.

.

25.5.2021

Kuusenkerkkäsiirappi



Juuri NYT on se aika, kun täytyy ryhtyä keräilemään kuusenkerkkiä siirappia varten! Meillä on onneksi sekä kotipihassa, että mökkipihassa paljon kuusia, niin ettei tarvitse kärvistellä sen asian kanssa, että mistä niitä kerkkiä voisi poimia.

Kuusenkerkkäsiirappi on mainittu useimmiten yskänlääkkeenä. Mutta se on myös oikea antioksidanttipommi, koska siinä on flavonoideja, kivennäsiaineita, sekä A- ja C-vitamiineja. Kerkkäsiirappia voi käyttää salaatteihin, muhennoksiin, keittoihin, jälkiruokiin, laatikoihin, mihin nyt keksitkin!






Olen tehnyt aurinkoavusteista siirappia ikkunalla. Se tapahtuu niin, että kerätään kerkkiä x-määrä, laitetaan kerkät lasipurkkiin, kaadetaan sokeria sekaan (tai päälle) ihan reilu määrä ja asetetaan kerkkäpurkki ikkunalle mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Tähän kuistimme ikkunalle paistaa sekä aamupäivän, iltapäivän, että illankin aurinko. Se paras on tietysti kuumin ikkuna, sillä sokerin pitäisi siellä purkissa sulaa pikkuhiljaa ja valahtaa kerkkien läpi pohjalle siirappimaisena sotkuna.

En muista tarkalleen kauanko tekeytymiseen on mennyt aikaa, mutta viikkoja arvelisin. Valmiin siirapin havaitsee siitä, että sokeri on kokonaan sulanut. Lopuksi kerkät siivilöidään pois ja "siirappi" on valmis. Älä säikähdä juoksevaa koostumusta, sillä näin tehty siirappi on tosiaan erilaista kuin keittämällä tehty tumma ja tahmea siirappi. Olen myös tehnyt tujumman yskänlääkeversion, jossa valmiiseen siirappiin sekoitan vielä viinaa mukaan. Kuusenkerkkäsiirappi säilyy suljetussa pullossa kellarissa vuosia.

Kokeilumielessä testasin kerran reseptissä tavallista valkoista hienoasokeria ja ruskeaa ruokosokeria (saa kaikista kaupoista nykyään), sekä hunajaa, siis kaikki eri purnukoissa tekeytyen. Kaikki nämä toimivat ja maku oli oikeastaan ruskea sokeri- ja hunajaversiossa vielä parempi kuin valkoisen sokerin versiossa.



6 kommenttia:

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Ihanaa! Kuusenkerkkäsiirappia <3 Tässä pitää olla heti keväästä asti valppaana, että ehtii kerätä villiyrtit oikeaan aikaan. Kesän yksi parhaista asioista on villiyrtit <3 Aurinkoista viikon jatkoa sinulle!

Thilda kirjoitti...

Tarja; Niinpä!! Tästä se lähes jouluun asti kestävä kiire alkoi! :D Mä tein jo eilen lipstikkapestoa (mahdollisesti tulee postaus siitäkin) ja siitä pitäis tehdä koko ajan jotain, kun se kasvaa ihan hurjasti. Samoin raparperi. Ihanaa aikaa! Kaunista viikkoa sinulle myös! :)

Cheri kirjoitti...

Nyt innostuin, taidanpa kokeilla reseptiäsi. Kuusenkerkkiä löytyy omalta tontilta, joten ei kun keräämään. Kiitos vinkistä!

Thilda kirjoitti...

Cheri; Ihana kuulla! Siitä vaan siirappia valmistamaan! :)

Beverly kirjoitti...

This is very interesting to read about a spruce syrup, and curiously sounds like something to try. I enjoyed reading about the process, and the different sugars you tried. Brown sugar and honey are always a good choice.

Thilda kirjoitti...

Beverly; Thank you! :)