.

.

27.7.2024

Helkanhelmessä

 

Hyppäsin eräänä kuumana päivänä bussiin Tampereella ja suhasin Valkeakoskelle ja siitä vielä piirun verran eteenpäin, Sääksmäen kirkonkylän risteykseen, jossa pomppasin pois ja aloin tepastella kohti Sääksmäen vanhaa kirkonkylää. Enpä kauaakaan tepastellut, kun ukkosen jyrähtely muuttui sateeksi, mutta minäpä olinkin varautunut ja pamautin pinkin sateenvarjoni pääni päälle. Keskiaikainen kivikirkko jäi vasemmalle, vaikka olisi kyllä tehnyt mieli sinnekin mennä tutkimaan kaikkeutta. Ei ollut kuitenkaan turhia aikoja piipahdella historian kylmiin kiviholveihin, joten jatkoin eteenpäin. Vauhdittajana oli melkein pään päällä jyrähtelevä ukkonen. Painoin sateenvarjoa alemmas ja koetin olla koskematta metallivarteen ja vinkaisin aina kun jossakin lähellä välähti ja pamahti. Saavuin risteykseen, jossa oli suuri, vanha, valkoinen talo, käännyin siitä vasemmalle ja tepastelin vielä joitakin satoja metrejä, kunnes ikiaikainen aatelistila Voipaala tuli kohdalle. Sade yltyi ja kipitin kärppänä kartanoon kysymään missä se Helkanhelmi on, johon olen menossa. Jaahas, siinähän se, valkoinen pitkä pytinki ihan näkyvällä paikalla kartanon pihassa! Kun viimein sujahdin pytingin ovesta sisään, sade yltyi aivan valtaviin mittoihin ja kohisi vihaisena ikkunoiden takana pitkän aikaa. Vaan minäpä olin päässyt ihanaan Spahan, jossa aioin nautti seuraavat tunnit.


Vastaanotto Helkanhelmeen oli hyvin lämmin ja ystävällinen. Tulimme hoitajan kanssa heti juttuun kuin vanhat ystävät, eikä se ole ollenkaan mikään itsestäänselvyys. 


Paikan tunnelma oli miellyttävä, rauhallinen ja itse talossa oli jotenkin vanha henki hyvin läsnä.


Minä olin pitkällisen pohdinnan jälkeen valkannut itselleni 75min pituisen BrainRelief-hoidon, joka on vähän kuin hierontaa, mutta lempeämpää ja aivan ennenkokematonta siis mulle. Kyseessä on syvärentouttava kosketushoito. Ja voin sanoa, etten eläissäni ole meinannut nukahtaa minkäänlaisessa spa-hoidossa, mutta tässä havahduin kolme kertaa juuri siitä unen rajamailta! Ihan sekuntia ennen suurta kuorsaamista.


Tässä hoidossa erityisen kiinnostavaa oli, että siihen kuuluu myös hoidettavan kokemusten ja tuntemusten kartoitus hoidon aikana ja sitä kautta aivotoiminnan tutkimus.


Omalla kohdallani koin tämän kosketushoidon hyvin miellyttävänä. Se tehdään vaatteiden päältä, käsitellen lähinnä jalat, kädet, niska-hartiaseutu ja pää, mukaanlukien kasvot. Ennen varsinaista fyysistä hoitoa keskustelimme pitkään lähihistoriastani ja esim kipualueista, joita ei ole tarkoituskaan kiusata turhalla leipomisella, kuten hieronnassa yleensä.


Erityistä hoidon aikana oli, että se yhdessä taustalla soivan lempeän musiikin kanssa aiheutti jänniä aikamatkoja lapsuuden tilanteisiin ja sen lisäksi myös yhtäkkisiä taidekokemuksia (paras sana minkä tähän keksin) eli aivan kuin eteeni olisi yhtäkkiä asetettu joku abstrakti värikäs maalaus. En tiedä onko sillä mitään tekemistä synestesiani kanssa, mutta yleensä musiikki ei kyllä aiheuta mulla väriaistimuksia.


Pystyin siis rentoutumaan täysin. Ja sehän tässä luvattiinkin. Waude! (Eikä tämäkään siis ole mikään kaupallisen yhteistyön keksitty kehu, vaan ihan aito.)


Sain myös pidellä kädessäni kokeeksi hoitajan omaa äänimaljaa, koska asia tuli puheeksi ennen hoitoa. Se ei kuitenkaan kuulunut hoitoon, eli se oli vaan sellainen pienen hetken tunnustelu, että miltä se tuntuu ylipäätään. Oli kyllä tosi ovela tunne, miten pienellä liikkeellä saadaan malja soimaan hyvin kauan ja hiljaa ja miten se sitten tuntuu kehossa pitkälle, vaikka malja oli vain kämmenellä. Sitä pitää kokeilla joku toinen kerta ihan isomman session ajan ja kunnolla.


Hoitolan yhdessä huoneessa oli kiehtova valikoima kosmetiikkaa, joka oli vähän kuin karkkikauppa. Rahapulassani en voinut ostaa mitään hoidon lisäksi, mutta sain muutaman testerin ja kokeilinkin yhtä jalkabalsamia seuraavana päivänä kotona. No kaiken maailman rasvoja on olemassa varmaan enemmän kuin ihmisiä, mutta nyt oli kyllä tosi miellyttävä balsami, jossa oli ryhtiä, mutta joka kuitenkin imeytyi. Useinhan ne joko jää iholle pitkäksi aikaa rasvaisena pintana, taikka sitten hulahtaa heti jonnekin solukkoon, eikä ole mitään havaintoa voidemaisuudesta. Tämä ei ollut kumpaakaan, vaan yllätyin tosiaan kerrankin kunnollisesta tuotteesta! Ihosta tuli oikeasti pehmeä.


Hyvät pisteet annan tälle paikalle, kokemukselle, hoitajalle ja ylipäätään Voipaalan tiluksille kokonaisuutena. Mutta siitä ja taiteesta enemmän toisella kertaa.



3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, Thilda, kun tulit käymään. Meillä oli tosiaan lämmin kohtaaminen, oli kiinnostavaa kuunnella viisauttasi.
Kosketus on voimakas väline. Brain Reliefissä kosketaan käsillä, mutta toki koskettaa voi myös esim. siveltimellä tai niillä äänimaljoilla, jotka saavat koko kehon reagoimaan. Ehkäpä saan nauttia seurastasi uudestaan, sillä tunnuit heti ystävältä 🤗.
Koskettavia kokemuksia loppukesääsi 💜.
T. Sanna Helkanhelmestä

Thilda kirjoitti...

Sanna; Voi ihana kun tulit kommentoimaan! 😍 Ja kiitos lämmittävistä sanoistasi!
Mä oon jo moneen kertaan ajatellu, että ehdottomasti tulen uudelleen. Se kokemus oli niin erilainen kuin mikään koskaan ja olisi kyllä mukava jutella lisää ja tutustua. 😊 Laitan jossain välissä sulle viestiä.

Anonyymi kirjoitti...

No onpa hieno juttu 🤗. Kohdataan taas 🫶