.

.

14.9.2023

2. sytostaattikerta

 

Niinku eilen jo vähä kerroinki, niin tänään mun sytostaatti Paklitakseli vaihtuu uuteen eli Dosetakseliin. Lääkäri teki päätöksen tällä viikolla, koska kaikki ei menny edellisen sytostaatin kanssa aivan toivotulla tavalla. Ja se toive olis ollu, että neuropatia häviäis reilusti ennen tätä toista sytokertaa. Käsistä se hävisikin, mutta molemmissa jaloissa se vaan vieläkin vaikuttaa. Vasen jalkapohja on outo päkiästä varpaisiin ja oikea koko jalkapohjan alueelta. Ja jos joku nyt ihmettelee, että mistä neuropatiasta tuo koko ajan horisee, niin se on siis sellasta hermovikaa, että raajoja pistelee ja ne tuntuu puutuneilta ja voi olla pahimmillaan myös täysin tunnottomat, joka johtaa tietty siihen, että on vaikea kävellä, tasapaino on huono ja käsien toimintakyky alenee merkittävästi. Sen vuoksi syto nyt vaihtuu, että nuo oireet ei pahene ja jää elinikäiseksi vaivaksi. Hyvä!


Toki tässä toisessakin sytossa on omat sivuoireensa. Voi tulla esim lihassärkyä (se liitettynä siihen luusärkyyn, joka tulee valkosolukasvutekijäpiikistä ehkä huomenna, olis melko ikävää!) ja aika yleisesti tulee suun limakalvojen muutoksia. Suu voi olla arka ja on hankala syödä. Maut voi muuttua erilaisiksi kuin ikinä ennen. Vaikkapa ketsuppi voi maistua ruosteiselta raudalta ja sitä rataa. Voi olla, että väsyttää enemmän ja on yleinen sairauden tunne. Ja siis onhan niitä oirelistalla vaikka mitä. Jopa kuolema. Mutta ne nyt on kaikki sielä, koska joku jossain joskus… 


Tällä kertaa on kuitenkin jo kokemusta ja erilaisia lääkkeitä, joiden varaan lasken. Onhan se nyt kumma, jos kivut ei vaimene sellasilla pillereillä. Vaikka on niitä kuulemma vieläkin vahvempia vielä apteekista saatavilla näihin kipuihin. (En tiedä mitä ne panttaa.) Mutta askel kerrallaan vissiin tätäkin asiaa. Ja koko ajan pitää muistaa, että pahin menee ohi noin kolmessa vuorokaudessa! Muutkin oireet hellittää viikossa tai kahdessa. Se on kuulkaa ihana asia tietää!


Eilen ryhdyin värittämään Alice in wonderland-värityskirjaa. Aloitin uuden sarjan Netflixistä ja täytin tilikirjaa heinä- ja elokuun osalta. Kokeilin joogahengitystä ja poltin tuoksukynttilää. Puhkuin kuumissani ja kääriydyin filttiin kylmissäni. Totesin olevani tosi harvahiuksinen ja kokeilin yhtä pitsilippistä. Ja joka päivä on ollut joku voimakas huulipuna, joka alkaa tuntua hyvin kotoisalta.


4 kommenttia:

Arkisin | jenni kirjoitti...

Toivotaan että tämänkertainen syto ei aiheuta kauheasti oireita.

Mannaryyni kirjoitti...

Suuresti tsemppiä ❤️

Thilda kirjoitti...

Jenni; Kiitos! Juuri saavuin kotiin ja toistaiseksi kaikki ok. Huomenna piikin jälkeen aletaankin sit odottaa oireita. 😬 Tosin hoitaja sanoi tänään, että ekan piikin jälkeen on yleensä pahimmat oireet. HUH!!!

Thilda kirjoitti...

Mannaryyni; Kiitos! Luulen, että kyllä tämä tästä… 😊