.

.

30.4.2024

Erilainen Helsinki

 

Minäpä singahdin Helsinkiin sukuloimaan! Siis taas! Vastahan mä siellä olin, tiedän, mutta koska on aika monia ihmisiä, joita täytyy tavata ja viimeksi sairastumisen takia osa tapaamisista meni myttyyn, niin nyt tein uuden yrityksen.


Ja nyt pääsin tutustumaan vähän erilaiseen Helsinkiin, rauhalliseen ja kartanomaiseen miljööseen. Kiepuin nimittäin Herttoniemen kartanon puutarhassa!


Herttoniemen kartanon on omistanut 1700-luvulla mm Abraham Wetter (Helsingin pormestari), Suomenlinnan rakennuttaja Ehrensvärd, sitten eräs von Spången perusti tänne fajanssitehtaan, jonka osakkaana oli mm Sederholm. 1800-luvulla uusi omistaja Cronstedt muutti fajanssitehtaan kartanon päärakennukseksi!


Tämän jälkeen kartanon omisti Bergbom. Viimeinen omistaja John Bergbom ammuttiin punaisten toimesta marraskuussa 1917 aamiaispöytänsä ääreen, kun punaiset murtautuivat kartanoon etsimään aseita. 


Muutenkin entisten omistajien tarinoissa on kiehtovia elementtejä. Hra Cronstedt osallistui mm Yhdysvaltain vapaussotaan. Voin kyllä aika tavalla kuvitella sitä pasteeraamisen ja pönötyksen määrää tälläkin tontilla vuosisatojen kuluessa!


Nykyään kartano on museona, pehtoorin tuvassa sijaitsee ravintola ja tontilla on edelleen upea puisto ja kaikenlaisia museorakennuksia.


Kartanolla on myös kuvattu elokuvia; Kulkurin valssi, Katariina ja Munkkiniemen kreivi, Rosvo-Roope, Ollin oppivuodet ja Rautakylän vanha parooni.


Mielikuvitushan tämmöisissä paikoissa aina lähtee laukalle. Melkein jo suunnittelin istutuksia ja sisustuksia kartanon uusimpana omistajana. Vieressä kulkeva vilkas tie kuitenkin vähän häiritsee orientoitumista kartanonrouvan elämään, joten jätetään tämä nyt vain harkinnan asteelle.


Ja koska junaan ei pääse kulkematta Hesan keskustan läpi, kävin Redin vintagekaupassa, Yliopiston metroaseman vintage-UFFilla, Rosebudissa ja Old Tea Shopissa ennen kotimatkaa.


Vähän sitä sun tätä tarttui käpäläänkin, mutta siitä kuitenkin tuonnempana lisää.


6 kommenttia:

Anni kirjoitti...

Kiehtova paikka. Ajatella miten jotkut ovat joskus asuneet.
Nyt olis kiva kun tulis telkkarista joku noista elokuvista.

Thilda kirjoitti...

Anni; No niinpä!! 😍Toisaalta surku, että monet kartanot on nyt julkisia, eikä ylhäisön pasteerauspaikkoja. 🤔 Mä olisin kyllä mieluusti joku ruhtinatar jonkun kartanon parvekkeella. 😄 Joo, pakko syynätä silmät sikkuralla heti kun tulee!

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista! Olen ollut Herttoniemen kartanon pelloilla muutamana kesänä töissä niputtamassa retiisejä ja poiminut papupalkoja torimyyntiin. Se oli joskus 90-luvun lopulla ja vuosisadan vaihteessa. Wanhassa myllyssä oli tosi hyvä ruoka.
Hertsikka oli kivaa aluetta.

Hyvää Vappua!
t:Siru

Thilda kirjoitti...

Siru; Voi kun hauska kuulla! Silloin siellä oli varmasti paljon maalaismaisempaa kuin nyt, kun lähialue on täynnä uusia taloja! Se on silti aika kivaa aluetta vieläkin. 😊 Hauskaa Vappua sinullekin!

Mannaryyni kirjoitti...

Onpas kerrassaan suloinen paikka 😍

Thilda kirjoitti...

Mannaryyni; Kiitos, niinhän se oli! Ja kesällä, sekä joulunaikaan varmaan aivan vastustamaton!! 😍