.

.

25.10.2021

Ruiskumestarilla kylässä




Tämä Helsinkiläinen koti on eräs rakkaimpia museoita mitä tiedän! Talon on rakennuttanut merimiehenleski Christina Wörtin joskus ennen vuotta 1818, jolloin talo on jo varmuudella ollut olemassa. Lyhytaikaisten vaihtuvien omistajien jälkeen talon osti 1859 Alexander Wickholm, palokunnan ruiskumestari. Hänen vaimonsa nimi oli Erika ja lapsensa Augusta, Alexander ja Frans. Vuonna 1863 perhe muutti raatihuoneelle, jonka vahtimestarina isä-Alexander toimi. Vuonna 1870 perhe muutti takaisin Kristianinkatu 12:een, jossa Alexander kuoli 1896. Perheen tytär Augusta asui talossa kuolemaansa saakka vuonna 1912. Hänen tyttärensä Martta peri talon ja muutti siihen itse asumaan vuonna 1956, kunnes myi kiinteistön Helsingin kaupungille 1974. Näin kerrotaan museon nettisivuilla.













Minusta tämä on ihana paikka, koska isoisäni isoäidin, Matildan, lapsuudenperhe asui kadun toisella puolella, loivasti vastapäätä (nykyisen Kristianinkatu 11:n kohdalla) samoihin aikoihin, kuin ruiskumestarin perhe tässä talossa. Heidän yhteiskunnallinen asemansa oli samantyyppinen, sillä Matildan isäpuoli oli kadunlaskijamestari ja myöhemmin rakennusmestari. Heidän kotinsa on varmaankin muistuttanut tätä kotia ja he ovat varmasti tunteneet toisensa, ainakin hyvänpäiväntuttuina.


 

2 kommenttia:

Joululainen kirjoitti...

Ihania kuvia!

Hitsi, kun blogisi ei tule näkyviin seuraamiini blogeihin. Se näkyy kyllä Bloggerin lukuluettelossa mutta postauksesi eivät näy listallani. Kokeilin postaa ja laittaa uudestaan, mutta sittenkään ei näy. Höh! 🤔

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Kiitos! Mutta mitä ihmettä, eikö?? Olisko joku isompi ongelma, sillä liitin muutama viikko sitten uuden blogin luettelooni (blogin kulissien takainen näkymä oli muuttunut), eikä se näytä uusia päivityksiä, vaan könöttää itsepäisesti lukuluetteloni hännillä. Tosi kurjaa! No, minä pyrin julkaisemaan päivittäin tai lähes päivittäin jotain uutta, kannattaa kurkistella. 😊 Toivotaan, että tilanne korjaantuu!