.

.

6.2.2023

Päivän kemikaaliannos

 

Ryhdyin googlettelemaan Buranakuurin suositeltua pituutta. Muutama päivä! Ja mun pitäis popsia sitä pari viikkoa… taidan kyllä hiukan lyhentää kuurin pituutta. Yli kolmen päivän mittaisella kuurilla on esim äkillisen sydäninfarktin ja aivoinfarktin riski. Mietin muutenkin miten kroppani ottaa vastaan tämmöisen hevoskuurin, kun yleensä disperin on vahvinta ja ainoaa lääkettä jota joskus syön. Vatsahaavan riski Buranaa popsivalla on suuri ja voin kuvitella, että sisäelimet ja suolistofloorakin tykkäävät ihan kympillä. Just kun oon suolistoni saanu kuntoon.


Samalla jäin pohtimaan maksa-arvojani. (Viimeisintä verikoetulosta.) Niihin voi vaikuttaa myös kemikaalikuorma, jota itseeni hölvään. Tosin olen niukan kemikaalikuorman puolestapuhuja, mutta silti. Pohdiskelin että mitä kemikaaleja/kosmetiikkaa käytän päivittäin? No ainakin hammastahnaa (eko), dödöä (eko), huulirasvaa (eko), saippuaa, huulipunaa ja parfyymiä. Silloin tällöin näiden lisäksi laitan muotovaahtoa (eko) tai hiuslakkaa (eko) ja kynsilakkaa, käsirasvaa, hiuspuuteria, talkkia ja kesäisin aurinkovoidetta ja after sun-voidetta. About kerran vuoteen värjäytän hiukseni hennalla tai vastaavalla luonnonvärillä.

Jos ei nyt mennä ruokiin, juomiin ja niiden pakkauksiin (jotka voi olla todellinen pommi helvetistä!) niin tässä tosiaan on päivittäinen kemikaalikuormani. Shampoota (eko) käytän noin kerran kymmenessä päivässä, hoitoainetta en ollenkaan ja suihkusaippuaa en ollenkaan. Joskus siis päivässä voi olla yli kymmentä kosmetiikkatuotetta. Minimipäivinä vaikkapa mökillä määrä laskee viiteen. Huolestuttavaa on, että suursuosikkini huulipuna ja parfyymi lasketaan supervaarallisiin kemikaalipommeihin.

Dödöt, hammastahnat ja huulipunat voivat aiheuttaa rintasyöpää. Mietin, onko käyttämäni ekokosmetiikka varmasti ekoa? Osa huulipunistani pitäisi olla ekoa kyllä… Erään artikkelin mukaan kosmetiikkapakkausten ainesosaluetteloissa ei välttämättä mainita kaikkia ainesosia! Miten sitä sitten osaa suunnistaa siinä kemikaalimeressä? No ei varmaan mitenkään. Tekee mieli heivata kynsilakkoja menemään. (Niiden vaarallisuus on ollut tiedettyä jo kauan.) iholle tulevat aineet imeytyvät verenkiertoon. Saati sitten suuhun menevät hammastahnat ja huulipunat (kyllä vain, samalla kun käytämme huulipunaa, me syömme sitä!) jotka luisuvat suoraan sisuksiin. 

Muistan jonkun joskus huolettomasti kuitanneen hammastahnan vaarat (lähinnä mikromuovit niissä) sillä, että hän kyllä huuhtoo suunsa hyvin. Ällistyin sanattomaksi, sillä minusta maalaisjärkikin jo sen sanoo, että niin pienet kemikaalirakenteet piiloutuvat suun mikroskooppisiin onkaloihin, eikä huuhteluvesi niitä poista 100% tarkkuudella. Huolestuttaako sinua päivittäinen kemikaaliannos? Olis myös kiva kuulla millaisia kemikaalimääriä sinä päivittäin käytät.


10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
kiinnostaisiko sinua kokeilla olkapään kipuusi KONSTIA nimeltä

Etikkakääre:
yksi osa etikkaa
kolme osaa vettä
pyyhe kastellaan siihen (ylimääräisen nesteen voi vääntää pois)
ja asetetaan kipukohtaan.
hoito puoli tuntia kerrallaan,
vähintään kahden viikon ajan.

Hoidon jälkeen pyyhi kohta vedellä ja voi siihen sipaista esim.rasvaa kun etikka voi vähän kuivattaa ihoa.

Suosittelen!

Ulrika50v.blogspot.com kirjoitti...

En oikeen jaksa huolestua kemikaalien määrästä. Hiukset pesen joka päivä .Luotan yhteiskuntaan , pohjoismaissa on hyvä kontrolli mitä tuotteita saa maihin tuoda .Katson ennemmin mitä syön. Välttelen,( syön kerran viikossa )valkoista jauhoa ja valkoista sokeria sisältäviä tuotteita, syön lihaa kohtalaisesti.

Thilda kirjoitti...

Anonyymi; Tosi iso kiitos sulle tästä vinkistä! Haenkin kaikenlaisia vaihtoehtoisia hoitoja tähän lääkityksen ja lääkärikäyntien rinnalle. Mun mielestä se ei ole keneltään pois, jos löytää avun jostain muusta kuin ”buranasta” 🙄🙄.
Muutenkin arvostan sitä enemmän, että esim kiropraktikot yms antaa aikaa potilaalle huomattavasti enemmän ja miettii kokonaisvaltaisemmin tilannetta; syitä ja koko elämää, eikä vaan sitä kivun poistoa jollain turruttamisella.
Tuu vaan kommentoimaan uudelleenkin, jos siltä tuntuu. Mukavaa päivää! 😊

Thilda kirjoitti...

Ulrika50v.; Tästäaiheesta saa kyllä uuvuttavankin, jos oikein alkaa huolestua. Se ei kyllä kannata kuitenkaan. Itselläni asia on enemmän pohdinnassa kuin huolena. Ja aste asteelta muutan tapojani mielestäni parempaan suuntaan.
Mitä tulee yhteiskuntaan, niin mulla on varmaan aika epäluuloinen luonne, pätee myös tähän. 😂

Annukka kirjoitti...

Huomasin, että tuolla ylhäällä suositeltiin etikkakäärettä, josta tuli mieleeni se, että fysioterapeutti käytti omaan olkapäähäni samanmoista etikkahoitoa alkuvaiheessa, kun ei vielä tiedetty mikä mua vaivaa. Ajatuksena oli se, että etikka poistaa mahdollista kalkkia.

Mutta samalla tuli tuosta mieleen ehdottomasti kokeilemisen arvoinen merisuolakääre (siis jos et ole aiemmin kokeillut).
Olen siitä kirjoitellut mm. täällä https://www.kotonasi.fi/2019/12/luukku-3-kipua-tulehduksia-ja.html

Pieni on sulla kyllä kemikaalikuorma niinkuin itsellänikin. Ja olen luottanut siihen, että jos tuotteessa on ecosertifiointimerkintä, se todellakin on sitä.

Ja jep. Edelleen ihmetyttää, ettei mun putkeen syömät 1500 Buranaa tehneet reikiä vatsaan. Ehkä..

Thilda kirjoitti...

Annukka; Wau, etikkakääre saa yhä enemmän pisteitä! Täytyy kokeilla!! Katsastan myös sen merisuolakääreen. 😊
Joo, on se mun kemikaalikuorma varmasti keskivertoa paljon pienempi. Mutta tykkään kilpailla itseni kanssa ja aion sitä vielä pienentää.

😃 Mä oon tilaillu paljonkin eri merkkisiä ekokosmetiikkatuotteita ecco verdeltä, jossa on tajuton määrä erilaisia merkkejä saatavilla. Mietin joskus, että voiks ne kaikki olla ihan suomalaisittainkin oikeesti jees. (Epäluuloinen persoonallisuuspinttymä… 😂)

Auts, tuo 1500 kuulostaa aivan tajuttomalta määrältä! Eli 500 päivää putkeen?! 😳 Mä oon jänishousu ja lopetan päivään numero 9. Mutta meillä onkin suvussa PALJON sekä sydän- että aivoinfarkteja, enkä halua mitään riskiä!

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä oletko lukenut mun jatkovastauksen sun jatkokommenttiin omassa maksa-aiheisessa tekstissäni, mutta siellä on selitys tolle valtavalle buranamäärälle, jota en tod olis halunnut syödä ja josta ei ollut myöskään mitään apua 🙈😔

T. Annukka

Thilda kirjoitti...

Annukka; Joo, kävin lukemassa tänään. 😊
Hienoa, kun voi keskustella kaikenlaisista asioista! 🥰

Arkisin | jenni kirjoitti...

Tästä saakin ihan oman postauksensa aikaiseksi, oikeastaan ihan kamalaa ajatella minkälaisen määrän kaikkea ylimääräistä itseensä käyttää.

Thilda kirjoitti...

Jenni; Kyllä! Sitä määrää ei huomaa, jos siihen ei vasiten kiinnitä huomiota. Oikeastaan mullekin kävi niin, että tekstin ekan version jälkeen älysin, että ai niin käytänhän mä vielä sitä ja sitä ja sitä… ja lisäsin ne sinne tekstiin.

Jutun ulkopuolelle jää kuitenkin vielä tosi vaaralliset asiat, kuten astiat ja säilytysrasiat ja tuotepakkaukset. Ja sitten näiden lisäksi on tietysti vielä ruoka ja juoma, joissa on ties mitä! Riistassakin raskasmetalleja ja muussa mitä sattuu muuta.

Mietin myös, että kuuluiskohan tuoksukynttilät tähän kategoriaan, sillä mulla palaa nytkin tuoksukynttilä tuolla pöydällä. Ja itse asiassa; kyllä se kuuluis! Ja sen alakategoriassa kaikki pintamateriaalit rakennuksissa, autoissa, tekstiilit… melkein tekis mieli kääriytyä turkiksiin ja muuttaa luolaan. 😬