.

.

8.1.2023

Kun hartiaan vaan sattuu ja sattuu

 

Ihan tällee normimöllötyksessä ei satu. Mutta appajee jos yrität nostaa oikeeta kättä (huitoo bussille, solmia hiuksia, riisua anorakkia, ottaa halkoa käteen puupinosta… ym ym) niin käsipä ei nouse ja sattuu. Käsi siis vaivoin nousee vaakatasoon, mut ei yhtää sen ylemmäs. Ja se pahin liike on nostaa takaviistoon tai sivulle. Jo teepaketin nostaminen väärässä kulmassa sattuu.  Tää on pahentunut tässä loppuvuoden aikana ja nyt alkaa ottaa päähän. Mies auttaa mua riisumaan toppatakin, joka ei ole kokonaan auki edestä. Yöllä sattuu, jos nukun väärässä asennossa. Ja semmonen jännä pinkeys tuntuu hartiassa enenevässä määrin.


Melkein aattelis, että tällä on joku yhteys siihen, etten oo käyny hierojalla yli vuoteen. Ei oo muka ollu tarvetta, aikaa, rahaa… ja höpö höpö! Varasin nyt itelleni ajan purentalihashierojalle ens viikolla. Oon käyny siellä pari kertaa joskus aiemmin ja se on todella auttanu. Kerron sit, miten tällä kertaa auttoi! Koskaan tilanne ei oo ollu siis näin paha.

Aluksihan mun oireet on yleensä vaan hartian normijumitus-tunne, sit vähitellen huimaus kun meen nukkumaan. Pahemmassa tilanteessa huimaus liikenteessä, kun pelkään kaatuvani keskellä suojatietä. Nyt ei edes enää huimaa. Kaaduin eilen puuvajassa ensin toiseen suuntaan ja sitte toiseen. Ei tarvii pelästyä; en ollu puunhakkaushommissa. Enkä ollu punaviinipöhnässä. Mutta jotenki tuntuu, että ois hyvä viimein alkaa tehä jotain asian korjaamiseks. Tälläsissä asioissa tekosyy ei vaan voi olla se, että ”ei oo rahaa”! 

Ai niin. 26.11. oon näköjään kirjottanu vasemman käden puutumisesta. Mutta kun se meni ohi, niin miks olisin menny hierojalle? Nyt siis jumittaa oikea hartia. Ihminen on kovapäinen taukki, sen tästä ainakin oppii.


13 kommenttia:

Lasiaz kirjoitti...

Kiertäjäkalvosimen tulehdus tai Frozen Shoulder

Cheri kirjoitti...

Ihan näin puoskaripohjalta tulin samaan tulokseen kuin edellinen kirjoittaja. Kannattaisiko mennä lääkärin vastaanotolle ja hakea diagnoosi ja mahdollisesti lähete fysioterapiaan. Mitä aiemmin vaivaan puututaan sitä helpommalla pääsee. Näin neuvoo henkilö, joka itsekin on ”katsotaan nyt vielä” -tyyppi. Minä olen saanut apua liikuntaelinvaivoihin kalevalaiselta jäsenkorjaajalta, se on paljon tehokkaampi ja kokonaisvaltaisempi hoito kuin pelkkä hieronta. Toivotan pikaista toipumista vaivasta.

Thilda kirjoitti...

Lasiaz; Kiitos! 😊
Lääkäriaika onneksi varattu sekin niin pian kuin mahdollista, eli noin kolmen viikon päähän. Eiköhän se siitä sitten.

Thilda kirjoitti...

Cheri; Kiitos! Taidetaan olla iso ihmisryhmä (”kyllä mää ny tästä, ei tästä ny lääkäriin…”)
No joo, oikeesti lääkäriajankin varasin jo viime viikolla ja pääsen sinne joskus kuun lopussa.
Ja heti ton blogitekstin julkaisemisen jälkeen huomasin, että pää ei käänny vasemmalle enää kivuttomasti. Nyt on siis molemmilla puolilla kremppaa. 😒

Arkisin | jenni kirjoitti...

Valelääkäri täällä moi, sitä on nyt tammikuussa ilmassa! Mä yhdistin heti päässäni: tinnitus, jumikäsi ja huimaus (Ménièren tauti). Siis tinnitus ja tuo huimaus voi johtua tuosta jumikädestä.

Kerrothan sitten meille lääkärin mielipiteen :D

Thilda kirjoitti...

Jenni; 😮 Ohhoh… tuo diagnoosi on kyllä tuttu, nimittäin eräällä tuntemallani ihmisellä on sellainen diagnoosi. Eipä ole tullut mieleen… no olen menossa lääkärille ja kaikki nämä on nyt kirjoitettu muistilapulle. Katotaan mitä se meinaa sitte. Se edellinen lääkäri, jolla kävin reilu vuosi sitten, ei tietty enää oo täälä arvauskeskuksessä enää. 🙄

Joululainen kirjoitti...

Minäkin suosittelen lääkäriä, vaikka itsekin välttelen viimeiseen asti ”ota Buranaa”-työterveydessä käymistä. Vaikka sanoisi, että on viikon mättänyt kaksin käsin B:aa eikä auta, niin vastaus on sama. Jumeihin minullakin on auttanut kalevalainen jäsenkorjaaja, mutta kannattaa vähän kysellä joltain suositusta.

Sukurasitteena minullakin on peritty kakenmaailman SI-nivelen tulehdusalttiutta, olkapääspasmia ynnä muita nivelvaivoja. 😟

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Kiitos! Mulla DNA-testin alttiudet näyttää suurimpana reumaattisia sairauksia. Mitä sitten lienevät ja luetaanko tällaiset niihin vai ei.
Täytyypä vähän katella niitä jäsenkorjaajia. Olen kerran ollut, mutta siitä jäi huono fiilis. Hän sanoi, että kroppani on vinossa ja toinen jalka nilkasta jotenkin väärin. Kieputteli ja taivutteli aikansa ja sen jälkeen se mun nilkka oli pari viikkoa aika kipeä. Ja se nilkkakipu tulee aina edelleen 20 vuoden jälkeenkin välillä.
Tultiin mökiltä kotiin ja otin Burana 600, hartioille siveltiin Voltaren Fortea ja laitoin hetkeksi sähköisen lämpöpeiton harteilla. Nyt on ihan jees olo, mutta tietysti vain hetken.

Thilda kirjoitti...

Suvi K.; 😢 Voi ei! Ranteet mullakin on ollu jo ainakin 25 vuotta ja nivelsärkyjä sormissa. Mutta nää hartiajumit ja huimaukset on tulleet viimeisen 10 vuoden aikana.

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Viheliäinen ja tosi ikävä vaiva. Toivon, että asia selviää ja saat hyvät hoito-ohjeet. Minulla on tänään ollut niska-hartia alueella kipuja. Tosin tiesin näin käyvän, kun kuntosalilla yritän saada itseni lokakuussa tehtyä toimenpidettä edeltäneeseen kuntoon. No siitä kohti menen :)

Annukka kirjoitti...

Täällä on jo mainittu monia juttuja, joista on omalla kohdallanikin kokemuksia, mutta tuosta, että pääsikään ei enää käänny, tuli oikeastaan siinä mielessä helpottunut olo, että kyseessä ei vaikuttaisi olevan jäätynyt olkapää. Itselleni siitä koitui 2,5 vuoden kipuhelvetti, mutta se EI ollut normaalia, vaan syytä alun vääristä diagnooseista tai niiden puutteesta.

Kalevalaisella jäsenkorjaajalla käyn minäkin ja aina aloitetaan sessio katsomalla, onko lannekori suorassa ja jos on vinossa, niin sitten lempeästi korjaillaan niin että lähtiessä on suorassa. Kipua ei kylläkään pitäisi tuntua käsittelyn aikana eikä sen jälkeenkään, joten vähän ihmetyttää ja harmittaa tuo oma kokemuksesi. Varmaan korjaajissakin on eroja.
Itse saan korjaajalta aina moitteita joko kengistäni tai liian ripeästä askelluksestani. Jokaisen käyntikerran lopuksi näyttää, kuinka pitää kävellä, ettei aiheuta itse itselleen ongelmia ja siinä on kyllä vissi perä. Mainaa vaan näillä liukkailla keleillä olla vaikea toteuttaa.

Myös huimauksesta löytyy kokemusta, mutta taas huokaisen sen suhteen sun osalta helpotuksesta, koska ei kuulosta samalta, joka itselläni oli (hyvänlaatuinen asentohuimaus), eikä kyllä siltä Menieren taudiltakaan, joka on varmasti aivan kammottavaa :(.

Toivon, että ongelmaan löytyy syy ja saat hyvät ohjeet tai muuta apua sen selättämiseksi.

Voice massagesta (pitkälti purentalihashierontaa) on mullakin hyviä kokemuksia.

Thilda kirjoitti...

Annukka; Voi hyssykät, en huomannutkaan kommenttiasi ennemmin!
Kiitos valaisevista sanoistasi. 😊 Tulin kans siihen tulokseen, että tuskin tää mitään kovin vakavaa on, kun kerran burana tuntuu tepsivän. Pään kääntämisen kipu tulee todennäköisesti siitä, että varon oikeaa puolta jo niin paljon. Mutta kun burana häivyttää kivun, lihakset rentoutuu vähitellen ja koko ongelma vähenee. Tosin hierojaa tässä tarvitaan kyllä jatkossa säännöllisesti!
Tosi kurjaa, että sulla on ollu tollanen pitkä kipujakso! 😢
Mun pitää nyt miettiä tota Kalevalaista jäsenkorjausta ja katella missä olis lähimmät toimipisteet.
Voice massage on ihanaa! ❤️

Thilda kirjoitti...

Tarja K.; Auts, sunkin kommentin huomasin vasta nyt!
Kiitos! Mä luulen, että oon altis hartiajumille (äitikin oli), ja nyt voi syynä olla se, etten ole ollu hierojalla tosiaan ainakaan vuoteen ja se, että en jumppaa enää ja sit vielä se, että oon viimesen puolen vuoden aikana innostunu virkkaamaan.
Tsemppiä sinne! 😊