.

.

12.10.2023

Uusi motto ja nimisotku

 

Voi jestas, nyt on uus hyvä motto bongattu! Pekka Poutahan se taas nämä kuolemattomat sanat pullautti ulos, eli näin se kuuluu: ”Pahin on edessä!” Kyse oli tietysti säästä, mutta mun mielestä tuo kuulostaa just siltä, että se sopii vaikka mihin tilanteeseen!


Olenpa yleensä taipuvainen ensin kiroilemaan, mutta sitten aika pian mietin, että miten tästä eteenpäin. Mutta kyllä ’Pahin on edessä’ nyt tais peitota kaikki aiemmat motot, hah haa! Kun onhan tässä hieman semmonen olo, että itkiskö vai nauraisko. Ja ainahan se pahin on edessä, niin elämässä, työpaikalla, koulussa, avioliitossa kuin missä tahansa muuallakin. Pahinta kohti!


Yks toinen juttu taasen herätti vahvaa epäuskoa tällä viikolla. Nimittäin joku on vaihtanut sukunimensä sukupuolineutraaliin muotoon. En olis kyllä ite keksinyt moista! Mutta totta se vaan on, vaikka vaikea oli uskoa. Siis ylipäätään, että se ikiaikainen, (ehkä jopa 700 vuotta vanha) sukunimi on yhtäkkiä niin ’toksinen’ että nykyihminen suhauttaa kaavakkeen lautakunnalle ja muuttaa koko kamaluuden. Ei ole toksinen enää! Mikä pelastus. Kyllä on evoluutio kulminaatiopisteessä. Mutta kuten aina, pahin on tässäkin vielä edessä. Montako ’nais’-nimeä on mahdettu muuttaa? Kertokaas vaikkapa Javanaiset! Noo, nyt taitaa olla menossa ’mies’-aiheen retusoiminen historian lehdiltä. Vaan itekseni mietin, että kuinka sukupuolivihamielinen ja etenkin miesvihamielinen voi ihminen ylipäätään nykyään oikein olla ja sitä jään seurailemaan ällistyksen sekaisella mielenkiinnolla. Pahin on varmasti vielä edessä!


Jos nyt oikein tuumailen oman sukupuuni tuhansia esi-isiä, niin kyllä olisi kuulkaa nimienvaihdon aika! ’Lautamäki’ - huh huh, aika lyttäävää! Kuka nainen nyt haluaisi itseään kutsuttavan laudaksi?! 
Taikka ’Sohlman’ - sehän nyt on aivan törkeä miesnimi! Sohl riittää hyvin.
’Ilkka’ - siis järkky kaikessa alleviivaavuudessaan! Irmeli olkoon tilalla.
’Virtanen’ - hirveen pieni ja vähättelevä nimi, kyllä sen vähintään Virta pitää olla! 
Jahas, taisinpa tässä keksiä vähättelevien sukunimien käsitteen. Tuleekohan niiden vaihdosta samanlainen buumi kuin sukunimien suomentamisesta aikoinaan? Mutta sitten tullaankin ehkä kinkkiseen probleemaan. Onko tulevaisuuden perheissä miehillä ja naisilla eri sukunimet? Tuskin Ilkka-mies haluaa olla Irmeli-mies? Paitti jos se haluaa olla naiselle mieliksi. (Joka onkin usein ainut vaihtoehto!) Puhumattakaan sukupuoli-identiteetiltään monenkirjoisista perheistä, jolloin nimimuotoja voi samassa perheessä olla enemmän kuin henkilöitä. Jos nimittäin identiteetti vaikka muuttuu. Ja tasa-arvoisuuden nimissä ei Suomessa kohta ole enää yhtään Koposia, Makkosia, Tirkkosia tai Ryhäsiä tai mitään muitakaan ’nen’. On vaan Kopo, Makko, Tirkko ja Ryhä. Paitti jos iskee kansalle ominainen vaatimattomuus; ’ei mun takia olis tarvinnu…’ (varmaan sitten tulee iso jengi, jonka sukunimi on pelkkä Nen.) Pahin (sotku) on ehkä jo keskuudessamme… tai edessä!


4 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Oikeassa olet tossa nimiasiassa, pahin on varmasti edessä :D. Sama koskee titteleitä, koska esimerkiksi naispuolinen esimies ei tietenkään voi enää olla -mies, vaan henkilö. Mutta toivottavasti palomiehet saa jatkossakin olla palomiehiä, eikä palohenkilöitä, koska luotan vahvasti ensimmäisiin enemmän.

On tää maailma mennyt kaikinpuolin hulluksi. Mieleen tulee vaikkapa maitopurkki, jossa ei enää saanut esiintyä kuvana laiduntavia lehmiä, KOSKA kaikki lehmät eivät saa vapaasti laiduntaa (en tiedä miksi, mutta näin on sanottu) eli syrjitään osaa lehmistä sillä purkin harhaanjohtavalla kuvalla.

Entäs sitten liikennemerkit, jossa nykyään ihmishahmoja esittää pallopäiset tikkuhenkilöt. Voi aikoja, voi tapoja...

Piristit mun päivää Thilda, toivottavasti myös itseäsi <3

Thilda kirjoitti...

Annukka; Hei mulla onkin ollut ikävä sua! Kiva kun tulit kommentoimaan! 🥰 Ihana jos piristyit!
No juurikin näin; ”voi aikoja voi tapoja”… en tiedä muuta sanoa. Ehkä on hyväkin, ettei täällä elä 200-vuotiaaksi, koska aina vain oudommaksi tämä tietysti käy, suhteessa siihen mikä on se oma lapsuuden ja nuoruuden aikakausi, johon ihminen luonnostaan kiinnittyy eniten. Mutta välillä ajattelen ilkikurisesti, että katsotaas nyt kun aika menee eteenpäin, niin ne nämä nuoremmatkin on samassa tilanteessa aikanaan. Tuhisevat ja ällistelevät, että miten tässä nyt näin kävi. 😄
Tuosta lehmäasiasta en ole kuullutkaan. Oikeestaan olen välillä kateellinen heille, joiden mielikuvitus venyy keksimään mitä ihmeellisimpiä juttuja kaikesta mahdollisesta. Niin ku siinä mielessä, että ’hyi, ei näin saa sanoa tai tehdä…’ 🤪

Anonyymi kirjoitti...

Moi Thilda ! Hyvä Luoja ( vaikkemme mitään ns uskovaisia olekaan ) kyllä olet aivan mahtava sana-Seppo/ -Sirpa ! Voisit huoletta elättää itsesi jo pelkästään näillä kolumneillasi. Tukihalauksia 🥰 Double-P

Thilda kirjoitti...

Double-P; 😄 No jessus, olipas tsemppaava kommentti! Sepä olis kyllä unelma, että vois kirjoittamalla elää, etänä mistä vain. Vaikka Norjan kalastajakylästä, jos huvittaa. 😍
Kiitos kiitos!!