.

.

16.1.2023

Rahankäyttötavoitteet tälle vuodelle

 

Olen varsinainen hömelö henkilökohtaisissa raha-asioissani. Tyypillisiä rahankäyttöön liittyviä ajatuksiani on olleet;

• ”Kerranhan me täällä vain eletään!” tosi kätevä lause tässä yhteydessä, kun muuten uskon jälleensyntymään!

• ”Eihän tää nyt paljo maksa!” - kun oikeasti pienistä puroista se isokin joki kasvaa!

• ”Kyllä mä ny tän kerran voin tään ostaa” ja tän ja tän ja tänkin kerran…

Vaan nyt koetan ravistautua näistä irti.


Sitä paitsi rahankäytön lähtökohtani on aina ollut aivan nurinkurinen. Ensin olen saanut palkkaa (tai ansiosidonnaista tai mitä ikinä) ja sitten olen ryhtynyt elämään kuukautta huolettomasti ja suunnittelematta. Yleensä rahat on loppuneet jo päiviä ennen uutta palkkapäivää ja siksi onkin tuntunut hassulta, kun viime vuosina olen vähän skarpannut ja joskus rahaa on jopa jäänyt hiukan säästöönkin.

Nyt ryhdyin miettimään asiaa vallan toisin päin. Tein listan kaikesta siitä, mitä haluaisin tänä vuonna joka kuukausi kokea ja laskin sille hinta-arvion (hiukan yläkanttiin totta kai). Yllättäen tavoite on hyvin lähellä sitä, paljonko saan rahaa tällä hetkellä. En tosin saa mitään säästöön, enkä ottanut huomioon yllättäviä menoja, joita saattaa tulla eteen. Mutta silti! Tosi hauska huomata, että kaikki se on käden ulottuvilla ihan oikeasti! Pienellä harkinnalla pystyn elämään huikean vuoden nauttien joka kuukausi monenlaisista asioista! Oikeastaan minun on kiittäminen niitä blogeja, joissa on viime aikoina käsitelty taloutta ja suunnitelmallista rahankäyttöä. Olen lukenut niitä mielenkiinnolla.

Tällaisiin asioihin voisin siis päästä käsiksi joka kuukausi:
• Ostaa kimpun kukkia tai viherkasvin
• Käydä kampaajalla pikakampauksessa
• Käydä ravintolassa pitkän kaavan kautta
• Tehdä jonkun pienen hankinnan (kirja, koru, parfyymi tms)
• Käydä tavallisella hierojalla
• Tehdä jonkun pienen kotimaanmatkan, esim Helsinkiin
 
Joka toinen kuukausi voisin lisäksi saada nämä asiat;
• Joku kulttuurielämys; elokuva, teatteri tms
• Spa-hemmotteluhoito (esim Balilainen hieronta tms)
• Joku vaihtoehtohoito (akupunktio/shiatsu/kalevalainen jäsenkorjaus yms)

Varasin myös joka kuukaudelle tietyn summan rahaa ruokakauppaan (sisältää kaikki markettiostot; pesuaineet yms.), tietyn summan laskuihin ja bussikyyteihin. Tällä laskennalla säästöön ei juurikaan jää, mutta koska nämä summat on laskettu yläkanttiin, jää säästöönkin oikeasti jotain. Uskomatonta!! Siis näillä mun surkeilla tuloilla! Aion merkitä kalenteriin joka kuukauden alkuun näitä asioita, varata aikoja hoitoihin hyvissä ajoin ja luoda itselleni nautinnollisen vuoden!

Tässäpä nyt nähdään, että raha on suhteellista ja rikkaus ei ole kiinni rahan määrästä vaan asenteesta. Tiedän ihmisiä, joiden tulot on aina olleet esim kaksin-, kolmin-, nelinkertaisia mun tuloihin verrattuna, mutta rahasta valitetaan suureen ääneen joka käänteessä. Se tuntuu hiton kummalliselta. Ja samat ihmiset on myös usein taipuvaisimpia kateellisuuteen. Se on oikeastaan pirun säälittävää, mutta koetan nyt ravistautua heidän kateuskommenteistaan irti niin ikään. Ihana vuosi tulossa! 
Toivon samaa teille, lukijat!


8 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Mä oon melkein täydellinen vastakohta mitä tulee rahankäyttöön. Nyt olen kyllä viime aikoina alkanut "tuhlaamaan" itseeni koska lusikka voi lentää nurkkaan koska tahansa ja käärinliinoissa ei ole taskuja. Yleisesti ottaen elän kyllä köyhyysrajan alapuolella mutta tunnen itseni rikkaaksi.

Lista vaikuttaa aivan ihanalta 🖤 saatan varastaa siitä muutaman idean.

Kiitos Thilda!

Thilda kirjoitti...

Jenni; Nostan sulle hattua! Tuo on niin hienoa, jos osaa luonnostaan olla järkevä raha-asioissa! Mutta se on todellakin totta, että ei niitä rahoja saa mukaansa ja kaikki säästetty on ollut tavallaan turhaa. Aika ajoin pitää voida nauttia elämästä! (Mutta ei niin holtittomasti kuin minä olen tehnyt…) Käyhyysrajan alapuolella sitä mennään, todellakin 😂

Kiitos! Saat varastaa vaikka kaiken, jos haluat! 🥰

tintti kirjoitti...

Minulla on melko samanlainen tyyli käyttää rahaa eli nauttia elämästä eikä ajatella huomista :) Nyt pitää opetella tarkemman markan Pirkoksi, koska eläkeaika häämöttää ja silloin jo entisestään pienet tulot putoavat ihan tosi pieniksi. Minullakin tuttavia, jotka valittavat rahapulaa ja samaan aikaan tilillä kymmeniätuhansia euroja, mutta niitähän ei lasketa, vain käyttöraha!

Thilda kirjoitti...

Tintti; Minusta tuo onkin parempi tyyli elämänasenteena yleensäkin, kuin se, että kituuttaa ikuisesti ja jättää lihavan pankkitilin kuollessaan. Jotain siltä väliltä koetan nyt oppia, koska (kuten mainitsit) siellä se eläkeikä häämöttää ja kaikenlaista kremppaa tulee koko ajan lisää. 😬😄

Annukka kirjoitti...

Itse olen koittanut viimeaikoina opetella ostamaankin välillä jotain, koska nöyrään rahankäyttöön tottuneena en meinaa ymmärtää, että tilanne on nykyään täysin toinen kuin silloin, kun oli asuntolainaa ja remonttilainaa ja kotona tuplamäärä asukkaita. Nyt ollaan kaksin, eikä meillä kulu rahaa oikein mihinkään ja velatkin on kuitattu, mutta silti jatkan samalla vanhalla nuukailevan järkevällä rahankäyttölinjalla. Ja samaan aikaan ihmettelen, että miksi ihmeessä käyn kokopäivätöissä saadakseni palkkaa, jota sitten viimeiseen asti säästelen (ei sitä silti säästössäkään liiaksi ole) sensijaan, että käyttäisin johonkin mieluisaan nyt, kun vielä olen elossa. Huomisesta kun ei tosiaan tiedä ja käärinliinoissa ei ole taskuja niinkuin Jennikin sanoi.

Vähän olen jo oppinut ja nimenomaan niin, että voin ostaa myös vähän arvokkaamman jutun kymmenen halvan sijasta, jos tiedän, että se arvokkaampi päätyy käyttöön toisin kuin ne kymmenen halvempaa, jotka useimmiten ei.

Ja sekin on niin karu fakta, että niin moni haaveilee eläkevuosista (ei ole kauaa, kun itse tutkin milloin voisin jäädä ainakin osa-aikaeläkkeelle), mutta sitten kun se kauan odotettu sitku-aika koittaa, iskee joku vakava sairaus ja elämä päättyy ennenaikojaan. Traagista, mutta toteutunut useammankin jollain lailla omaan elämääni tavalla tai toisella liittyvän kohdalla ja ajatus siitä tekee surulliseksi ja pelottaakin, mutta samalla kannustaa tekemään asioita nyt iänikuisen nuukailun sijasta.

Sulla oli listalla kivoja asioita. Kampaajallakin voisi tosiaan käydä sillälailla kevyemmin muutaman kerran vuodessa, eikä yhtä kertaa niinkuin meikäläinen ja sitten lopun aikaa kulkea karmeassa kuontalossa.

(En jaksa nyt oikolukea tätä, joten todnäk sisältää paljon virheitä, mutta luotan sun ikälukutaitoon :))

Thilda kirjoitti...

Annukka; Jos johonkin tapaan tottuu, niin siitä onkin yllättävän vaikea päästä pois.

Tuo eläkevuosien varalle elämän jättäminen on kauheutta! Olen kuullut tosi monesta tapauksesta (esim mieheni tai siskoni työkavereista), jotka on kuolleet pahimmillaan kuukauden päästä eläkkeelle jäätyään. Sitä paitsi, eihän sitä tosiaan tiedä omaa kuntoaankaan siinä vaiheessa! Mutta se vissiin on uskomattoman yleinen tapa, että ensin puurretaan elämän mittainen ura jossain ja jätetään kaikki eläkekortin varaan. Tosi huono juttu!

Helvi Hämäläinen sanoi joskus, että köyhän ei kannata ostaa halpaa. Tarkoittaen sillä just sitä, että siihen menee paljon rahaa, kun joku huonolaatuinen juttu sit hajoaa nopeasti ja joutuu kumminkin ostamaan uuden. Ja oli täysin oikeassa!

Kiitti! Mähän en ole siis tehnyt noista listan asioista viime vuonna montaakaan. Kävin vissiin kerran kampaajalla, jos sitäkään? Kerran Spassa, kun sain lahjaksi lahjakortin sinne. En kertaakaan hierojalla, saati vaihtoehtohoidossa. Siis koko vuonna! Ja koko ajan kuitenkin haaveilin niistä! Siksi käännän kelkan nyt totaalisesti ja kokeilen, voinko elää eri tavalla jos niin päätän. 😊

Epäonnen Enkeli kirjoitti...

Juu, en halua olla koskaan kuten mummoni, rahat hautaan ja niistä sit omaiset tappelee. Tavoitteena siis, ettei jää mitään tapeltavaa😃
Onpa hyvä tuo budjetti, tekee asioista realistisempia 🙂

Thilda kirjoitti...

Epäonnen Enkeli; Semmoisia ne vanhan ajan ihmiset oli. Ehkä se ”rahat tilillä”-elämä loi oman turvansa ja hyvän olontunteensa. Mutta minä haluan elää NYT. Ja justiisa hyvä tavote! 😃
Joo, kiitti! Mietin mitä tällä hetkellä eniten haluun arkea ilostuttamaan ja semmonen listasta tuli. 😊