.

.

23.1.2023

Keramiikan uudet kujeet


Varmaan jo vihjaisinkin syksyllä, että mielessä on keramiikan ihan uudet koristelut. Tässä ne tulee, eli kuviokaulin ja etenkin tuo kirjoitus on se, jota syksyllä jo suunnittelin! Miehen kätköistä löytyi vanhoja kirjasimia, joilla ryhdyin kokeilemaan tekstin luomista. Kyseessähän on siis Edith Södergranin runon ”Tähdet” alkuosa. Oli vaikea arvioida paljonko saveen mahtuu tekstiä, joten kokeilu menköön tällä versiolla.


Ihan täysin en ole tyytyväinen kirjainten tikkukirjaintyyliin, enkä siihen, että kirjasinpohjan ympyrä jää saveen näkyviin niin helposti. Siksipä tilasin juuri ihan omat kirjasimet ja ensi kerralla kokeilen sitten niillä.


Tämän kuviollisen tarjoilulaudan idean apinoin Kotonasi-blogista. Kiitos Annukka! Kuvio on vähän erilainen ja reunat on mulla paljon töhryisemmät, mutta idis on sama! Yhtään en vielä tiedä millä lasitteella näitä sitten lasitan. Takataskussa on paljon ideoita tekstityyppisille keramiikkakuvioille. Omia lasitteitakin tilasin näin alkuun neljä kappaletta samalla ja odotan tosi innolla, miten niiden kanssa työskentely sujuu!!


8 kommenttia:

Arkisin | jenni kirjoitti...

Nyt on syntymässä jotain upeaa 😍

Thilda kirjoitti...

Jenni; Wau, olipas lämmittävää! Kiitos! 🥰

Annukka kirjoitti...

Nostan isosti hattua, että olet jaksanut painaa noin pitkän tekstin!
Itsellä hyytyi siihen, kun olisi pitänyt kaivella irtokirjaimia kurssin laatikoista :). (Toinen aikomus oli tilata oma kirjainsetti, mutta sekin on jäänyt, kun arvelin, että voi jäädä vähälle käytölle).

Eikä hommaa helpota sekään, että en lopulta oikein keksinyt mitä tekstejä painaisin. Yhtenä ajatuksena oli tehdä laattoja, joihin olisin painanut kuviot kasveilla ja sitten kirjoittanut laattaan ko. kasvin nimen jollain valitsemallani kielellä ja tehnyt niistä jonkun asetelman keittiön seinälle, mutta kuuluu sarjaan hankkeet, jotka tuskin koskaan toteutuu :).

Mutta, JOS olisin niitä laattoja tms tekstijuttuja tehnyt, olisin todnäk. käyttänyt rautaoksidia lasituksen alla. Tykkään siitä tosi paljon ja olen käyttänyt just sellaisiin kasveilla kuvioimiini juttuihin niin, että ensin käsittelen koko esineen ensin sillä oksidilla ja sen jälkeen pyyhkeilen enimmät pois niin, että tumma väri jää koloihin ja pyyhitty osuus on vaaleamman ruskea. Ja sen jälkeen olen lasittanut (ruiskulla) ohuesti valkoisella päälle, niin tulee tosi nätit ruskean sävyt. 8Jos tykkää sen tyyppisestä...) Toimisi varmasti kirjainjutuissa kivasti.

Eikä kuule kiittämisiä, kiva kun innostuit kaulimaan :)

Thilda kirjoitti...

Annukka; Wau, hienoja ajatuksia! 😃 Monestihan ne tuumat vaan tyssää just johonkin tuon kaltaiseen, että ei jaksa ettiskellä kirjaimia tms.
No, mulla on tosi vahvana tää kirjoitusjuttu nyt suunnitelmissa ja siihen nivoutuu pari kolmekin ajatusta, mukaanlukien runot, joista siis tuo eka kokeilu. Tykkäsin kirjoitella tekstiä, vaikkakin pelkäsin, että tulee virheitä tai joku kirjain on nurin päin tms. 😂 Tilaamissani lasitteissa (jotka tuli matkahuoltoon TÄNÄÄN, joten voin kohta jo kokeilla!) on nyt mangaanipesu, joka toimii käsittääkseni just noin, että se jää tummana syvänteisiin ja loppu pyyhitään pois. Halutessaan voi toki laittaa värittömän tms lasitteen vielä päälle, mutta voi jättää noinkin.
Meillä ei ole mitään niin hienoa kuin ruiskulasitteita /ruiskuja tuolla koululla, tai kukaan ainakaan niistä ole maininnut. 🙄
Jälkikasvukin meni just keramiikkakurssille, joten vertailen siihenkin.. (Meidän kurssi/koulu on siis aika kotikutoinen ja suppea näihin verrattuna.)

Annukka kirjoitti...

Mangaanipesu on mulle ihan uusi termi. Eikä taatusti ainut, joka keramiikkaan liittyy :D.

Viime viikolla ajattelin, että voisin kokeilla paperisaven tekoa, mutta sekin taitaa tyssätä siihen, että tarvis vaivautua tekemään sitä paperisilppua ja sekoittelemaan saven kanssa seokseksi. Liian rankkaa :D.
(Kaduttaa, että ihan hiljattain tyhjensin toimiston paperisilppurin, jossa olis ollut riittävästi ainesta vaikka millaisiin töihin).

Itse olen tainnut lasittaa tähän mennessä suht kaikki ruiskulla (paitsi ne rautaoksidit), joka on kyllä kätevä, mutta siihen taas liittyy esivalmistelut ja hirmu puhdistushommat, joka sekin on laiskana päivänä olevinaan liikaa :D.

Onnea omien lasitteiden johdosta <3

Thilda kirjoitti...

Annukka; Se paperisavi on mulle vain terminä tuttu. Tai on mulla ehkä pari sellasta työtä, jotka ostin Porvoosta vuosia sitten. Ainakin ne on tosi ohutta keramiikkaa.

Kiitos! 😊

Ulrika50v.blogspot.com kirjoitti...

Kiva/hieno/kaunis runo !!

Thilda kirjoitti...

Ulrika 50v.; Edit Södergran on mun rakkain runoilija! 🥰