.

.

28.9.2023

Syysjuttuja

 

Tämä syksy on mennyt pääosin sisällä hengailuun. Omenat jäivät puihin ja lopuksi maahan, mustaherukat pensaisiin, kaikki ulkosyystyöt tekemättä. Eilen katselin kaupunkiin lähtiessä, että kukkatarhassa pilkistää rikkaruohojen seasta syyskelloja ja joku kaunis vaalean lila sipulikukka! Joku lilja kenties? Sieniä tai marjoja ei olla edes mietitty hakevamme metsistä. Noo, en ota stressiä juurikaan, koska tämä on tämmöinen vuosi ja ensi vuonna voi petrata. Ensi vuonna voin kuokkia puutarhassa niin paljon kuin sielu sietää. Ja ensi kesänä mua odottaa myös upouusi kasvihuone, joka päätettiin pystyttää vasta kesän kynnyksellä, vaikkakin pohjatyöt on jo tehty.


Sisällä olis esimerkiksi talvikenkien esilleottoa ja kesäkenkien kaappiin piilottamista. Sama takeille, päähineille, käsineille, huiveille. Lyhythihaset tunikat pois ja pitkähihaset tilalle. Jostain syystä jumitan tämän asian kanssa vielä. Farkut kävin läpi toissapäivänä. Kävi ilmi, että mulla on aika pino farkkushortseja! Olin vähä yllättyny, koska en tienny omistavani niin paljon shortseja. Yllätyin myöskin siitä, miten monia ”puutarhahousuja” mulla on, eli kaikenlaisia reisitaskuhousuja ja dimexin ”raksahousuja”, edellisen työpaikan peruina. Täytyy vaan yrittää muistaa tämä asia ens kesänä, kun tuskittelen, että millä housuilla konttaan pensaitten juurilla. Etten ainakaan uusia mee ostaan!


Eilen tilasin tuoksukynttilöitä. Syksy on aikaa, kun poltan niitä läjäpäin (paitsi lapsuudenkodissa poltan tuoksukynttilöitä ihan aina), ja etenkin joulun lähestymistä silmälläpitäen hankin kynttilät ajoissa. Myös tee on yks sellanen tuote, jota yleensä myös tilaan sykyisin, koska tykkään hifistellä kunnon vihreän teen laatuversioilla, mutta nyt kaapissa on valmiiksi aika monta pakkausta vihreetä teetä, joten ei tarvii tilata mitään. Joku joskus puoliksi paheksui sitä, kun tilaan netistä kaikenlaista; teetä, kynttilöitä, kosmetiikkaa, kirjoja, vaatteita… mutta syy löytynee siitä, että tämmösessä pikkukunnassa on vähän kehnot valikoimat ja minä oon usein vähän tarkka tuotteista, joita hankin. Markettitee on usein se nou nou. Ja esim huipputeetä saa lähimmillään Helsingistä. Joskus jopa käy niin, että kaupunkilaisen on helppo pitää asioita itsestäänselvinä ja paheksua maalaisen ratkaisuja. Vähän monessakin asiassa.


Eilen luin Sawaki Kodon ajatuksia, joka oli 1900-luvun yksi merkittävimpiä zen-mestareita. Tänään pohdin alanko lukea rinnalla Kinnunen & Uusitorpan ”Valtavan ihana”-kirjaa, joka kai tsemppaa kehonsa kanssa kamppailevia naisia. En tiedä kamppailenko itse enää niin erityisesti kehoni ulkonäön kanssa, vaikka vatsaa hallitseekin muhkea arpi. Mua se ei häiritse ja muutenkin oon melko sinut itseni kanssa. Kamppailu on mun kohdalla siirtynyt enemmänkin kehollisen terveyden pariin. Mieli taas poukkoilee edelleen historian hämärissä. Sanoinko eilen, että olen melkein valmis projektini kanssa? Yhtäkkiä tajusin, että mun on pakko tutkia Lielahden kartanon lisäksi myös Niemen, Teivaalan ja Mäkkylän vaiheita, eli oikeesti olenkin edelleen ihan alkumetreillä. Melkein uuvuin ajatuksen alle.


4 kommenttia:

Joululainen kirjoitti...

Kaikki samat puuhat on tässä osoitteessa tekemättä, vaikka ei ole mitään hyvää syytä. 😄 Marjoja ja sieniä tosin emme koskaan kerää. Appikset onneksi toivat talveksi puolukkasurvosta.

Noiden talvi- ja kesävaatteiden venkslailun kanssa tuskailin puolivuosittain, kunnes minulle jäi nuorimmaisen alakertaan muuton myötä yksi kokonainen korihyllystö lisää, ja nykyisin kaikki vaatteeni saavat olla ympäri vuoden korihyllyissä peiliovien takana.

Keskisuuressa kaupungissakin joutuu nykyään tilaamaan monenlaista verkosta. Tänään taisi olla netissä juttua, että Suomen suurimmissakin kaupungeissa keskustat alkavat autioitua. Kohta varmaan kaikki kaupankäynti siirtyy nettiin.

Mannaryyni kirjoitti...

Ehkä haluat pitää vielä kesästä kiinni? Minä ainakin haluan. Talvikenkiä en halua edes ajatella ennen kuin on aivan pakko 😁

Verkko-ostokset ovat minunkin juttuni. Viimeksi hankkimani Arabian astiatkin tilasin. Ei tähän kaupunkiin saatu koskaan toivomani kokoisia kahvimukeja. Onneksi Prisman verkkokauppa palveli, eikä tarvinnut maksaa postikulujakaan, koska tilasin juuri oikeaan aikaan (joku kampanja).

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Wau, vertaistukea! 😃
Mullakin usein talvi- ja kesävaatteiden kanssa menee yliajalle, vaikka tosiaan ei ois mitään syytä.
Nettimyynti on yks syy, mutta myös kaupan ohjautuminen kauppakeskuksiin keskustan ulkopuolelle on toinen iso syy, ja sit se autoilun hankaloittaminen kolmas, siihen että moni keskusta autioituu. Taikka muuttuu ravintolakeskittymäksi. Ja montako ravintolaa elää vieri vieressä keskikokoisessa kaupungissa… 🤔

Thilda kirjoitti...

Mannaryyni; Ehkäpä 🤔 kun ei muakaan talviromppeet kyllä vielä huvita. Mun eka nettiostosten innostus alkoi, kun muutettiin tänne pikkupaikalle 15v sitten. Seuraava porras oli korona, kun tilasin kaiken paitti ruoan netistä. Ja nyt tää terveystilanne, kun pitää väistellä busseja ja ihmisjoukkoja muutenkin. Ennen ehkä olis ollu tyytyväinen siihen mitä läheltä löytyy, mutta netin takia tajunta on vähän räjähtänyt… harmi toisaalta!