.

.

23.8.2023

Sotkuista

 

Ylämäkiä ja alamäkiä. Kaikkea mitä pitää muistaa (päivittää koko ajan kysymyslistaa hoitajille), apteekista kaikenlaista oireita varten (suun limakalvojen kuivuessa hellävaraista hammastahnaa, vatsan pehmentäjää, voiteita), tarkkaan harkittuja ruokia siltä varalta, että nieleminen hankaloituu ja makuaisti muuttuu, ei kuumia ruokia, proteiinijuomia anemian varalle, eväät sytopäivään…


Sairaala säästää… arvatkaas missä? Kun syöpäpotilas menee sytostaattihoitoihin (joka kestää yleensä 2-3 tuntia), hän sai ennen välipalaa (esim leipiä, jogurttia yms) sairaalassa, siinä samalla kun katottiin, että mihin se vointi menee heti tiputuksen jälkeen. No, nyt säästetään ja pitää olla omat eväät. Tässä kohtaa räjähdin nauramaan, kun hoitaja selitti, että ehei, ei täältä mitään enää saa! Olin jo ehtinyt kuola valuen miettiä, että mitä hyviä leipiä siellä mahtaa olla tarjolla. Että sillä viisiin. Ei sitte. Pitäkää leipänne!


Oon lukenu dekkareita - kuten ”ohjeita sinulle joka saat syöpälääkehoitoa”, ”syövänhoidon verkkopoliklinikka, opas käytön aloitukseen”, ”syöpäpotilaan ravitsemusopas”… tiiättekö, kun ei yhtään huvittais, ei yhtään! Haluisin vaan tehdä tavallisia juttujani ilman fyysisiä rajoituksia ja stressiä. Mutta ei. Tänään illalla pitää jo aloittaa lääkkeiden ottaminen huomista silmällä pitäen. Tänään on myös viimeinen napapiikki! Ottaisin sen kunniaksi pullon skumppaa, jos voisin. Nyt ei uskalla alkoholia maistella pitkään aikaan. Tässä on muutenkin kemikaaleja kropassa ja elimistö lujilla.


Varasin jo ajan parturiin, koska tämä järkyttävä polkkatukka pitää saada siiliksi, ennen kuin tukka alkaa irrota. Se on vähä hämmentävää, kun lääkäri sanoo eri lailla kuin toinen lääkäri tai hoitaja. Mutta uusimman tiedon mukaan se tukka alkaa lähtee toisen syton jälkeen. Aikaa ja jaksamista ei oo siis enää mihinkään välivaiheleikkauksiin. Uh huh. Jännittää kyllä se huomisen syto. Vähä samalla lailla ku leikkauskin; ei itse operaatio, vaan pistäminen ennen sitä ja sit ne jälestäpäin tulevat päivät, joista ei tietysti kukaan osaa sanoa varmaksi, että millasia ne on.


14 kommenttia:

Arkisin | jenni kirjoitti...

Onpa taas joku fiksun säästökohteen keksinyt :D Älytöntä 😡

Thilda kirjoitti...

Jenni; 😄 No niinpä, en todella tiedä itkiskö vai naurais!! Ziisus…

Mannaryyni kirjoitti...

Johan nyt joku on säästökohteen keksinyt. Onkohan itsestään kovinkin ylpeä? 🙄

Thilda kirjoitti...

Mannaryyni; Joo! On se varmaan. Säästää miljardeja… 🤦‍♀️

Anonyymi kirjoitti...

Hei1 Kyllä pitäisi sairaalalla olla varaa voileipiin ja yleensä välipalaan. On varmasti raskaita muutenkin noi hoidot. Mihin tää terveydenhuolto oikein meneekään. Mieti siinä sitten, mitä otan mukaan välipalaksi sairaalaan, kun on pää muutenkin monia kysymyksiä ja ajatuksia täynnä.
Tsemppiä mummelilta!

Thilda kirjoitti...

Mummeli; No niinpä! Mutta koska henki ei ole kyseessä eväitten pois jättämisessä, niin siitä vaan leikkaamaan. Leikkaisivat hemmetti niitä huonelämpötiloja, niin tulisi oikeita säästöjä! 😡 Joku +21 olis ihan jees.

Anonyymi kirjoitti...

Voi hyvvvää päivväää....onpa keksitty oiva kohde säästöille! Tsemppiä huomiseen, oot ajatuksissa❤️

Thilda kirjoitti...

Anonyymi; No eiks ookki?! Kiitos! 😊

Anonyymi kirjoitti...

Hei tsemppiä huomiseen!

Vinkkinä hammastahnasta ”Salutem”. Olen jatkanut tämän käyttöä Syöpähoitojen jälkeenkin nyt 17v ajan.
Itselläni lähti hiukset tosiaan 2.syton jälkeen. Joskus voi olla, ettei ihan kaikki hiukset lähde vaan jää muutamia, jotka saa pilkistämään huivin/ pipon alta.
On ilmeisen yksilöllistä miten eri ihmisillä nuo sytot vaikuttavat yleisvointiin.
Itse olin koko 6 hoidon ajan sohvaperunana, kun taas toiset jaksaa puuhastella kaikkea.

Thilda kirjoitti...

Anonyymi; Kiitos paljon vinkistä ja vertaistuesta!! 🥰

Anonyymi kirjoitti...

Voimia Sinulle ❣️olet ajatuksissamme. P et P

Thilda kirjoitti...

P&P; Kiitos! ❤️ Nähdään, kunhan selviydyn tästä rumbasta!

Anonyymi kirjoitti...

Voimia huomiseen ja seuraaviin päiviin!

Onpa kurjaa, kun säästävät sairaalassa välipalastakin. Jotenkin ajattelisi sen kuuluvan noihin hoitoihin.

Tapahtumien tahti on ollut hengästyttävä ihan näin sivustakin seuraten, sinun mielesi myllerrystä voin vain kuvitella. Olet ajatuksissani ❤️

Katariina

Thilda kirjoitti...

Katariina; ❤️❤️