.

.

16.10.2023

Satun haaste


Ihanaa, pitkästä aikaa joku haaste! Kukkapilli-blogin Satu julkaisi hauskan haasteen, johon toki tartun mielelläni! Olinkin jo oikeestaan unohtanut sellasen asian kuin blogihaasteet, vaikka itekin oon joskus semmosen väsännyt.

1. Jos sinun olisi pakko osallistua johonkin tosi-tv-ohjelmaan, mihin ohjelmaan osallistuisit?

Jaahas, mitäs niitä nyt sitten onkaan… master chef - olis kyllä ihana, mutta ne naurais mut suohon heti ovella, kun en osaa kuin yhden reseptin ulkoa ja kaikkia muita sävellän oman mielen mukaan. Amazing race vois olla parempi. Vaikka mun kunnolla ja korkeenpaikankammolla tippuisin jo heti Helsingissä. Tai viimestään sillon, kun pitäis syödä jotain ötököitä! Mutta jos olis pakko niin sinne osallistuisin. Tai ootas - ehkä kuitenkin Huvila & huussi! Onhan sekin reality, eiks oo? Meidän mökillä olis niin paljon tekemistä, että tuo olis jopa ihan realistinen!

2. Oudoin uni, jonka olet viime aikoina nähnyt?

Just hiljattain näin unta, jossa juttelin isän armeijakaverin kanssa. Se oli kuitenkin ehkä jopa mua nuorempi tyyppi ja unessa isä oli jo kuollut ikämiehenä. Unessa pohdittiin pitkällisesti sitä miksi isä inhosi kaakaota; kun se inho oli alkanut armeijassa. Yritin udella, että mitä tapahtui ja miten isä reagoi jne. Vastaus jäi jotenkin sumeaksi, mutta siinä käytiin läpi van houtenit vastaan nämä makeammat kaakaojauheet. Oltiin yhtä mieltä siitä, että ainut oikee kaakao on se van houten paljolla sokerilla ja maidolla. Ei uni oudoimmasta päästä, mutta lähiaikojen oudoin.

3. Kuka tuntee sinut parhaiten?

No onhan se eittämättä mun mies, joka on tuntenut mut 22 vuotta ja yhdessäkin ollaan asuttu 15 vuotta. Me ajatellaan monesta asiasta tosi samalla tavalla, tunnetaan toistemme historia ja napataan harva se päivä toistemme ajatukset, ennen kuin toinen sanoo niitä ääneen.

4. Mikä on vahvin aistisi?

Hmmm, hämmentävä kysymys, sillä nykyään mun hajuaisti on kumman herkistynyt, mutta sanoisin silti, että makuaisti. No nyt ainakin kymmenen kaveria huutaa yhteen ääneen, että ei voi olla, kun sä syöt älyttömästi chiliä, etkä maista mitään muuta. Vastaan silti että maku!

5. Jaa joltakin matkalta jäänyt kiva muisto.

No me oltiin muistaakseni vuonna 2006 rajan takaisessa Karjalassa, jossa yövyttiin mummojen luona. Yksi mummo tarjosi koko bussilastilliselle ruoat ja meidän opas kehotti olemaan ottamatta mummon sienikastiketta, kun mummolla on huono näkö ja joskus oli jollekin turistille käynyt niin, että pieni myrkytyksen poikanen oli iskenyt. Minä ja mun mies mentiin viimeisenä ottamaan ruokaa ja oli tosi kova homma olla ottamatta sienikastiketta, kun mummo oikein sydänjuuria myöten tyrkytti sitä. Kukaan meitä ennen ei ollut ottanut kyseistä kastiketta ja mummo oli jo ihan ihmeessä. Pysyttiin lujana - ja hengissä.

6. Pelkäätkö vanhenemista?

En yhtään! Mutta sairauksia ja sairaalaa kyllä. Kitumista ja kärsimystä etenkin. Vanhuus ja kituminen ei mitenkään automaattisesti kuitenkaan kuulu yhteen, joten vanhuus on ihan ok. Harmaat hiukset on kauniit, enkä ole ikinä ymmärtänyt miksi ryppyjen takia pitäisi olla hysteerinen. Mun idoli on 112-vuotiaaksi elänyt Maija Rothovius, joka oli 104-vuotiaaksi saakka topakasti sitä mieltä, että joka päivä pitää ulkoilla, satoi tai paistoi!

7. Onko sinulla jokin bucket list, eli lista asioista, jotka haluat tehdä tai saavuttaa elämäsi aikana?

No olen kyllä miettinyt sellaista listaa, että missä haluaisin käydä vielä tässä elämässä, mutta en tainnut koskaan väsätä sitä mihinkään ylös. Eli epämääräinen hahmotelma tyyliin ”Japani, Kanada, Skotlanti, Pariisi, Pietari, Viipuri…”

8. Mikä on paras neuvo, jonka olet saanut elämäsi aikana?

Kuten blogiin just kirjotinkin, niin ekan luokan opettajan sanat, kun jäätiin kesälomalle. Että muistakaa syödä hyvin, nukkua kunnolla ja ulkoilla paljon!

9. Mikä on eniten käyttämäsi emoji?

Oon tippunu emojietiketistä kuin suolakurkku, mutta mitä sitä nyt kukaan muuta olis odottanutkaan. Siksi mutulla mennään ja käytän eniten tätä: 😊

10. Jos sinussa olisi varoituskyltti, mikä se olisi?

”Dead end” - monessa mielessä.


11. Onko sinua koskaan kiusattu?

Ala-asteella kyllä ja työpaikkakiusaamistakin olen kokenut. Somessa sellainen kohtelu kuin olisi ilmaa (suhteessa siihen, että ketään muuta ei kohdeltu niin) on myös pirun ikävää. Herättää hiukan kysymyksiä ja hämmennystä. Lopuksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pakittaa ja antaa sisäpiirin jatkaa fiksua keskusteluaan ilman omaa typerää läsnäoloani.

12. Jos poliisi pidättäisi sinut, mitä läheisesi ajattelisivat ensimmäiseksi sinun tehneen?

No nyt voisi kyllä olla hämmästys aika kovaa! Ehkä suurinta poliisi-lähipiiriläisten keskuudessa! En osaa kuvitella mihin päätyisivät, siihenkö että nyt poliisi teki oikein jäynän?

13. Mitä olet oppinut muutoksesta elämässä?

Että mikään ei ole itsestäänselvää, mikään ei ole pysyvää, eikä elämä ikinä mene kovin pitkästi niin, kuin itse suunnittelee. Tietynlainen varovaisuus ja henkinen varautuminen kaikkeen taitaa olla se, mihin elämä opettaa. Ja se, että aivan loppujen lopuksi me ollaan täällä ihan yksin. Raadollista, mutta niin olen oppinut.

14. Kahvi vai tee?

Molemmat! Murukahvi aamulla ja pitkin päivää. Tee etenkin talvella pitkin päivää. Mutta ei koskaan kuitenkaan kahvinkeitin-kahvi! Se on juoma helvetistä, joka on ihan järkyttävän pahaa ja josta vatsa menee tosi sekaisin. Eikä teen kohdalla mielellään mikään perus-Lipton, joka on lähinnä kuin lattialta olisi lakaistu teurasjätteet sun lautaselle. Jos on tee (siis etenkin jos maksan siitä) niin odotan, että se on korkealaatuinen vihreä tee! Tai että sellaista on edes valikoimissa. Yllättävän monessa kahvilassa ei ole.

15. Lempiaineesi koulussa? Entä inhokkisi?

Tämä vaihteli vuosien mittaan. Ala-asteella rakastin matikkaa, lukiossa vihasin. Ala-asteella myös rakastin liikuntaa, myöhemmin vihasin. Ala-asteella en niinkään tykännyt kässästä, mutta yläasteella se oli ihanaa. Läpi aikojen rakastin kuvista! Musiikista sitä vastoin en ikinä tajunnut mitään. En voi käsittää, miten joku tajuaa niitä mustia pallukoita ja viivoja ja muuttaa ne musiikiksi!


       16. Arvokkainta mitä omistat?

Rahallisesti en omista mitään kovin arvokasta, mutta henkisesti arvokkainta on ehkä isoisän isoäidin eli Matildan kapioarkku 1870-luvulta. Ja valokuvat ja tarinat, joita olen perinyt suvusta. Ne on mittaamattomia.

17. Jos deittailisit, mikä olisi sinulle deal braker (eli asia, jonka takia et voisi ryhtyä toisen kanssa parisuhteeseen)?

Deittailu ylipäätään - huh huijaa! No mutta jos on pakko kuvitella, niin huumeiden käyttö. Ja myös kaikenlainen ääriajattelu, oli se sitten poliittinen, uskonnollinen tai joku muu ääri. Sellainen häiritsee nykyajassa ylipäätään, että on niin paljon ääriajattelua ja sitä myöten ei haluta hyväksyä, että maailmassa on muitakin mielipiteitä kuin se oma ainoa oikea.

18. Uskotko jumalaan?

No ehkä joo, mutta en niinkään raamatun jumalaan, vaan johonkin korkeaan henkeen tai voimaan muiden muassa. Juuri televisiossa eräs teologi puhui, että kristinuskon yhden jumalan käsite on itse asiassa käännösvirhe tai myöhempien aikojen muokkaama juttu. Vanhemmissa teksteissä puhutaan monijumalaisuudesta. Eikä edes ole olemassa mitään alkuperäistä raamattua, on vain kauhea määrä tekstejä, joita on käännetty aikojen kuluessa miten sattuu ja joihin on lisäilty mitä milloinkin tekstin kopioijalle on mieleen pamahtanut. Että sinänsä jännää miten uskonnoista pidetään niin kirjaimellisen kynsin hampain kiinni ja niiden takia käydään loputtomimmia sotia. Ajattelen että samaan aikaan uskonnot on lapsellista potaskaa ja sen pitäisi olla niin henkilökohtainen kokemus, että siitä ei pitäisi höpistä kenellekään mitään. Ja että usko ja uskonto on täysin kaksi eri asiaa. Toinen on oma sisin ja sen kokemus, toinen taas instituutio, joka hallitsee, kiduttaa, hyväksikäyttää ja tekee vääryyttä enemmän kuin mikään poliittinen siipi ehtii elinaikanaan tehdä.

19. Mikä tekee sinut iloiseksi?

Auringonpaiste, hyvä ruoka, hyvät elokuvat, hyvät kirjat, keskustelut, luonto, lumisade, revontulet, lakeudet, ystävät, kurkiaurojen paluu, ensimmäiset joutsenet, kevät.

20. Miten pääset eroon hikasta?

Juon vettä ison määrän ja sitten koetan pidättää hengitystä. Vaihtelevalla menestyksellä onnistuu joko pian tai myöhemmin. Eipäs ole muuten hikka vaivannut pitkään aikaan! Kummallista.


Nytkö nää jo loppui? Tykkään täytellä lomakkeita (no en kelan tai verottajan, vaan kaikenlaisia vapaa-ajan juttuja), joten olisin voinut vastailla vaikka sataan kysymykseen. Täytyy ehkä itsekin taas pinnistää jossain vaiheessa joku kyselyhaaste ilmoille. Se on muuten yllättävän vaikeeta!


2 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Voi miten kiva, että vastasit haasteeseen! <3 Ja vastauksetkin olivat todella kiinnostavia.

Tuo on kyllä (valitettavasti) kovin totta, että elämässä ollaan loppujen lopuksi ihan yksin. Vaikka joku olisi kuinka lähellä fyysisesti ja sanoisi ymmärtävänsä toista, toisen pään sisälle ei kukaan pääse. Ihan itse on ristinsä kannettava.

Liptonin teekuvaus nauratti. :-D Jos en ollut teen ystävä tätä ennenkään, niin tämän jälkeen karttelen varmasti Liptonia kaikin keinoin. :-D

Tuo uskonto-osuus oli mielenkiintoista luettavaa. En ole koskaan kuullut kristinuskon taustoista tuollaisia asioita. Olen muuten hyvin samoilla linjoilla kanssasi kaikesta!

Aurinkoista viikon jatkoa! Pus!

Thilda kirjoitti...

Satu; 😃 Voi mä niin tykkään tämmösistä haasteista! Jaa, kiitti! 😂
Joo, vähän synkkää, mutta aika totta!
Teehifistelijän jyrähdys 😄
Teologia näyttäytyi ekaa kertaa todella mielenkiintoisena, kun katoin sitä haastattelua!

Kiitos, samaa sulle! 🥰