.

.

8.11.2021

Käytännöllinen muoti (!!)





Voi hyvät ihmiset tuota menneen ajan "käytännöllistä" muotia! Materiaalit ovat olleet varmasti laadukkaita ja kauniita, mutta muodin toteutus aika kahlitsevaa. Ja silloin on ollut melko lailla pakko "kuulua muottiin", ainakin suurelta osin. Jokaisella on ollut korsetti ja sen seitsemät kerrokset hametta ja jakkua. Piristävää on, että aina JOKU on taistellut tätäkin vastaan ja tepastellut vaikka miehen puvussa, vaikka olisi pitänyt kietoutua plyymeihin. Sellainen elämä on ollut varmasti vaikeaa!

Luulen, että tästä muodin pakon sanelemasta tyylistä on vapauduttu vasta hiljalleen 1980-luvulla. Olin melkein räjähtää liitoksistani, jos joku sanoi minulle teininä, että "ai nuorisomuoti on nyt tuollaista", sillä minähän harasin kaikin keinoin kaikkea muotia vastaan! Toki tepastelin sitten kyllä enemmän alakulttuurimuodin mukana, mutta sitäkin vastaan halusin hangoitella. En esimerkiksi voinut sietää sitä, että se punk-nahkatakki piti olla aivan tietynlainen rottatakki. Vaihtoehtoisesti saattoi myös pukeutua puolipitkään mummo-pomppaan. Tosi ärsyttävää! Mutta siinä iässähän lapset ovat kaikken ahdasmielisimpiä. Vaikka kuvittelevat olevansa maailman suvaitsevaisimpia!














Näissäkin kuvissa on toki paljon sellaista, mitä voisin ottaa itselleni mielihyvin. Aika monta hattua esimerkiksi. Mutta mikä ihme ihmisiin meni 1900-luvun alussa? Kun hattu näytti pursuavalta täytekakulta? Tai siltä, että pesuvati on käännetty ylösalaisin ja sen päälle on mätetty sylyksittäin kukkia ja rimpsuja. Joskus muoti vain näyttää naurettavalta, ei auta mikään. Ja nuo 6. kuvan hatut ovat jo hyvin lähellä sellaista hauskuutta. 

Mutta eräs asia saa minut nykypäivänäkin raivoihini. Nimittäin se typerä ja uskomaton uhraus naisilta, että kävellään liian pienissä ja suipoissa korkokengissä! Hintana mutkalle ja päällekkäin kasvavat vasaravarpaat sitten myöhemmin. Tai selkäkivut. Tiedän naisia, jotka pukeutuvat kivuista välittämättä näin ihan vain miehen mieliksi. Tiedän jopa naisen, joka kävelee kotonakin korkkareissa. Jalkojen jänteet on kutistuneet siinä määrin, että sukkasilla oleminen sattuu. Että sillä lailla! Millä tavalla mies pukeutuu epämukavasti naisen mieliksi? Kravattiin? No eipä voi verrata! Tekee mieli kyllä nyt sanoa, että naisen typeryys ja miellyttämisenhalu on täysin vertaansa vailla!

 

2 kommenttia:

Cheri kirjoitti...

Muodilla on aina ollut mahtava voima. Onneksi nykyisin saa pukeutua miten tahtoo ja jos kantti kestää erottautumisen.
Hattumuoti on viehättävää, siinä on aika ajoin luovuus päästetty pursuamaan oikein kunnolla.

Thilda kirjoitti...

Cheri; on, aivan uskomaton voima! Ja onneksi nykyään voi tosiaan pukeutua monella tavalla. 😊 Hattumuoti, huh ja hah. 😂