.

.

28.11.2021

1. Adventtisunnuntai


 

Toivotan hyvää 1. adventtia ”Koiramäen joulukirkon” kuvan myötä. Se on Sastamalassa sijaitseva Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, joka valitettavasti tuhopoltettiin 1997. Katto ja sisusta rakennettiin uudelleen seuraavien vuosien aikana. Mauri Kunnas julkaisi ”Koiramäen joulukirkko”-nimisen kirjan, jonka tuotto lahjoitettiin kirkon jälleenrakentamiseen.





Alkujaan kirkko rakennettiin noin 1506-1516. Arvellaan, että paikalla oli aiemmin kaksikin puukirkkoa, joista ensimmäisen oletetaan rakennetun 1300-luvun lopulla. Sitä ennen paikalla oli muinainen kalmisto. Kirkko on palanut pahoin myös 1600-luvun alkupuolella. Kirkko on kauniilla paikalla ja hyvin kaunis arkkitehtuuriltaan. Pidän sitä yhtenä lempikirkoistani.

Pyhän Olavin kultti oli suuressa suosiossa keskiajalla Suomessakin. Pyhä Olavi oli Norjan kuningas 1015-1030. Nuorena Olavi oli viikinki, joka teki ryöstöretken Suomeenkin noin 1008. Hän omaksui kristinuskon Normandiassa ja pakkokäännytti Norjalaisia ankarasti. Aikalaiset vihasivat häntä ja hän oli hyvin epäsuosittu kuningas. Tämä johti siihen, että Tanskan kuningas Knuut Suuri onnistui valloittamaan Norjan vuonna 1028 helposti. Olavi joutui pakenemaan, mutta palasi 1030 koettaen saada kruunun takaisin itselleen. Siinä hän ei kuitenkaan onnistunut, vaan kaatui taistelussa 29.7.1030.

Olavi haudattiin Trondheimin tuomiokirkkoon ja hänestä tehtiin pyhimys. Trondheimin tuomiokirkosta tuli pohjoismaitten keskeisin pyhiinvaelluskohde. Itsekin olen siellä varmasti teininä käynyt, tai sitten olen tuhahdellut ulkopuolella kaikelle, mikä liittyy kirkkoihin ja uskontoon.


 

Ei kommentteja: