.

.

5.1.2023

Tosi salakavala sähkösyöppö


Parin viikon päästä meillä on muutaman päivän ajan välivaihe sähkösopimuksessa ja se onkin sitten ihan hiton kallis ajanjakso. Kunnes 24.1. astuu voimaan uusi sähkösoppari, joka on sekin valitettavasti moninkertaisen kallis nykyiseen verrattuna. Niin kuin varmaan lähes kaikilla muillakin? Mutta huoli on iskenyt meitä halolla päähän jotenkin viime tipassa. Ollaan mittailtu meidän kulutuksia ja pohdittu, että missä voisi nipistää. Koska jos meidän kuukausilasku kotona on nyt vaikka 50€, niin jatkossa se on pahimmillaan 500€. Ihan tosi hirvittävää!


No meillä on iso talo (kolme asuinkerrosta) ja öljylämmitys. Iso arkkupakastin, pienempi kaappipakastin ja jääkaappipakastin, jotka vie sähköä koko ajan. No nyt onkin pakastimien supistus meneillään. Tavoite olis selvitä vain yhdellä pakastimella, eli sillä jääkaapin alapuolella olevalla hillityn kokoisella kaapilla. Parissa komerossa ja parissa kellarihuoneessa on sähköpatterit. Ne väännettiin eilen pohdintojen jälkeen kiinni tai ihan pienelle. Pitää tarkkailla asiaa. Jatkossa pesukonetta käytetään harvoin ja silloinkin mahdollisimman paljon yöaikaan. Tiskikone taitaa mennä tauolle. Plasma-TV (joka lämmittää käytännössä olohuonetta) taitaa olla vähemmän päällä ja katellaan pienemmästä telkusta makkarissa niitä iltaohjelmia. Kakluunia ja kellarin takkaa lämmitetään paljon! Ja pannuhuoneessa veden lämpötilan voi säätää niukasti alle 60 asteeseen. Valoja ei polteta juuri ollenkaan.


Ja sitten se yllärisyöppö; vesisänky! Sehän siis lämmittää itseään sähköllä koko ajan. Joskus kokeiltiin, että säädetään sen termostaattia asteen pienemmäksi, mutta mulla alkoi välittömästi kauheet suonenvedot jaloissa. Ei siis toimi. Vesisänky vie mieheni mittailujen perusteella tolkuttomasti sähköä näihin kaikkiin muihin laitteisiin verrattuna, eikä se siis lepää, vaikka oltais viikko pois kotoa. Ollaan tultu siihen tulokseen, että siitä on luovuttava. Muutenkin esim moottorisänky olisi meille se paras vaihtoehto, mutta koska sellainen on tolkuttoman kallis, niin varmaan siirrytään ainakin joksikin aikaa ihan tavallisen sängyn käyttäjiksi. Ja sitten katotaan tuonnempana, onko varaa moottorisänkyyn.


Huoneiden lämpötilahan meillä on ollut jo vaikka kuinka kauan hyvin maltillinen. Odottakaas kun lunttaan - olohuone +18, ruokailuhuone +17,9, konttori +14 - siis nyt kun ulkona on -12 astetta. Mulla saattaa olla neljä kerrosta vaatteita päällä ja tyytyväinen olen. Toki varmaan uunin käyttö loppuu ja haudutetaan takassa jos jotain haudutetaan. Hellalla laitetaan varmaan vähemmän ruokaa. Vedenkeitin kannattaa täyttää aamulla ja kaataa kiehuva vesi termariin, jotta siitä on ottaa illallakin. Autoa ei lämmitetä. Ai niin ja yks hupaisa huomio vielä; mitattiin television kulutusta toissailtana ja todettiin, että mitä pimeämpi ohjelma, sitä vähemmän kulutusta. Ihan totta! Jos ohjelma oli vanha ja mustavalkoinen, tai jotenkin hämärässä kuvattu, niin telkku vei vähemmän sähköä kuin kirkkaana loistava ohjelma! Kerron sitten miten selvitään talvesta ja auttaako tämä pyristely. Ja nyt harmittaa ihan sikana, että mökillä ei ole varaavaa takkaa, jotta voitais muuttaa sinne!5 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Kiva kuulla, että jollain muullakin on vielä öljylämmitys. Ainakin osana kokonaislämmitystä.
Tuntuu, että se on nykyään semmoinen synti, ettei melkein kehtaa ääneen kertoa, mutta ollaan laskettu, että sen vaihtaminen johonkin muuhun (esim maalämpöön) ei sinä aikana maksa itseään takaisin, joka me pystytään 3-kerroksisessa (joskin hyvin pienessä) talossa kaikkine portaineen asumaan. Ja jälleenmyyntiarvonkaan varaan on turha laskea, koska kukaan tuskin enää edes haluaa ostaa vuonna -55 rakennettua taloa, vaikka sitä on 2000-luvulla remontoitu kuinka paljon ja omasta mielestäni vastaa ihan uutta (no ei sentään, mutta sinnepäin). Eli kalliin öljyn (tuplat edelliseen täyttöhintaan nähden) ja kolminkertaistuneen sähkön hinnan (kylppärissä ja eteisessä on sähköllä lattialämmitys ja vintissä ilmalämpöpumppu) kanssa nyt sitten vaan elellään.
Meidän suurin yksittäinen sähkösyöppö on varmaankin aina valmis kiuas, joka aikanaan oli tosi hyvä, mutta nykyään vähemmällä käytöllä. Lämmittää kuitenkin samalla saunan pesutilaa ja ympäristöäkin, joten saa olla päällä, muuten on jalat jäässä pyykkejä laitellessa ja suihkussa käydessä.

500 euroa kuussa on kyllä melkoisen järkyttävä skenaario. Toivon, ettei toteudu.

Ja voi että, tuli ihan ikävä vanhoja kunnon vesisänkyaikoja. Vähän ehkä vellova (vaikka olikin sellainen vakautettu), mutta ihana lämpö. Nyt mulla on aina iltaisin mikrossa lämmitetty kaurasäkki selän alla, että nukahdan paremmin :)

Thilda kirjoitti...

Annukka; Sama tunne, että öljylämmitystalossa asuvana olen suuri syntinen. Sama synti on lapsuudenkodissakin. Ja nykyään jopa vuokralaiset karttaa öljylämmityksiä (ovat vissiin niin tiedostavia ja fiksuja) mutta eivät tule ajatelleeksi sitä, että esim lapsuudenkodin asunnot on pakko pitää vuokralla, muuten meillä ei ole IKINÄ mitään mahiksia edes ajatella öljylämmityksen vaihtoa. Muutamakin ihminen on sanonut, että saahan siihen tukea. No juu, saa tukea joo. Mutta jos ison talon lämmitysmuodon vaihtaminen maksaa parikyt tonnia ja tukea saa ehkä neljä tonnia, niin mistä ihmeestä se loppuosa käteen leijuu? Ei ole takataskussa sellasta. (Vähä ärsyttää!)

Öljyn hinta tosiaan on tuplat vuoden takaiseen ja siinä mennään tonneissa! Ihan uskomatonta, että siitä syyllistetään, kun esim naapurimaa polttaa koko ajan ylijäämäkaasua tuossa rajan pinnassa (ja muuallakin). Siis sitä, joka puhisee taivaan tuuliin, kun Eurooppa lakkas ostamasta. Tai kun ihan joka puolella maailmaa on ties mitä toinen toistaan hullumpia juttuja… en voi käsittää. 🙄

Voi juku, vesisänkynostalgiaa! 😄 Mun miehellä on ollu toi vesisänky kai jonkun 40 vuotta. Huonot puolet siinä on sen sähkön lisäksi siis se, että jos on selkävaivaa, niin siitä on tosi hankala päästä ylös. Ja kun ikää tulee, niin ei me tästä ainakaan parempaan kuntoon mennä. Meidän talo on -51 ja mietityttää tosiaan, että ostaako kukaan tällästä. Positiivista on toki iso tontti, jossa voi kasvattaa itelleen ruokaa ja se, että kaupunki on suht lähellä. Joskus suututtaa ne, jotka jätti esi-isien ihanat hirsitalot tyhjilleen ja muutti pihan toiselle puolelle rakennettuihin kahitiilitaloihin. Lapsuudenkodinkin lähellä on kaks sellasta 1700-luvun taloa, jotka purettiin ja tilalle tuli 90-luvun alussa kahitiilitalot. Yök. Nyt sellaset talot olis arvossaan. Vaikka oli nekin aika isoja, mutta talvellahan sitä muutttiin tupaan ja muu osa oli kylmänä. Tämmösissä uudemmissa taloissa ei oikein voi niin tehdä.

Cheri kirjoitti...

Teidän kannattaa katsoa telkusta vain Nordic noir -sarjoja 😊 Sähkön hinta lienee suosituin keskustelun aihe, eikä ihme, se on meillä kaikilla mielen päällä. Kaikki energia on nyt tosi kallista, öljy, polttopuut, kulkupelien polttoaineet ja sähkö. Onneksi minulla on uunit joka huoneessa, kaikkia ei tarvitse koko ajan lämmittää, vain kovilla pakkasilla teen tulet kaikkiin. Keittiössä on puuhella ja kaasuliesi uuneineen, niistä olen riemuissani. Suurin sähkönkuluttaja lienee kylpyhuoneen lattialämmitys, mutta sekin on hyvin pienellä. Ja lämmin vesi tietysti, sitä käytetään säästeliäästi, sillä puuhellalla kuumenee samalla myös käyttövettä. Telkkaria ei ole minkäänlaista, eikä led-lamput kuluta paljon sähköä. Talossa on sähkölämmitys, mutta lomautin sen ja yritän pärjätä uuneilla. Minulla oli aiemmin pörssisähkö ja sehän oli ajoittain hyvinkin halpaa, mutta kun siihen alkoi tulla huimia hintapiikkejä ja kun keväällä näytti siltä, että energian hinta tulee nousemaan huimasti tein määräaikaisen sähkösopimuksen, jonka hinta silloin oli mielestäni aika korkea, mutta nykyisillä hinnoilla se on tosi edullinen.
Lämpötila huushollissa on aamuisin varsinkin tosi alhainen, joskus vain 12 astetta, sillä puuuunit eivät ole tasalämpöisiä. Yli kolmen metrin huonekorkeus tarkoittaa, että katonrajassa on suloisen lämmintä, mutta lattianrajassa hyytävää. Kovin työlästä tälläinen elämäntapa on ja edellyttää jatkuvaa kotona olemista.
Minulle ei tuota vaikeuksia pukeutua lämpimästi myös sisällä, vieraille pitää kuitenkin muistuttaa, ettei täällä tarkene farkuissa ja t-paidassa.
Ehkä tämän kriisin hyvä puoli on se, että me kaikki opimme tarkastelemaan kulutustamme uudelta kantilta.

Thilda kirjoitti...

Cheri; Jep jep, ja säätää telekkua vähä pimeemmälle! 😄
Hitto, niinhän se taitaa olla. Ärsyttävää että on tämmönen tilanne, että pitää olla huolissaan asiasta, joka pitäis olla suht itsestäänselvä, ja onkin ollut viimeiset 40 vuotta ainakin. Sähkö! Mutta esim polttopuutkin on kalliita, kuten totesit. Meillä onneksi kaadettiin keväällä kolme koivua pihasta, niin siitä riittää pitkäksi aikaa entisten lisäksi. Pihasta ja pienestä omasta puolenhehtaarin metsästä voi aina napata jotain. (Onneksi!)
Sulla on ihana tilanne, kun on tulisijoja ja puuhellaa!! ❤️ Sellaista toivoisin kaikille! Kaupungissa ollaan eniten pulassa just nyt.
Tuo sun lämpötila kuulostaa mukavalta. Jotain sellasta haluisin itellenikin. Paljon ei voi lomailla kylläkään. Ja korkea huonekorkeus on tietty vähän epäkäytännöllinen tässä energiatilanteessa. Pukeutuminen on toki taitolaji!! 😊
Ehkä se juurikin opettaa meille kulutustottumusten uudelleen arviointia. 😃

Pirkko kirjoitti...

Kiitos sangen realistisesta blogitekstistä. Kuten joku toinenkin, kiinnitin minäkin huomiota tuohon teidän öljylämmitykseen. Meitä öljyllä lämmittäjiä alkaa olla vähemmän ja vähemmän. Suunnittelemme juuri koko talon saneerausta. Luin jostain, että jos päädymme toiseen lämmitysmuotoon, on öljysäiliö puhdistettava perusteellisesti ennen kuin se poistetaan käytöstä. Täytyy nyt jatkaa laskeskelua, mikä olisi kannattavinta. http://www.viialanvesi.fi/palvelut/kevytoljysailion-tarkastus