.

.

21.5.2021

Kukkajakku helminapeilla



Koska kaikkialla tuntuu nyt pursuavan kukkia, niin tähän hetkeen sopii hyvin kukkakuvioinen vanha jakku. Nykyajan valmisvaatemassoihin tottuneena on vaikea kuvitella aikaa, jolloin vaatteita ei ostettu kaupasta. Saatiin joku kiva kaava lehdestä tai kaverilta ja ostettiin sopivaa kangasta ja ryhdyttiin ompelemaan. Vaihtoehtoisesti vietiin kangas ompelijalle. Tämä oli aivan yleistä vielä 1960-luvulla.

Vielä aikaisemmin kudottiin kangas itse, tai ainakin omassa talossa joku kutoi itse kasvatetuista pellavista tai nokkosista kankaan, joka sitten värjättiin ja vietiin räätälille, jolla oli sopivat kaavat ja hyvä ammattisilmä. Tätä aikaisemmin kudottiin itse pystykangaspuissa suorakaiteinen kangas, josta pisteltiin näppärästi yksinkertainen mekkomainen vaate. Niitäkin värjättiin ja sitten koristeltiin esim pronssilangoilla. Ja hyvä tuli!

On vaikea kuvitella, millaisia vaatteita pari-kolmetuhatta vuotta sitten tehtiin. Käytettiin varmasti aika paljon nahkoja, mutta sellaiset satujen kuvat, joissa luolamies kököttää turkis olkapäällä, on kyllä erittäin kaukaista aikaa, eivätkä koske vielä tätä ajankohtaa ollenkaan. Meillä on aika paljon aukkoja tiedoissa edelleen. Jonkinlaista punomista on ollut aika kauan. Ja hienoja nahkavaatteita on epäilemättä osattu tehdä yleisesti.














Valmisvaateaika on kieltämättä kätevää, etenkin näin nettikauppojen aikana. Itsekin hain eilen postista Ranskasta tilaamani sukkahousut. Niiden huikeus on siinä, että samanlaisia kuvioituja taideteoksia ei Suomesta saa. Ihme kyllä! Sen ei luulisi olevan mitään rakettitiedettä. Toisaalta valmisvaateaika on huono juttu. Joka ikisellä on varaa liialliseen määrään vaatteita. Ainakin Suomessa. Se taas johtaa siihen, että vaatteet heitetään pois heti kun kyllästyttää. Ennen se ei olisi ollut mahdollista, muilla kuin aivan rikkaimmilla.

En minä ainakaan aivan heti voisi heittää pois vaatetta, jonka kankaan kasvattamiseen on mennyt kuukausia ja sitten vielä kuidun muokkaamiseen, kehräämiseen, värjäämiseen ja kutomiseen kuukausia. Yksi vaate on valmis kauheiden ponnistelujen jälkeen. Mutta kestiväthän ne vaatteet ihan toisella tavalla, kuin nykyaikaiset. Ja kaiken lisäksi olivat todella paljon laadukkaampia ja kauniimpiakin!


 

2 kommenttia:

Ajatuksia kalenterissa kirjoitti...

Huomenta! Haastan sinut tekemään blogiisi postauksen lempiblogeistasi! Mieti mitä blogeja luet ja listaa niistä parhaimmat! Me tarvitsemme kesäksi luettavaa!🤍

https://jasukuvaa.blogspot.com/

Thilda kirjoitti...

Jasmin; Kiitos mielenkiintoisesta haasteesta! Sen teen. 😊