.

.

1.1.2024

Vuoden taloudellinen koe

 

Alkuvuodesta -23 päätin, että teen kokeen kannattaako ostaa säännöllisesti arpoja, voittaako niillä ja tuleeko vuoden lopussa takkiin vai jääkö plussalle. No nyt on sekin selvitetty, eikä tarvii enää kokeilla.


Toteutin tämän kokeen kolmen muun henkilön kanssa, eikä kellään ollut sen parempi onni. Omasta puolestani voin kertoa tarkemmin, että ostin helmikuun puolivälistä saakka joka tiistaiksi yhden Luonto-arvan. Ostopaikat vaihtelivat ja niitä taisi olla suunnilleen kolmella eri paikkakunnalla ja yhteensä ainakin viisi eri kioskilta. Arpoja tuli ostettua siis 43 kappaletta. Yksi arpa maksoi 3€, joten arpoihin meni rahaa yhteensä 129€. Voittoarpoja näistä 43:sta oli 12 kappaletta. Arvoista luvataan, että noin joka neljäs arpa voittaa ja melko lähelle sitä keskiarvoa tämä tosiaan meni. 

Luontoarvoissa on kahdeksan eri voittoluokkaa, joista alin on 3€, sitten seuraavat 5€, 10€, 15€, 40€, 500€, 1000€ ja ylimmällä tasolla sitten vielä 30 000€. Houkuttelevaa, eikö vain? Sitä ajattelis äkkiä, että jos ostaa kymmeniä arpoja, niin varmasti joku niistä tuo ainakin tonnin… ellei enemmän. No äh, täysin epärealistista höpinää! Näistä 12:sta voittoarvasta peräti seitsemän toi vaivaiset 3€. Siis sain ”omani pois” näiden arpojen osalta. Niitä on ollut myynnissä veikkauksen tietojen mukaan siis 55 000 kpl. Kahdella arvalla sain sitten 5€, joita oli myynnissä 40 000 kpl. Edelleen kahdella arvalla voitin 10€, joita oli painettu 18 500 kpl. Ja sitten vielä sillä yhdellä voittoarvalla tuli oikein iso potti; ihan peräti 15€, joita oli liikkeellä 10 000 kpl. No no, yhteensä voittoja tuli siis 66€. Ja rahaa niihin kaikkiin kului yhteensä siis se 129€, joten miinukselle jäätiin niin että rytisee.

Eli en suosittele ostelemaan arpoja mitenkään rikastumismielessä. Mieluummin kannattaa tehdä ihan muita peliliikkeitä, vaikkapa budjetoida kuukausittain rahatilanteensa ja miettiä rahankäyttö uusiksi. Tai vaihtaa työpaikkaa ja aloittaa sijoittaminen. Tai toivoa kiivaasti, että ’naitas rikkaisiin’, kuten isotätini Aino tapasi sanoa.


4 kommenttia:

Joululainen kirjoitti...

Vanha sanonta siis pätee: ”Pankki voittaa aina!” 😄 Myös tuosta rikkaaseen sukuun naimisesta tulee mieleen opettavainen sanonta: ”Lika barn leka bäst”.
Näin täti-ihmisenähän tulee aina puhua vertauksin ja käyttää sananlaskuja. 😂 Tosin olen tehnyt niin nuorempanakin.

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Juurikin näin! 😄
Me täti-ihmiset ollaan parhaita! 💪😉😂

marikan polut kirjoitti...

mulla on joskus ollut mielessä vastaavanlainen vuosi!
Ei nyt sitten jää kaivelemaan, kun en ole saanut toteutettua; eipä näköjään olisi kannattanut :)

Thilda kirjoitti...

Marikan polut; Ihan tosi? 😃 No ei kannata! Jos oisin yksin testannut, niin ois jääny vaivaamaan, että oliko vaan huono tuuri, mut samaa oli kolmella muullakin, joten ihan susi koko juttu!