.

.

22.11.2021

Hölynpölyn hippusia





Se mikä nyt kaihertaa, on semmoinen sanahirviöitten ja käsitemörköjen suo kuin "intersektionaalinen feminismi", "Woke-kulttuuri", "Cancelointi"... Alko vipata päästä jo käsitteiden kohdalla. Ensinnäkin en voi tajuta miksi nykyään käytetään arjessa yhä enemmän tolkkua vailla olevia ihmeellisiä sanoja ja sanayhdistelmiä? Ja toisekseen monet käsitteet on melko utopistisia. Olen punnertanut silmät soikeena ja yrittänyt opiskella, vaan vanha kissa ei kyllä enää tämmöseen taivu. Ja aika monesta asiasta sanon rehellisesti, että en kyllä kaikkeen haluakaan taipua. 

Yritin esimerkiksi kerran opiskella näitä, jotta pysyisin kärryillä mistä puhutaan, mutta menin niin sekaisin, että NYT vasta sekaisin olenkin, eikä mitään jäänyt päähän. En ymmärrä edes sitä, mitä ennen. Vähän kuin olisi taas ollut lukion laajan matikan tunnilla, jossa opettaja kirjoittelee taululle omituisia kaavoja, joista en saanut tolkkua. En sano, etteikö erilaisia identiteettejä ole olemassa, mutta jollain lailla nyt on mielestäni alettu pilkkoa asioita aivan mahdottomiin osasiin ja sitten niille annetaan vielä mahdottomampia nimityksiä. Ei pysy kärryillä ei. Enkä halua selata "nykyajan sanakirjaa", jotta pysyisin kärryillä. Käsitesuo ei vie parempaan päin.





Ja tähän sekavaan käsitesoppaan liittyy myös ajatus siitä, että joku ihmisryhmä on etuoikeutetumpi kuin joku toinen ryhmä. Ja nyt ei ollenkaan puhuta siitä, että Väyrynen on etuoikeutetumpi kuin tavis-Virtanen. Ehei, vaan nyt puhutaan siitä, että MIES on etuoikeutetumpi kuin nainen, VALKOINEN on etuoikeutetumpi kuin jonkun muun värinen, (eiks vaan kuolleet oo valkosia?) HETERO on etuoikeutetumpi kuin joku muu suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti jne. Siis mitä? Ensin ei saa lokeroida ja sitten yhtäkkiä sitä vasta lokeroidaankin, oikein isolla liidulla! Vailla mitään todellisuuspohjaa ja järkeä. Mun mumma olis kattonu pitkään keinutuolistaan, sanonu hitaasti "Jassoo..." ja tepastellu sitte harmaat villasukat jalassa poikki harmaalla miranoolilla maalatun lattian ja pistäny kaffeet tulelle. Että Jassoo!

Kattelen silmät soikeena tätä hiekkalaatikkotouhua! Eikös nuo ongelmakohdat (mies/nainen, valkoinen/värillinen, hetero/joku muu identiteetti) ohitettu pääosin ajat sitten? Yhtäkkiä meillä on Suomessa valloillaan kauhea kamppailu näistä asioista. Ja maailmalla koko ajan joku kajahtanut diktaattori kampeaa itseään valtaan, maissa joissa kaikki ovat keskenään saman värisiä! Missä värikysymys? Että josko se vika NYKYÄÄN olisikin vain niissä yksilöissä, eikä siinä ihon värityksessä. Ei siis mitään värilaatikkoa, kiitos! Ei olla enää 1970-luvun matikantunnilla piirtelemässä joukkoja kaikenmaailman neliöitten ja ympyröitten ympärille! 

Ei myöskään mitään mieslaatikoita kiitos! Sitä paitsi; miten tässä käsitteistössä samaan aikaan syytetään valkoista MIESTÄ lähes kaikesta ja kuitenkin sitten samaan aikaan myös huudetaan kurkku suorana, että mitään sukupuolipäätelmiä ei saa tehdä, kun ei voi tietää miten se ihminen itse sen identiteettinsä kokee... niin kuinka nämä ihmiset VOI edes syyttää 'miestä' mistään...? Mä oon koko ajan niin pihalla! Vai onkohan niin, että koko yhteiskunta on pihalla enemmän kuin ikinä. Pahoin pelkään, että koko maailma on avaruuden takapihalla, kuin mikäkin lumilinna.

Joskus kerroinkin varmaan siitä tapauksesta, kun joku lappilainen mies melkein hyökkäsi vihan vimmoissa kimppuuni, vain koska huomasi minun olevan Etelä-Pohjalainen. "Te saatanat olette aina oikeassa! Te olette aina parempia kuin muut ja ylempänä kuin muut!" ...ja sitä rataa. Melkein sain siis turpiini. Kattelin sen riehumista ihmeissäni ja vastasin jotain tämän tapaista että: "kuule, MIKS te ette ole oikeassa, miks te ette ole 'parempia', miks te ette ole 'ylempänä'?? Ei ole multa pois jos TEKIN olette omanarvontuntoisia! Olkaa ihmeessä!" Olkaa kaikki. En tajua sellaista uhriutumista. En tajua minkäänlaista uhriutumista! Nokka pystyyn saakeli. Itsesäälillä, voivottelulla ja marinalla ei mennä mihinkään suuntaan. Paitsi näköjään pihalle.

 

Ei kommentteja: