtitalo. Mennään siihen pyöriin, nostellaan housuja (paitti nykyään) ja syljeskellään kaaressa pitkin iltaa. Onhan sekin jotain.

Mutta tiättekö, kaikkein käsittämättömin on tää Tsadi!! Taikka sitte mää joudun tilaan ajan viimein sinne kuulokeskukseen, sanokaa vaan jos niin on. Mutta miettikää ny! ”Tsadi” - niinku Afrikka?! Katot vaikka jotain kotimaista huippuleffaa, jossa joku Jussi Lampi sanoo reteesti lapin äijälle, että mä oon Tsadista! Kyllä siinä menee vadelmaveneet helposti väärään kurkkuun, kun jää suu auki miettiin, että wau, albiino! Taikka ku kaveri kertoo että mää aattelin lähtee ens viikolla Tsadiin. - Oho, älä ny? Ostikko jo lentolipun? - Ei, ku mä meen junalla. - Junalla? Ai sillä orientin ekspressillä? - Hä? Ei ku tunnin junalla. - Tunnin junalla! Ei vittu voi olla, mä luin siitä, mutta mä en tajunnu, että se on Suomesta Afrikkaan tunnissa! 

Että sillai Hesalaiset toi on kyllä vähä semmonen nimi, joka ei aukee meille täälä maakuopissa. Ai nii, sit on viä tietty se monikkohesa! Hesoihin! Emmä tiä tarkotetaanko sillä ny tätä helsinkivantaaespoo-hässäkkää, mutta jos niin on, niin sanokaa ny niille vantaaespoolaisille, että ei tää ny vetele, ku se Hesa on niinku vaan hesa. Ei Kauniainen, ei teneriffa, He-sa! Pitää osata olla jämäkkä ja sanoo, sillon ku se on asiallista. Mää voin kyllä täältä tsempata teitä sillai etänä, että rohkeesti vaan, me ollaan teidän takana! Ja nyt kun on tää asiallinen kohta, niin mää sanon, että rakkaat hesalaiset, nostakaa ne housut!


8 kommenttia:

Joululainen kirjoitti...

Teinit on olleet ihmeissään, kun kotoa lähtiessä olen kysynyt, lähdettekö ”kylille” tai ”rimpsalle”. Ei ihan kaupunkilaislapsille avaudu, mutta sanonpa silti! 😄 Lapsena syrjäkylältä keskustaan mennessä mentiin käymään ”kirkolla”.

Onkohan tuo ”Tsadi” sama kuin kun jotkut sanovat ”Kapphall”. Se on ”Kappahl”! Pientä tarkkuutta siihen lukemiseen! 😂

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Just, rimpsalle! Sen olinkin jo melkein unohtanu! 😄
Kirkolle ja kylille mennään yhä maalla, mutta kaupungissa ei oo hajuakaan moisesta kulttuurista. Taidetaan jopa vaan naureskella.

Joo, samaa mieltä! Kotisohvalla nimitän itteeni kielinatsiksi, kun takerrun uutisissa ja kaikessa joka kirjaimeen. 😂 Vaikka en itekään osaa täydellisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka ! Niin tunnistimme myös ittemme tästä nasevasta kirjoituksestasi. Lähes kaikkea mm radiosta kuulemaamme me hämmästelemme ja erityisesti suomenkielen muutosta aikojen saatossa. On oikein harrastus ottaa kantaa toimittajien sanontoihin eikä ainoastaan virheisiin. Sinun Thilda kirjoituksesi ovat aivan verrattomia ja onneksi saamme nauttia niistä. Sydänterveisin Double-P

Thilda kirjoitti...

Double-B; Oisko se geeneissä? 😉😄
Kiitos! 🥰

Arkisin | jenni kirjoitti...

Onneksi ei ole kiire minnekään ja voi sanoa Helsinki. Iso kirkko myös usein käytössä.

Ihanaa Thilda kun postaat niin usein, kirjoituksiasi on ilo lukea 🖤 Kiitos!

Thilda kirjoitti...

Jenni; Ihana kuulla, kiitos!🥰

Mannaryyni kirjoitti...

Ai kauhee, sain hyvät naurut 😂 Kiitos tästä!

Thilda kirjoitti...

Mannaryyni; 😄😄 Ole hyvä!