.

.

25.3.2022

Rikkaat ja rahattomat



Mää oon hurahtanu sellaseen ohjelmaformaattiin kun ”rikkaat ja rahattomat”. Itse enimmän ikää siellä suloisen rahattomuuden puolella eläneenä eläydyn kyllä voimakkaasti ohjelmaan. Tosin sellainen huomio ainakin tuon ohjelman esittelemistä nykyköyhistä, että ne ei näytä kyllä yhtään köyhiltä! Niiden koditkaan ei näytä köyhiltä, vaan tavallisilta keskiluokkaisilta kodeilta.

Esimerkiksi eilisen jakson vastaparien kuvia tuijotin etukäteen jonkun aikaa, miettien kumpi noista on se köyhä äiti ja tytär. Lopulta tulin siihen tulokseen, että toi keltatakkinen äiti on köyhä, koska ei kukaan superrikas olisi noin epäsiistin näköinen; tukkakin kampaamatta. Niistä teinityttäristä taas totesin, että kumpi vain voi olla köyhä tai rikas.

No, ohjelman alkaessa tajusin melko pian, että kyseessä ei olekaan köyhä homssuinen äiti, vaan miljonäärimies tyttärensä kanssa!! Jaahas. Pieni päänsisäinen uudelleensijoittelu. Eli se rikkaan näköinen äiti olikin köyhä ja köyhän näköinen äiti olikin rikas isä. Kun ohjelma oli sitten lähes loppumetreillä, tajusin vihdoin, että tuo miljonäärimiehen teinitytär onkin hänen kihlattunsa. No, ei hän ihan teini ollutkaan, vaikkakin olisi siinä kyllä voinut olla isä ja tytär.

Mietin omaa historiaani. Meidän kodin huonekalut, ne vähäiset, oli saatu ja dyykattu. Sekalainen satsi eri ikäisiä ja eri tyylisiä huonekaluja. Meidän tavarat oli kirppiksiltä. Meidän vaatteet oli UFFin euron päiviltä tai HenkkaMaukan lastenosastolta. Korut oli itse tehtyjä. Kirjat oli divareista, alennusmyynneistä tai kirjaston poistohyllyistä. Se oli jotenkin niin erilaista. Eikä siitä ole kuin 20-30 vuotta. 

Nykyään köyhilläkin on autot ja älypuhelimet ja irtoripset ja merkkivaatteet. Kaikki on niin suhteellista. Mä luulen, että me oltiin onnellisempia juuri niin kuin oltiin. Jokainen hankinta oli ihana löytö, erilainen kuin muilla ja pitkän odotuksen tulos. Ja pää oli täynnä haaveita. Olihan se elämä kaikkinensa ainakin paljon ekologisempaa kuin nykyköyhillä.

Kuvissa menneiden aikojen luksustuotteita, jotka on hankittu vanhana lähes ilmatteeksi milloin mistäkin. Suhteellista sekin siis.












 

Ei kommentteja: