.

.

30.1.2024

Blogihaaste X


 Tämmöisen vähän erilaisen kysymysnivaskan punnersin aikani kuluks.

1. Loukkaannutko helposti? 

En, mutta sitten kun loukkaannun, niin en unohda sitä koskaan. Annan kyllä mahdollisesti anteeksi, mutta en unohda ja se vaikuttaa kyseiseen ihmissuhteeseen kyllä kauan.

2. Oudoin luonnehdinta, jonka olet itsestäsi kuullut? 

Minulle on sanottu, että teen bisnestä. Olen hyvin kaukana bisnesnaisesta, eikä asialle ollut mitään käytännön perustetta, joten olin erittäin pöyristynyt.

3. Onko Suomi maailman onnellisin maa?

Sanoisin, että aika pitkälti on. Suomi on varsinainen onnela, jos verrataan lähes mihin tahansa maailman maahan. Norja ja Islanti saattavat yltää lähimmäs. Täällä ei ole absoluuttista köyhyyttä, jokainen voi käydä koulua ilmaiseksi, kukaan ei joudu elämään ainakaan koko elämäänsä ilman kotia, kukaan ei kuole nälkään, mielipiteiden takia ei putoa parvekkeelta tai joudu vankilaan, lääkäriin voi mennä vaikka on köyhäkin. Tämä ei ole täydellinen paikka, sillä sellaista ei voisi olla olemassa, mutta aika lailla kaikista maista paras.

4. Millainen diktaattori olisit?

Voi olla, että pinnan palaessa käskisin lanata joitakin alueita maan tasalle, eli ihan hyvä etten ole diktaattori! Mun diktatuurissa ei olisi huumeita, eikä epäreiluutta. Eikä sellaisia fundamentalistiporukoita, joiden mielestä ”muut” pitää tappaa. Miten niistä pääsisin, niin se on toinen juttu sitten.

5. Miten vanhaksi haluaisit elää?

Aika lailla koko aikuisiän olen haaveillut eläväni 120-vuotiaaksi. Ainakin haluaisin lyödä Maija Rothoviuksen 112 ikävuotta laudalta. Toisaalta, jos kaikki ystävät ja sukulaiset kuolee ennen mua, niin kuolen suruun ennen kuin sata tulee lasiin…

6. Uskotko jälleensyntymiseen?

Kyllä! Tähän mulla ei ole mitään ”todistetta” eli omia muistoja edellisestä elämästä - tai itse asiassa ehkä on, mutta en voi sitä todistaa. Mun mielestä on aika selviö, että täällä eletään useita kertoja. En tosin osaa vastata siihen kysymykseen, että mistä ne uudet sielut sitten tulee, kun ihmisten määrä maapallolla koko ajan kasvaa. 

7. Uskotko jumalaan ja saatanaan?

Jumalaan kyllä, saatanaan en. Mun jumala ei oo raamatun jumala, mutta se on kuitenkin. (Raamatunkin vanhimmissa teksteissä puhutaan monista jumalista, jumalan pojista ja jopa jumalan vaimosta! Kunnes joku käänsi ja muutti vähitellen asian yhden jumalan systeemiksi.) Pahuus tulee ihmisestä, mitään pahuuden olentoa ei ole olemassa.

8. Mihin ja keneksi haluaisit syntyä seuraavassa elämässä?

En ole varma haluanko syntyä ihmiseksi vai esim linnuksi tai kissaksi. Mutta jos ihmiseksi, niin joksikin hyväksi tyypiksi, joka elää jossakin pohjoisessa maassa. Ei kärsimystä muille, eikä itselle.

9. Haluatko valtaa?

Todellakaan en! Haluan valtaa juurikin omien asioitteni ja oman elämäni osalta, mutta en muiden. Esim työpaikalla yleneminen ei oo koskaan ollu se juttu, josta olisi  haaveillu tai johon olisin pyrkiny. Päin vastoin oon kammonnu ajatustakin. Monien maiden johtajat haluaa valtaa yli omien rajojen, enkä voi käsittää mikä hitto siinä on niin hienoa? Musta se on lähinnä sairasta.

10. Oletko kohdannut kummituksia tai muuta selittämätöntä?

En kummituksia, mutta muuten outoja juttuja. Esim teininä aina sama lyhtypylväs sammui kun pyöräilin ohi. Mun edellä menevä ei saanu sitä koskaan aikaan. Ja kun katoin ohi mentyäni taakse päin, niin lamppu syttyi taas, eikä kauempana tuleva saanut sitä sammumaan. Jos joku tietää tälle jonkun tieteellisen selityksen, niin kerro ihmeessä! Yhteen aikaan koin etiäisiä. Usein sanon ääneen sen, mitä mieheni juuri ajattelee. Sanatarkasti! Kerran pikkulintu tuli koputtamaan ikkunaa ja keikkui sisälle kurkistellen ja siirtyi sitten toiselle saman huoneen ikkunalle koputtamaan ja kurkistelemaan… 10min myöhemmin minulle soitettiin, että isäni on kuollut. Ennen isän kuolemaa aistin äidin läsnäolon vahvasti lasuudenkotini yhdessä huoneessa koko sen 5kk ajan, jonka äiti oli ollut kuolleena. Tunne katosi saman tien kun isäni kuoli. Tämmöisiä juttuja mulla on aika paljon.

11. Söisitkö ihmistä, jos olisi pakko?

Yök. Hyvin vaikea sanoa, mutta jos toisessa vaakakupissa on nälkäkuolema, niin todennäköisesti. Tuskin kuitenkaan pystyisin tätä ruokaani itse valmistamaan…

12. Mikä ärsyttää eniten?

Epäoikeudenmukaisuus! Pätee niin pienissä kuin suurissakin piireissä, eli vaikkapa lapsen elämässä yhtä lailla kuin maailmanpolitiikassa. Joskus toki on tilanteita, että toisen hyvä aiheuttaa toiselle pahaa ja päin vastoin. En kyllä tiedä miten se sitten ratkaistais.

13. Saat miljardiperinnön tuntemattomalta, mitä teet?

No ainakaan en tekis töitä enää sekuntiakaan! Ostaisin varmaan jokusen kiinteistön itselleni ja jälkikasvulle. Saattaisin auttaa ystäviä ja sukua taloudellisesti, riippuen siitä miten vahvasti kukin apua tarvitsee. Rahoittaisin ainakin yhden kohteen arkeologiset kaivaukset niin moniksi vuosiksi kuin tarvitaan. Varmaan rahoittaisin myös esim syöpätutkimusta ja muuta sairauksien parantamiseen liittyvää tutkimusta. Alkuunpanisin työryhmän, joka ihan oikeasti lopettaisi asunnottomuuden Suomesta. Rahoittaisin DNA-tutkimusta, sekä rahoittaisin esim huumekoukussa olevien auttamista kuiville. Tässä näitä näin aluksi. Luulisin, että rahaa olis vielä jälellä johonkin muuhunkin.

14. Pääset kärpäsenä jonkun kattoon, kenet valitset?

Kääks, vaikee! Jos kuningatar Elisabet eläisi, niin hänen katossa voisin keikkua, mutta nyt se on myöhäistä. Mua ei varsinaisesti kiinnosta stalkata ihmisiä, koska omassakin elämässä on tarpeeksi, mutta ihan vähän voisin käydä vaikkapa lapsuuden sankarini Neumannin katossa, silloin kun uusi biisi syntyy.

15. Kenet maailman kaikkien aikojen ihmisistä haluaisit tavata?

Tätä mieltä olen ollut kauan ja tämä pätee vahvasti edelleen; Edith Södergranin! Lumouduin hänen runoistaan jo nuorena ja kirjeistään vielä enemmän. Luulen, että hänen kanssaan voisi upota keskusteluun Raivolan puutarhassa läpi kesäyön. Ja ottaa lopuksi valokuvan laatikkokameralla.

16. Mihin aikaan ja paikkaan muuttaisit aikakoneella, jos voisit?

Kyllähän se olisi lempivuosikymmeneni 1930-luvun alku, jonne muuttaisin. Todennäköisesti paikka olisi Etelä-Pohjanmaa, lapsuudenkotini kylä, jossa isovanhempani ja muu laaja suku asuivat tuolloin.

17. Mitä veisit tuliaisiksi kivikauden ihmisille?

Tätä olen miettinyt vuosikausia! Nyt olen päässyt omasta mielestäni johonki kohtuullisen järkevään lopputulokseen tässä asiassa; kiikarit, puukko, perunoita ja kilo antibiootteja. Kiikareilla he voisivat zoomailla riistaa ja muukalaisia paremmin. Luulen, että se auttaisi elämässä heitä hiukan. Puukko olisi kestävämpi kuin kiviveitsi ja se olisi ihan vain innoitukseksi ja avuksi (vaikka tuskin he mitään apua kaipaisivat). Perunoiden rinnalle mietin myös nauriita. Jotain sellaista, jota he voisivat itse kasvattaa ja josta saada ruoan jatketta vaikeina hetkinä. Olettaen, että he pysyttelisivät sen kesäajan pakoillaan. Ja antibiootit säästäisivät muutamia ihmishenkiä. Toinen asia on, mitä he itse ajattelisivat näistä ja muuttaisiko tämä liikaa historian kulkua. Varmaankin, eli ehken vie heille mitään.

18. Toivottaisitko alienit tervetulleeksi?

Nyt olen kyllä niin kiree tyyppi, että en taivu tähän. Epäluulo on elämän peruspilari, eikä alieneita etenkään voi ottaa vastaan mitenkään puhtain sydämin ja sinisin silmin. Mieluummin siis ei.

19. Minkä esivanhempasi haluaisit tavata? (Voit valita yhden miehen ja yhden naisen)

No hiukan mietin haluanko tavata isoisäni isoäidin Matildan vai hänen äitinsä, koska mua kiinnostaa varsin tolkuttomasti molempien elämä ja se, että kuka oli Matildan isä. Matilda todennäköisesti osaisi kertoa äitinsä elämästä, ja isästään, joten hänet valitsen. Miespuolisista kiinnostavin olisi William Ross, joka syntyi todennäköisesti joskus 1500-luvun lopulla Skotlannissa ja kuoli 1600-luvun puolivälissä Vaasassa. Huikea elämäntarina Skotlannista Suomeen!

20. Minkä elokuvan tai sarjan tai kirjan maailmaan loikkaisit, jos voisit?

Se olisi varmasti kirja Annan nuoruusvuodet tai Anna ystävämme. On monia ihania elokuviakin, kuten Paistetut vihreät tomaatit, Intohimon tuulet, Henkien talo, Titanic jne jne. Mutta rakkain kaikista on kyllä Anna.

21. Pystyisitkö elämään ilman nettiä?

Jos oletetaan, että yhteiskunta toimisi ilman nettiä (työnhaku, työtuntien kirjaus, laskujen maksu yms) niin eniten kaipaisin blogimaailmaa ja helppoa sukututkimusta. Mutta toki voisin elää ilman näitä.

22. Mitä työtä tekisit, jos kaikki olisi mahdollista?

On hirveän paljon kiinnostavia asioita ja ammatteja. Puvustaja? Räätäli? Arkkitehti? Muotoilija? Fyysikko? Tutkija? Ehkä pähkäilen edellämainituista arkkitehdin ja fyysikon välillä. Jos olisi pakko valita, niin just nyt kiehtoo enemmän arkkitehdin duuni. Ja tietysti minusta tulisi Suomen Gaudi!

23. Mitä kulttuuria ihailet?

Olen kiinnostunut monistakin kulttuureista. Esim mustalaiskulttuuri on hyvin kiinnostava, johon olenkin jonkun verran perehtynyt. Myös monet Siperian ja Mongolian kulttuurit kiinnostaa. Mutta jos pitäis luonnehtia että ihailen jotain, niin se on monelta osin Japanilainen kulttuuri. En niinkään sitä työmoraalia, joka on hiukka överi, enkä kasvojen menetyksen häpeää, mutta monia muita juttuja.

24. Pahin dilemma, joka mielessä pyörii?

Oikeestaan se on se, että oon pohtinu maailman kestämätöntä väkiluvun kasvua. Että mitenkä täällä sais sen kääntyyn laskuun. Ja sit toisaalta voivottelen ja suren sodissa kuolevia. Mutta että eikö sota noin yleensä vastaa vähä niinku just tähän ongelmaan, että meitä on täälä liikaa? Inhottava dilemma! Ja sama taaksepäin kattoen; että kun toivon, ettei esim ensimmäistä ja toista maailmansotaa olis käyty ollenkaan, mutta jos niin olis, niin oisko maapallon väkiluku noussu jo 50-luvulla yli kaikkien sietomittareitten? Ääh. Jos mä olisin jumala, olisin säätäny jonku mukavan kattorajan sille, montako lasta nainen voi synnyttää. Vaikka maksimissaan neljä.

25. Mikä on maailman pahin ongelma juuri nyt?

Mun mielestä se on aika lailla yksselitteisesti muovi! Se on levinnyt maapallon kaikkiin kolkkin; maahan, veteen ja ilmaan. Se on päässyt jo ihmisen (ja miksei eläintenkin?) verenkiertoon! Se vaikuttaa satoja vuosia (jopa tuhat) eteenpäin ihmisten ja eläinten hormonitoimintaan. Ellei joku keksi tapaa puhdistaa maailmaa tuosta pirulaisesta. Ja ellei muovin käyttöä lopeteta tykkänään tai ainakin 99%:sti ihan heti.

26. Maailmasta poistetaan lopullisesti musiikki tai urheilu tai taide; minkä poistaisit?

Ajattelin ensin, että onpas helppo kysymys; urheilu tietenkin! Mutta jos kaikki liikunta (taiji, jooga, qigong jne) lasketaan urheiluun, niin enhän mä niistä halua luopua! Miksi tämmöisiä kysytään? (Ehkä koska itse laadin kysymykset…) voisko sittenkin olla musiikki, koska ilman sitä pystyn ihan hyvin olemaan. Taide on lähes elintärkeä asia, joten ei ainakaan sitä! Joten urheilun määritelmästä riippuen poistetaan ehkä sitten se musiikki.

27. Jos saisit päättää mitkä kolme makeista karkkihyllyyn jää tästä eteenpäin, niin mitkä?

No kyllähän sinne jäisi Fazerin sininen peruslevy. Ja joku perussalmiakki, vaikkapa merkkarit. Kolmannelle sijalle taitaa päätyä joku kirpeä karkki, kuten vaikka ne sini-punaiset pehmeät ja kirpeät pullot. En tiä mikä niiden nimi on. Aika askeettista, mutta jos on pakko…

28. Mitä makuja kaipaat lapsuudesta?

Huuh, no ainakin ihan ekana Pluto-limsaa! Ja Stimorol-purkkaa. Myös ”pommi”-karkkeja; sitruunapommi, salmiakkipommi, mansikkapommi ja sitten se ruskea ja sininen pommi, joista en koskaan päässyt selvyyteen. Nimitin niitä kahvipommiksi ja vesipommiksi. Hmmm… kaipaan myös sitä, että valikoimaa olis paljon vähemmän. Että vaikkapa jäätelöaltaasta ei tarttis kalastella kymmenien (vieläpä vuosittain vaihtuvien) makujen seasta jotain yhtä tiettyä. Että olis vaan ne perus vanilja ja mansikka ja suklaa ja sitten pari kolme erikoismakua.

29. Mikä puu olisit?

Olisinkohan mä kataja? Taikka sitten tammi. Se on jotenkin hieno ja ylväs puukonkari. Ehkä mä olisin tammi jossain yllättävässä paikassa, jossa tammia ei yleensä kasva. Sellanen ikivanha tammimatriarkka.

30. Mitkä kolme muutosta tekisit itseesi?

No tämänhetkiseen itseeni tekisin nämä; poistaisin suonikohjut kertakaikkiaan ja lopullisesti. Poistaisin myös allit ja tilalla vois olla kiinteät lihakset. Ja olis aika kiva painaa vaikka alle 70 kiloa, kuten joskus 20 vuotta sitten! Näitä ainakin eniten jahkailen itekseni, niin että sovitaan nää. Koska muutos astuu voimaan?


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No huh-huh Thilda. Oletpa ollut tänään lennossa. Ei sillä tärkeitä kysymyksiä otit esille , näitä kaikkia olisi itse kunkin hyvä pähkäillä. Aivan asian sivusta: oletkohan koskaan seurannut Tv FemTeemalta ruotsalaista sarjaa; " Talot huokuvat historiaa "- tulee näin tiistaisin kl 14-15 kertoo vanhoista ruotsalaisista taloista ja niiden asukkaiden historiasta. Ruotsalaiset maisemat ovat oikein idyllisiä ja vanhoja rakennuksia on säilynyt mittavasti. Me olemme jääneet koukkuun tähän sarjaan. Lämpimin terveisin Double-P

Thilda kirjoitti...

Double-P; 😄 Höpsöttelin ihan huvikseni vaan. Tosin tämmösiä mä mietin kyllä oikeestikin melko tiuhaan. 😉
Joo, oon kattonu muutaman jakson. Superhyvä sarja! 😃

Annukka kirjoitti...

Ihan mahtavaa Thilda! Ja kätevä tämmöinen kysy, niin vastaan itse-palsta :D. Saa ihan itse päättää.

Ja vaikkei nyt ihan viimeisen päälle tunnetakaan, niin aika erikoiselta tosiaan tuntuu tuo bisnesnaisen imago.

Paljon hienoja pohdintoja ja osan rinnalla tunnen oloni ihan nollaksi, kun en itse olisi osannut ajatella esim. noita kivikauden viemisiä ollenkaan :).

Mutta elämän perusasiat kuten Stimorol-purkka :D ja pommit sai kyllä kaipaamaan vanhoja hyviä aikoja.

Thilda kirjoitti...

Annukka; Kiitti! Joo, itse kysyy ja itse vastaa - vois luulla pääsevänsä helpolla, mutta ei aina! 😂
No juu, bisnes ei ole mun juttu. Lähinnä haluan vain pysyvyyttä ja pärjäämistä.
Ääh, älä nyt tunne itteesi nollaksi hyvänen aika! Mua on aina kiinnostanu ”kaikki vanha” joten sieltä se jotenkin kumpuaa. Ja ystäväpiirissä on kivikauden tutkijaa, rautakauden tutkijaa, historiallisen ajan tutkijaa - joten silläkin on vaikutuksensa.

Perusasiat! 💪🍬🍭🍦🧃😃

Mannaryyni kirjoitti...

Maistan sitruunapommin niin elävästi kielen päällä, että kuolaan juuri nyt kaikesta siitä muistelemastani kirpeydestä 🤭

Mannaryyni kirjoitti...

Maistan sitruunapommin niin elävästi kielen päällä, että kuolaan juuri nyt kaikesta siitä muistelemastani kirpeydestä 🤭

Thilda kirjoitti...

Mannaryyni; Ah, ne oli NIIN ihania! 😋😋😋