.

.

3.1.2024

Hissaa 1980-luvulla

 

Viimeisenä koulukirjana esittelen oman 5-luokan hissankirjani. Jotenkin nyt aikuisen silmin ihmettelen sitä asioiden painotusta tuossa kirjassa. Todella vähän Suomen alueen kivikautta taikka rautakautta ja lähes loput kirjasta sitten jorisee jotain ihmeen Kreikkalaisten ja Roomalaisten pyörimistä milloin missäkin. Siis oikeesti! Kymmeniä sivuja sellasta, joka ei kiinnosta ketään 11-vuotiasta! Oon myös sitä mieltä, että ihan liikaa ennen painotettiin vuosilukuja, kun oikeesti tärkeää on vain tajuta mikä oli ensin ja mitä tuli sen jälkeen, mikä johti mihinkin ja oliko kivikausi 1700-luvulla vai eikö ollut. Mutta katsokaapas, on siellä sentään sivuja Saamelaisista melkein yhtä paljon kuin rautakaudestakin, että ihan turha väittää, että heistä ei ikinä kerrota missään. Kerrottu on. Tosin ainakaan mulle siitä ei jääny mitään mieleen.











4 kommenttia:

Joululainen kirjoitti...

Historian kirja mulla on ollut jokin eri. Tuo näyttää vähän vanhemmalta sarjalta. Olisiko sitten tullut jokin uusi sarja jossain välissä. En muista nimeä. 🤔 Joo, piti muistaa vuosiluvut ja maantiedossa pinta-alat, asukasluvut ja BKT:t (!) ulkoa pilkulleen. Eikä edes tiedetty, mitä tuo viimeinen on. Eikä noita pinta-aloja ja asukaslukuja osannut suhteuttaa mihinkään, opetteli vain ulkoa. 🫣Kysyä ei mistään uskaltanut, ja viitata uskalsi, jos tiesi varmasti oikean vastauksen. Toisaalta usein siltä, joka ei viitannut, alettiin tentata vastausta. 🙄 Minulla oli kyllä kova innostus opiskeluun ja opettelin kaiken, mutta joitakuita kävi sääliksi, jos joutui opettajan hampaisiin. Että sellaista idyllistä kyläkoulua. 😒 En edes aloita ruokailuista, liikuntatunneista ja välituntivalvomattomuudesta yms. 😆

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Kyllä se opetuksen metodi oli aika jännää tosiaan. Vaikkakin meillä oli seinälliset luokat ja sillee monella lailla parempi ku nykyään. Mutta oli se opetuksen tyyli ja etenkin se opetussuunnitelma omituinen. Että kuka on päättäny, mitä pidetään tärkeenä? Vuosilukuja, bruttokansantuotteita (?!! 😂) väkilukuja ilman hahmotusta, että onks tää paljo vai vähä… voi herreguude! Mun nähdäkseni koululaitos hakee edelleen paikkaansa ja tapaansa. Ei olla hyvällä mallilla vieläkään, ei läheskään. Etäkoulu vois ainakin osan viikosta monelle olla hyvä juttu. Ja soveltavat opetusmetodit; esim ite opin parhaiten ku joku näyttää eteen ja mä saan harjotella. Se oppikirjasta lukeminen on takkuisempaa. Mutta luokassa voi olla monta erilaista oppimistyyliä, lieneekö ikinä kaikille resursseja toteuttaa? Ei varmaan.

Mannaryyni kirjoitti...

Voi tyrskähdys 😂 Kiitos tästä päivän piristyksestä!

Thilda kirjoitti...

Mannaryyni; Ole hyvä! 😄